Annonce
Nyborg

Østfyns Museer forsvarer slotsprojektet: Middelalderkrig på ord

Planerne om at bygge nyt ved det gamle slot i Nyborg er omdiskuteret. Østfyns Museer mener dog ikke, at for eksempel den nye formidlingsfløj kan bruges som argument mod at optage Nyborg på Unescos verdensarvsliste. Illustration: Cubo og JaJa Architects.
Er Nyborg Slot og by så unikt, at det hører hjemme på Unescos liste over verdenskulturarv? Eksperter fra foreningen Icomos siger nej, men Østfyns Museer er trætte af, at kritikerne bruger det store slotsprojekt som argument mod Nyborgs muligheder for at opnå den eftertragtede status.
Annonce

Nyborg: Nyborg Slot og by er fin nok. Men det hører ikke hjemme på Unescos liste over verdenskultur sammen med Roskilde Domkirke, Jelling, Kronborg Slot og så videre.

Her i sommer sendte en række eksperter fra foreningen Icomos en vurdering af Nyborgs muligheder for at komme på Unescos verdensarvsliste. Og tommelfingeren vendte nedad.

Foreningens vurderingen var "bestilt" af Slots- og Kulturstyrelsen, og over 12 sider gennemgik eksperterne Østfyns Museers begrundelser for at Nyborg Parlamentsby og Residensstad skal være verdenskulturarv.

Nu svarer Østfyns Museer så tilbage. Det sker i en mail til Center for Kulturarv, Slots- og Kulturstyrelsen, der har myndigheden på området.

Her prøver museet at gendrive eksperternes argumenter i en lang redegørelse. Men samtidig beklager direktør Erland Porsmose og afdelingsleder på Nyborg Slot Mette Ladegaard Thøgersen, at eksperterne fra Icomos bruger det planlagte nybyggeri ved slottet som et argument mod Nyborgs muligheder for at komme nærmere Unesco-listen.

Altså, at byggeriet af det 300 millioner kroner store projekt med en udstillingsbygning, gendigtning af ringmur og forhøjelse af slottets tårn står i vejen for mulighedernen for at blive optaget på den såkaldte tentativliste, der er første trin mod en drømmen om at komme på verdensarvslisten.

Slotsprojektet har været undervejs i flere år, og vinderprojektet er bearbejdet kraftigt for at bevare de eksisterende rester af kongeslottet bedst muligt.

Annonce

"Kritisk grundholdning"

Ledelsen på Østfyns Museum vil ikke acceptere at byggeriet på Slotsholmen skulle stå i vejen for Unesco-ambitionerne, og de skriver blandt andet følgende i deres svar til styrelsen:

"Problemet er imidlertid, at hele udtalelsen fra Icomos er båret af en påfaldende kritisk grundholdning, som åbenlyst – i tre omgange – udmønter sig i kritik af byggeprojektet på Slotsholmen, som efter vores (og andres) vurdering ikke burde have nogen negativ betydning i verdensarvssammenhæng. Det er i alle dele af Slotsprojektet en grundpræmis, at fortidsmindet og de fredede bygninger ikke må lide nogen form for overlast, ligesom en meget tiltrængt restaurering af både Kongefløj og Vagttårn er en væsentlig del af projektet."

"Hele projektet er tilrettelagt ud fra et ønske om at formidle stedets enestående kulturarv, så det gøres tilgængeligt for alle, og netop formidling er sædvanligvis et uomgængeligt krav for ethvert Unesco-site. Projektet arbejder derfor med de tre nøgleord: Tilgængelighed, forståelighed og troværdighed."

Et andet sted i brevvekslingen skriver Østfyns Museer om Icomos' kritik:

"Det er svært ikke at få det indtryk, at ansøgningen uden forbehold ville have fået ”bestået”, dersom man ellers ville undlade gennemførelsen af slotsprojektet. Vi kan ikke andet end at opfatte det som et indlæg i den aktuelle debat i arkitektkredse omkring restaurering og renovering af fredet bygningsmasse."

"Hvis vi igen ser på Jelling, så kunne hverken besøgscentret eller den meget moderne kunstneriske udsmykning af fortidsmindeområdet rummes i den her fremsatte arkitektoniske holdning."

Det meste af brevet fra Østfyns Museer til Center for Kulturarv er dog en faglig gennemgang af de betragtninger og argumenter, Icomos bruger i sin vurdering af Nyborgs ansøgning om at komme på kulturarvlisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce