Annonce
Kultur

Øl-tjenere skal vise deres værd på Kold College

Øl som Ugly Duck fra Indslev Bryggeri har vundet hæder hos Danske Ølentusiaster, og på restauranterne stiger gæsternes efterspørgsel på viden hos tjenerne - og nu skal 15 ølsommeliers til eksamen på Kold College. Arkivfoto

Kommende øl-sommeliers har hver brygget fire øl under deres uddannelse i Odense.

Annonce

Craft beer eller håndbrygget øl har fået kult-status i Danmark og verden over med stjerner som Mikkel Borg Bjergsø, og nu er Kold College i Odense klar med et kuld på 15 tjenere, som har fået en særlig uddannelse i den humlede bryg.

De 14 øl-sommeliers skal til eksamen på mandag den 23. november på Kold College, hvor de skal bevise deres værd og evner som kyndige øldrikkere og ikke mindst formidlere af viden om øl til gæsterne.

Palle Bøgely har undervist de 15 tjenere i viden om øl på Kold College.
Annonce

Efterspurgt viden

Til deres eksamen skal de også demonstrere deres evner som bryggere med egne produkter, og kokke- og tjeneruddannelsen på Kold College i Odense tilsyneladende rigtigt, da de tidligere på året oprettede landets første uddannelse til øl-sommelier. Restauranter, cafeer og bryghuse efterspørger nemlig tjenere, som har helt særlig viden om øl og kan rådgive gæsterne om den rette humle til menuen.

- Vi kender sommeliers som restauranternes vineksperter. I takt med, at vi det seneste årti har set ølkulturen udvikle sig markant, er der brug for øl-sommeliers, forklarer Søren Vestergaard Lohmann, som er uddannelsesleder på levnedsmiddel, Kold College.

Annonce

Fire slags øl

Til eksamen skal de 15 kursister vise, at de mestrer opgaven som øl-sommelier. De skal vide, hvad forskellige øl består af, hvordan de er brygget, og de skal kunne rådgive gæster om, hvilken øl, der passer til forskellige måltider. Derfor har de snart nyudklækkede sommeliers også skullet brygge deres egen øl.

- Et er den rent teoretiske viden. Når du også i praksis har prøvet at brygge øl, får du en klar fornemmelse af brygprocessen, og hvad for eksempel en bestemt type malt eller humle gør ved smagen. Dermed kan du langt bedre give dine gæster en indføring i øllets univers, siger Palle Brolykke Bøgely, underviser på øl-sommelier-uddannelsen.

De 15 kursister vil på dagen byde på smagsprøver på fire forskellige slags øl, som de selv har brygget i mikrobryggeriet på Kold College: En weissbier med havtorn,en kölsch, som er en overgæret øltype oprindeligt fra Køln, en tysk pilsner med lidt mere humle end en dansk pilsner og endelig en ale, der udmærker sig som en engelsk overgæret øl.

- Uddannelsen til øl-sommelier stiller store krav. Derfor er der bestemt heller ingen garanti for, at alle 15 kursister opnår udmærkelsen til øl-sommelier på mandag, siger Palle Brolykke Bøgely.

Kold College starter næste hold op på øl-sommelieruddannelsen til august 2016.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce