Annonce
Fyn

Ølentusiast: Åh, de lyksalige bobler

Robert Markussen er én af mange ølentusiaster og håndbryggere i Fredericia. Her ser ses en af hans øl i kælderbryggeriet, mens han selv henter et glas. På stilk. Foto: Peter Friis Autzen

Nogle mennesker kan godt lide øl. Andre kan rigtig, rigtig godt lide øl. Og så er der øl-entusiasterne, der brygger selv. Dem er Robert Markussen en af.

Fredericia: Allerede på vej ned ad trappen kan man fornemme, at der foregår noget særligt i Robert Markussens kælder. En sød og frisk duft strømmer ud fra hjemmebryggeriet, som han har afsat et rum i kælderen til.

Robert Markussen er ølentusiast. Ikke bare sådan, at han kan lide øl: Han brygger selv øl og bruger gerne et par timer hver dag på øl, planlægning af opskrifter, smagning, hjemkøb af ingredienser og foreningsarbejde for Danske Ølentusiaster, hvor han er næstformand i Fredericia-afdelingens 240 medlemmer. Og så er der øl-rejserne til Belgien - øllens land - hvorfra han henter varer hjem og udvider smagshorisonten.

I kælderen har han blandt andet fire tanke stående, hvor øl er i gang med at gære. Øverst i tankene sidder en lille vandlås, hvorfra CO2 fra gæringen bobler op i forskelligt tempo.

- Jeg har en gang haft seks tanke stående på en gang. Det var lige før boblerne spillede en symfoni, som man kunne stå her og nyde: De lyksalige bobler, siger Robert.

Annonce

Jeg bruger nok et par timer om dagen og tusind kroner om måneden på øl.

Robert Markussen, ølentusiast
Lille Øllets Dag er et årligt, lukket arrangement, hvor en stor del af ølentusiasternes 240 lokale medlemmer deltager og smager på medlemmerens varer. Privatfoto

Uendelige varianter

Robert er en smilende mand, og snakken om øl giver ikke smilebåndende hvile. Men mellem smilene fornemmes også en seriøsitet, man nok skal være entusiast for at forstå.

- Det bedste ved at være håndbrygger er nok at finde på opskrifter. Det er også spændende at skænke op første gang og smage på varen. Men opskrift-udviklingen er nok det bedste for mig, Det bruger jeg meget tid på, siger han og klapper kælderbryggeriets computer op.

- Efterhånden er det nærmest umuligt at udvikle opskrifter, der ikke allerede er prøvet af andre. Men jeg lavede en gang en øl med radiser, som ingen andre havde lavet før. Og som jeg heller ikke lavede igen selv, siger han.

Ligesom snaps og vin kan varieres i det uendelige, er der nærmest ingen grænser for smagsvarianterne i øl. I Roberts køleskab står for eksempel et anker, hvor karry er et af øllens smagsbærende stoffer.

- Ja, jeg er også uddannet ølsommelier (specialist i at sætte øl og mad sammen på den mest optimale måde, red.). En dag grublede jeg over, hvilken øl, der passede til karry-retter. Og så lavede jeg en øl med karry, siger Robert, der også kan skænke en øl med kaffe i.

Bagerst i køleskabet her opbevarer Robert Markussen sine forskellige slags gær. Der findes flere hundrede slags. Foto: Peter Friis Autzen

Startede med aftenkursus

Roberts særlige engagement i øl startede i 2008, hvor han og en kammerat tog på et hjemmebrygger-aftenskolekursus.

- Da vi var færdige efter tre aftener, havde jeg 20 liter øl med hjem. Og så var jeg fanget. Nu har jeg investerer omkring 50.000 kroner i udstyr, men faktisk kan man brygge langt billigere. Man kan komme i gang for 500-700 kroner, siger han.

I hans kælder står flere hylder med malt-varianter. I det ene køleskab står hans egne øl og adskillige syltetøjsglas med levende gær. I naboskabet står en samling købte øl.

Jeg kan ikke se standard-pilsnere i grønne dåser. Kan du ikke drikke en øl uden at slå hele håndbrygger-hjernen til?

- Jo, det kan jeg godt. Jeg behøver ikke at dissekere en øl, hver gang jeg drikker en. Men jeg holder af de specielle smage.

En øl er ikke bare en øl. Og den skal skænkes med følelse. Her hælder Rober Markussen op i et af sine egne, graverede glas. Foto: Peter Friis Autzen

Håndbrygger - ikke hjemmebrygger

Robert bruger betegnelsen håndbrygger om sig selv.

- Det er den rigtige betegnelse. Nogle ville måske sige hjemmebrygger, men det hedder håndbrygger, siger han.

De danske ølentusiaster står hvert år bag Øllets Dag på Ryes Plads i Fredericia. Men foreningen har også et intern, lukket arrangement hvert år, som de kalder Lille Øllets Dag.

- Det er en årlig dag, hvor vi samles i haven hos et af medlemmerne. Vi bliver omkring 120, hvoraf ti kommer med deres håndbryggede øl. Så kan man smage og snakke øl hele dagen, siger Robert.

Det er værd at understrege, at Lille Øllets Dag er et lukket arrangement. Man skal være inviteret eller medlem for at deltage, ligesom man heller ikke kan købe håndbryggernes produkter.

På landsplan er der omkring 8.500 registrerede ølentusiaster. Som nævnt har lokalafdelingen 240 medlemmer.

Boble, boble, boble. De fire kar bobler i hver sin takt, og sammen kan det næsten lyde som en fin lille symfoni, mener Robert Markussen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce