Annonce
Indland

Østergaard: Valget er befrielse fra fejlslagen værdikamp

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark endte gradvist som et land, der fejrer andre menneskers ulykke med kage, lyder det fra R-leder.

I sin partiledertale på Folkemødet på Bornholm tordner Morten Østergaard (R) mod det tidligere blå styre, som endte i "symbolpolitisk kviksand".

Det siger han torsdag eftermiddag fra hovedscenen i Allinge.

- Den 5. juni 2019 blev befrielsen fra en værdikamp, der slog fejl, et ekspertopgør, som gik skævt, og en opstramning af udlændingepolitikken, som løb fuldstændig løbsk, siger han.

Han mener, at det netop overståede folketingsvalg blev en befrielse "fra værdier i frit fald og politikere, der er klar til at gøre, sige og mene hvad som helst for at få magt."

Han peger på det begreb, der i dansk politik benævnes som "systemskiftet" i 2001, der indledte et tiår med borgerligt styre under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og daværende formand Pia Kjærsgaard (DF) samt en ny retning i udlændingepolitikken.

- Fogh og Kjærsgaard startede en værdikamp. Men vi endte i et gigantisk værdiskred. Væk fra de værdier vores samfund er bygget på; lighed for loven, plads til forskellighed, solidaritet med vores svageste. Gradvist endte vi som et land, der fejrer andre menneskers ulykke med kage.

- Fogh og Kjærsgaard startede et opgør med eksperttyranni. Men vi endte med massiv fakta-fornægtelse og magtfuldkommenhed. Politik blev trumfet igennem mod bedre vidende. På bekostning af kommende generationers muligheder. Og det blev konsekvensløst at tale usandt, siger han.

Derfor vil han have et nyt systemskifte, "som erkender, at den forandring, Danmark har brug for, er gennemgribende."

Han kommer ind på, at blå blok har brugt millioner på grænsekontrol og vildsvinehegn. Men det står ikke klart, om det er et krav til en ny regering, at det skal afskaffes. Socialdemokratiet er da også tilhænger af begge dele.

Han betegner det som "gak gak-love", når der lovgives om et burkaforbud, eller at nye danske statsborgere skal give hånd, når de modtager deres statsborgerskab.

Sideløbende med Folkemødet er der forhandlinger om at danne en regering efter valget 5. juni, hvor rød blok fik 91 mandater uden Alternativet og dermed et flertal.

Han kommer selv ind på regeringsforhandlingerne i "det sorte tårn" i 2011, hvor kimen blev lagt til en regeringsperiode, der var spækket med problemer og samarbejdsvanskeligheder.

- Lad mig være ærlig og sige, at vi radikale har lært af det, siger Morten Østergaard, hvis parti fik et godt valg for nylig og blev fordoblet til 16 mandater.

- En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Bliver det afsættet igen, når vi afslutningen ligeså hurtig og brat som VLAK-regeringen, siger Østergaard.

Lørdag og søndag fortsætter forhandlingerne om at danne en ny regering, hvor Morten Østergaard skal forsøge at få mest muligt ud af sine mandater og sin position som kongemager i dansk politik.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce