Annonce
Assens

Ønsker 30.000 kr.: Brug for penge til Toldstrups Hus

Toldstrups Hus ligger i Damgade i Assens. Arkivfoto: Søren Plovgaard
Toldstrupselskabet har søgt om 30.000 kroner af Assens Kommune til akut vedligeholdelse. Formand for selskabet mener, at Jens Toldstrup er en vigtigere person end søhelthen Peter Willemoes.

Assens: Toldstrupselskabet har igen søgt om et årligt driftstilskud hos Assens Kommune på 30.000 kroner.

Pengene skal gå til driften af Toldstrups Hus i Assens, som er et museum for modstandsmanden Jens Toldstrup. Beløbet skal gå til varme, vand, el og forsikringer. Pengene er i første omgang ansøgt for i år og tre år frem - som der står i ansøgningen til kommunen - for at "skabe arbejdsro" hos den frivillige stab bag huset.

Det er de frivillige, som står for vedligeholdelsen. Formand for Toldstrupselskabet, der driver museet, Preben Find, bemærker i ansøgningen, kommunen har tildelt huset prædikatet "særlig bevaringsværdig", men at det vækker "bekymring", at husets facade trænger til en kærlig hånd, hvorfor pengene er meget afgørende.

- Det, der er helt afgørende, er, at hvis vi ikke har midler til den daglige drift, dvs. vand, varme, lys og forsikringer, så går det hele jo i stå, fortæller Preben Find.

Men om der kan være 30.000 kroner på vej, kan der ikke siges noget om endnu. Formand for udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur, Finn Brunse (S), bemærker:

- Vi skriver til Toldstrupselskabet, at vi i vores årlige gennemgang af ansøgningerne (som kommer ind til kommunen, red.) samler ansøgningerne til vores møde i november. Og så ser vi samlet på, hvor mange der har søgt af de midler, vi har, siger Finn Brunse.

Rammen i kultur- og eventpuljen, pengene er søgt fra, er på godt en halv million kroner.

Annonce

- Willemoes stod på et uheldigt sted på et uheldigt tidspunkt - fik en kanonkugle i hovedet og døde. Så blev han erklæret helt. Ikke mindst, fordi vi havde nogle guldalderdigtere, der jo skrev fantastiske viser og sange om ham.

Preben Find, formand for Toldstrupselskabet.

Vigtigere end Willemoes

Sidste sommer søgte Toldstrupselskabet samme beløb, men blev ikke tilgodeset af kommunen. Det undrede Preben Find. Han kritiserede, han ikke kunne forstå, at Museum Vestfyn f.eks. får et årligt millionbeløb i tilskud af kommunen, hvorfor 30.000 kroner ikke syner af meget. Han har samme holdning i dag.

Preben Find mener i øvrigt, at Jens Toldstrup er en meget vigtigere person end søhelten Peter Willemoes. Han siger, han synes det er ufatteligt, at man hos byrådet ikke vil være med til at bidrage til at bruge Toldstrups navn til markedsføring af Assens by.

- Hvor højt vil du rangere ham?

- Tusinde gange højere end Peter Willemoes. Willemoes stod på et uheldigt sted på et uheldigt tidspunkt - fik en kanonkugle i hovedet og døde. Så blev han erklæret helt. Ikke mindst, fordi vi havde nogle guldalderdigtere, der jo skrev fantastiske viser og sange om ham, svarer Preben Find.

- Toldstrup blev som andre modstandsfolk ikke regnet for noget af det officielle Danmark. Pga. hans meget tætte samarbejde med Special Operations Executive i London, var han måske en af de vigtigste årsager til, at Danmark - trods kapitulationen og samarbejdspolitikken - blev optaget og accepteret som ligeværdig allieret, siger Preben Find.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce