Annonce
Nyborg

Østfyns Museer får tidlig julegave

Der er gjort mange nye fund i forbindelse med udgravningerne ved Nyborg Slot. Her fremviser Erland Porsmose fra Østfyns Museer en velbevaret krukke fra 1300-tallet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Østfyn: 24 museer landet over kan i disse dage se frem til en tidlig julegave i form af et tilskud fra en pulje under Slots- og Kulturstyrelsen. Blandt dem er Østfyns Museer, der får tildelt 238.000 kroner til en afsluttende gennemgang af museets kulturhistoriske samling. I alt bliver der i denne omgang fordelt 5,6 millioner kroner, som skal bruges på at styrke museernes samlinger. Det kan blandt andet ske ved at få et bedre overblik over samlingernes indhold. Det skal gøre det muligt at passe bedre på de mange genstande, der er værd at bevare for eftertiden. Men gennemgangen skal også give svar på, hvilke effekter man med fordel kan skaffes sig af med.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce