Annonce
Udland

Østeuropæere raser mod vejpakke: Det er en Macron-pakke

Transportbranchen demonstrerer onsdag mod vejpakke i EU. De mener, at den diskriminerer Østeuropa.

En ny omstridt vejpakke i EU vil skabe store kløfter mellem Vest- og Østeuropa.

Det er budskabet fra de mellem 100 og 200 demonstranter fra primært Bulgarien og Rumænien, der onsdag lufter deres utilfredshed med pakken foran EU-Parlamentet i Strasbourg.


- Problemet med pakken er, at den opdeler Europa. Pakken er kun for de store og stærke firmaer, som ligger i især Tyskland og Frankrig, siger Niki Aleksandrov, der har taget vejen fra den bulgarske hovedstad, Sofia.

- Vi er imod Macron-pakken, siger han med henvisning til den franske præsident, Emmanuel Macron.

I pakken, som medlemslandene i december blev enige om, er der lagt op til en lang række nye regler om køre- og hviletid.

Et af punkterne kræver, at det ikke længere er tilstrækkeligt, at chaufførerne overnatter i deres sovekabine. I stedet skal det foregå på et hotel.

Et andet punkt, og det som fylder mest hos demonstranterne, er, at de nye regler betyder, at udenlandske chauffører skal vende tilbage til deres hjemlande hver tredje uge som en form for "nedkølingsperiode".

- Vores økonomier er ikke stærke nok til det. Hvis pakken bliver stemt igennem, er risikoen, at vores arbejdere vil ende med at flytte til Tyskland eller Frankrig, siger Niki Aleksandrov.

Landsmanden Pavel Patkov har taget turen fra Varna, hvor han arbejder i et stort transportfirma.

Han kalder pakken for "diskriminerende".


- Den er ikke god for nogle af de østeuropæiske lande, siger han.

Parlamentet skulle onsdag have stemt om sin holdning til vejpakken, som demonstranterne kalder "Macron-pakken".

Men EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani, vurderede, at pakken skal til behandling i transportudvalget igen, da der var alt for mange ændringsforslag.

Ud af de over 1200 ændringsforslag er der også forslag, som kæmper demonstranternes sag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce