Annonce
Odense

Ølkrus tur-retur: Kæmpe opvaskemaskine på Tinderbox gør genanvendelige krus til realitet

Op til 9000 genbrugelige plastikkrus i timen kører gennem den kæmpe opvaskemaskine, som Tuborg har indsat på dette års Tinderbox. FOTO: Birgitte Carol Heiberg
Som et nyt tiltag til sommerens mange musikbegivenheder, har Tuborg skiftet engangskrus ud med genanvendelige krus. Alt sammen hjulpet på vej af en stor, smart opvaskemaskine.

Ødelagte, nedtrampede plastikkrus har ofte været standard på festivalpladser som Tinderbox dagen derpå.

Takket være et nyt, bæredygtigt initiativ fra Tuborg, kan det nu være fortid.

Som noget nyt denne sommer er 500.000-700.000 genanvendelige plastik krus hentet ind til sommerens mange musikbegivenheder: Tinderbox, Northside, Roskilde Festival og Grøn Koncert. De understøttes af en 13,5 meter lang opvaskemaskine, der kan vaske op til 9000 krus i timen.

Hvert krus tåler at blive vasket op omkring 25 gange.

Selvom Tinderbox blot er andet stop på opvaskemaskinens sommerturné, er det allerede en markant effekt, opvaskemaskinen og de nye krus har haft.

- Vi oplevede på Northside, hvordan folk hurtigt tog i mod vores nye tiltag. På Northside var faktisk nødt til at sende skraldeholdet hjem fredag eftermiddag, fordi pladsen var så ren, siger Tuborgs marketingchef, Christian Sveigaard.

Han fortæller også, at den kollektive indsamling og returnering af glassene på festivalen fik flere gæster til at rydde op efter sig.

Den grønne festival

Foruden den store opvaskemaskine og genanvendelige glas, har Tinderbox også en række andre initiativer, der gør festivalen mere bæredygtig.

  • Som et led i missionen om en plastfri festival, vil der ikke blive udleveret flasker med kildevand på festivalen. I stedet modtager alle frivillige, ansatte og musikere en genopfyldelig plastflaske, der gratis kan fyldes op ved de mange vandposter på festivalen.
  • Igen i år samles der efter festivalen overskudsmad ind til socialt udsatte.
  • På pladsen sorteres der affald i seks fraktioner, og bag scenerne sorteres der i minimum 16 fraktioner. Det betyder, at Tinderbox i år har kunnet sætte som mål, at 60 procent af alt indsamlet affald skal sendes til genanvendelse.
  • Når inviterede gæster på Tinderbox får fribilletter, indbetaler de hvert år et donationsgebyr for at kunne deltage i festen. Det indsamlede beløb er i år øremærket en fest for socialt udsatte i Odense i samarbejde med Kirkens Korshær.

Opvask i døgndrift

Den nye store klimaduks holder til på pladsen nede bag Blå Scene. Herfra bliver der vasket op i døgndrift med et hold på 120 frivillige, der på skift sørger for, at de mange tørstige gæster på festivalen kan drikke øl med god samvittighed.

I den omformede lastbil, bliver krusene vasket, tørret, sorteret og sat i kasser.

- Man kan på mange måder kalde vores store opvask her for et Georg Gearløs-projekt, griner Christian Sveigaard.

Marketingchefen fortæller, hvordan man længe har villet tage de klimabevidste skridt på denne front, men at det først er fra i år, at det har kunnet lade sig gøre med den nye opvask.

Når kasserne er fyldt op med glas, bliver de kørt ud til såkaldte "dropzones" på festivalpladsen. Her kan barerne på pladsen nemt hente nye glas samt aflevere de indsamlede brugte.

Annonce

Et renere Tinderbox

Selvom årets Tinderbox stadig er i fuld gang, kan det nye, grønne tiltag allerede mærkes på festivalpladsen.

Direktøren for mad, drikke og atmosfære på Tinderbox, Peter Skoven, mener, at opvaskemaskinen og de genanvendelige krus har givet ham den største glæde efter første dag på festivalen.

- Jeg var en smule ærgerlig over, hvordan festivalpladsen så ud sidste år. Men vi kan se, at gæsterne har taget systemet til sig. Det betyder, at vi fredag morgen aldrig har set så flot en Tinderboxplads før, og det er på grund af det her, siger han.

Han tror, at de fem kroner man får i rabat, når man kommer med sit brugte krus i baren, er en af de gældende faktorer. Derfor tror han heller ikke, at folk har lyst til at smide et krus væk, der føles som mere værdifuldt.

Peter Skoven tror fuldt ud på det nye tiltag. Han har kun en enkelt bekymring.

- Vi skal jo aflevere maskinen videre til Roskilde Festival. Det kunne være rart, hvis vi kunne nå at vaske det hele op, så vi ikke afleverer opvaskemaskinen med beskidt opvask, siger han.

Der er blevet indkøbt i alt 700.000 krus, der skal bruges på både Tinderbox, Northside, Roskilde Festival og Grøn Koncert FOTO: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce