Annonce
Nyborg

Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri skal drives sammen

Nyborg Destilleri og Ørbæk Bryggeri skal fremover drives sammen i ét selskab. Her ses en del af lageret hos Nyborg Destilleri. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Tørk Eskild Furhauge bliver koncerndirektør og administrerende direktør for Naturfrisk Group A/S, som skal drive bryggeri og destilleri. Bryggeriet gav i 2018 et flot overskud - destilleriet gav igen millionunderskud.

Nyborg/Ørbæk: De fleste fynboer har måske opfattet Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri som nærmest én virksomhed.

Men det er faktisk først nu, de to virksomheder slås sammen og skal drives sammen

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Fra den 15. august er driften af Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri lagt sammen i en ny organisation, Naturfrisk Group A/S, der skal ledes af en nyansat koncerndirektør, Tørk Eskild Furhauge.

I samme forbindelse siger Ørbæk Bryggeri farvel til den nuværende direktør, Thomas Hald Blouner, der kom til det økologiske bryggeri i starten af 2018.

- Familien og bestyrelsen ønsker med en sammenlægning af Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri at udnytte en række oplagte muligheder og synergier. Med sammenlægningen tager vi et vigtigt skridt mod realiseringen af vores vision om at blive Danmarks førende leverandør af økologiske drikkevarer, siger formanden for bestyrelsen i Peter Heide Wessel i pressemeddelelsen.

"Familien", som formanden hentyder til, er familien Rømer, der jo står bag begge de to østfynske virksomheder. I 1996 overtog Niels og sønnen Nicolai Rømer Ørbæk Bryggeri, og i 2017 åbnede de destilleriet i det tidligere DSB værksted på Nyborg Havn.

Den nye direktør for Naturfrisk Group har erfaring fra en stribe danske fødevarevirksomheder, blandt andet var han administrerende direktør for Løgismose Meyers frem til 2018.

Annonce

Overskud og underskud

Ørbæk Bryggeri har haft meget travlt med at brygge øl og sodavand det seneste år og har øget medarbejderstaben til 25.

Resultatet i Naturfrisk A/S, der altså har stået for bryggeriet i Ørbæk, var et overskud på cirka 13 millioner før skat i 2018. Det er det dårligste i flere år, men resultatet er påvirket af store investeringer, skriver virksomheden i sit regnskab.

Nyborg Destilleri aps gav derimod et underskud på 5,8 millioner kroner før skat. I regnskabet kalder ledelsen det regnskab for "forventet":

"Årets resultat er som forventet og skal ses i sammenhæng med investeringer i organisationen samt produktudviklinger", hedder det.

Destilleriet fremstiller først og fremmest whisky, og det er dyrt at komme i gang med, for det skal ligge i årevis på fad, inden det kan sælges. Destilleriet laver også gin og andre former for spiritus, der hurtigere kan sættes til salg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce