Annonce
Kultur

Øl-tjenere skal vise deres værd på Kold College

Øl som Ugly Duck fra Indslev Bryggeri har vundet hæder hos Danske Ølentusiaster, og på restauranterne stiger gæsternes efterspørgsel på viden hos tjenerne - og nu skal 15 ølsommeliers til eksamen på Kold College. Arkivfoto

Kommende øl-sommeliers har hver brygget fire øl under deres uddannelse i Odense.

Craft beer eller håndbrygget øl har fået kult-status i Danmark og verden over med stjerner som Mikkel Borg Bjergsø, og nu er Kold College i Odense klar med et kuld på 15 tjenere, som har fået en særlig uddannelse i den humlede bryg.

De 14 øl-sommeliers skal til eksamen på mandag den 23. november på Kold College, hvor de skal bevise deres værd og evner som kyndige øldrikkere og ikke mindst formidlere af viden om øl til gæsterne.

Palle Bøgely har undervist de 15 tjenere i viden om øl på Kold College.

Efterspurgt viden

Til deres eksamen skal de også demonstrere deres evner som bryggere med egne produkter, og kokke- og tjeneruddannelsen på Kold College i Odense tilsyneladende rigtigt, da de tidligere på året oprettede landets første uddannelse til øl-sommelier. Restauranter, cafeer og bryghuse efterspørger nemlig tjenere, som har helt særlig viden om øl og kan rådgive gæsterne om den rette humle til menuen.

- Vi kender sommeliers som restauranternes vineksperter. I takt med, at vi det seneste årti har set ølkulturen udvikle sig markant, er der brug for øl-sommeliers, forklarer Søren Vestergaard Lohmann, som er uddannelsesleder på levnedsmiddel, Kold College.

Annonce

Fire slags øl

Til eksamen skal de 15 kursister vise, at de mestrer opgaven som øl-sommelier. De skal vide, hvad forskellige øl består af, hvordan de er brygget, og de skal kunne rådgive gæster om, hvilken øl, der passer til forskellige måltider. Derfor har de snart nyudklækkede sommeliers også skullet brygge deres egen øl.

- Et er den rent teoretiske viden. Når du også i praksis har prøvet at brygge øl, får du en klar fornemmelse af brygprocessen, og hvad for eksempel en bestemt type malt eller humle gør ved smagen. Dermed kan du langt bedre give dine gæster en indføring i øllets univers, siger Palle Brolykke Bøgely, underviser på øl-sommelier-uddannelsen.

De 15 kursister vil på dagen byde på smagsprøver på fire forskellige slags øl, som de selv har brygget i mikrobryggeriet på Kold College: En weissbier med havtorn,en kölsch, som er en overgæret øltype oprindeligt fra Køln, en tysk pilsner med lidt mere humle end en dansk pilsner og endelig en ale, der udmærker sig som en engelsk overgæret øl.

- Uddannelsen til øl-sommelier stiller store krav. Derfor er der bestemt heller ingen garanti for, at alle 15 kursister opnår udmærkelsen til øl-sommelier på mandag, siger Palle Brolykke Bøgely.

Kold College starter næste hold op på øl-sommelieruddannelsen til august 2016.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Danmark For abonnenter

Mette F. vil undgå opgør mellem land og by

Middelfart

Beskidt opgang blev for meget for Hanne: Plaget af snavs, skrald og mågelort i flere måneder

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce