Annonce
Udland

Østrig forlænger grænsekontrol og Danmark har tre dage igen

- Jeg er og vil altid være stærk modstander af indre grænser. Hvor grænsekontrol er genindført, skal de fjernes igen. Sker det ikke, vil det være et uacceptabelt skridt baglæns for Europa i dag og i fremtiden, siger kommissionformand Jean-Claude Juncker i sin tale "Unionens tilstand".

Den midlertidige grænsekontrol i fire EU-lande, herunder Danmark, udløber om en måned. Østrig har forlænget.

Om en måned udløber den midlertidige grænsekontrol for fire EU-lande, herunder Danmark, formelt i forhold til reglerne i Schengen-samarbejdet.

Østrigs regering har netop orienteret Europa-Kommissionen om, at Østrig forlænger kontrollen ved grænsen til Ungarn og Slovenien med yderligere et halvt år.

Kommissionen bekræfter, at Østrig har sendt en sådan orientering.

Den danske regering arbejder i disse dage på at afklare samme spørgsmål, bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Beslutningen om grænsekontrol ligger hos medlemslandet. Men der skal ske en orientering til kommissionen, som vurderer den fremlagte begrundelse for kontrol trods Schengen-reglerne om åbne grænser.

- Det er indlysende, at kontrollen altid skal være retfærdiggjort. Vi giver ikke som sådan grønt lys, for det er medlemslandenes suveræne ret. Men vi vurderer nødvendigheden og proportionaliteten, siger talsperson Natasha Bertaud i kommissionen.

Danmarks aktuelle kontrolperiode udløber 11. november. En orientering om forlængelse skal ske senest fire uger før den dato.

Derfor skal kommissionen senest 14. oktober have besked fra den danske regering, hvis kontrollen skal videreføres i overensstemmelse med reglerne.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde senest i en tale i EU-Parlamentet i september, at han ikke bryder sig om den midlertidige grænsekontrol.

- Jeg er og vil altid være stærk modstander af indre grænser. Hvor grænsekontrol er genindført, skal den ophæves. Sker det ikke, vil det være et uacceptabelt skridt baglæns for Europa i dag og i fremtiden, siger Juncker.

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol siden 4. januar 2016. Den er blevet forlænget flere gange.

Den danske regering har de seneste år begrundet kontrollen med "sikkerhedssituationen i Europa" og migranter, som i "betydeligt omfang" flytter fra land til land.

Skulle kommissionen være uenig med Danmark eller andre EU-lande, der ønsker grænsekontrol, indledes en "konsultationsproces med landet og nabolande", fortæller Bertaud.

Norge, som er med i Schengen, har også indført midlertidig grænsekontrol.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce