Annonce
Nyborg

Østfynsk møntskat er på "Danefæ top 10"

Møntskat med 21 romerske mønter ved Skellerup er kommet med på årets liste over Danefæ. Og det fordi, der ikke siden 1923 er gjort et lignende fund i Danmark. Privatfoto.

En møntskat ved Skellerup vest for Nyborg er med på årets "Danefæ top 10" liste. Listen over arkæologiske fund fra hele landet afsløres på kanalen DK4.

Annonce

Nyborg: Da tv-kanalen DK4's kulturredaktør Frantz Howitz fik ideen til en årlig "Danefæ top 10"-liste tilbage i 2010, var det mest ment som en spøg. Men samtidig en god mulighed for at få fortalt historierne om en række af de fine fund, der hvert år indleveres til Nationalmuseet - og får prædikatet "Danefæ" påhæftet - med efterfølgende dusør til finderne.

Hvad er det så for genstande og skattefund, der er med på årets liste? Det er en blanding af spændende fund, der er gjort rundt i hele landet - også i Nyborg.

Et rigtig godt eksempel er nemlig en møntskat, der er fundet pø om pø i 2016/17 ved Skellerup vest for Nyborg. Når denne møntskat med 21 romerske mønter er kommet med på årets liste, er det, fordi der ikke siden 1923 er gjort et lignende fund.

De fleste af sølv-denarene stammer nemlig fra republiktiden. Der er tale om mønttyper, man kender til i Sydeuropa, men her i Danmark er de meget sjældne.

En helt speciel mønt hører ikke kejsertiden til. Den stammer fra år 68 eller 69 e.Kr. Den bærer kejser Galbas portræt - og hans historie er meget speciel. Han var kun kejser i cirka et halvt år og er den første kejser i det såkaldte fire-kejserår.

Skatten er fundet så spredt, at nedlægningsstedet er ukendt - og måske hører de to kejser Galba-denarer slet ikke med til skatten, da de er fundet et stykke væk fra de øvrige mønter.

Danefæ Top 10-listen afsløres 26. januar klokken 20.55 på dk4. Og genudsendes 28. januar klokken 22.15 og 31. januar klokken 18.40. /EXP

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce