Annonce
Håndbold

Økonomisk hjælp til håndboldklubberne

Den økonomiske krise kradser i håndbold-Europa. Endnu har man ikke set danske klubber med lønnedgange. Det har man til gengæld i Tyskland, hvor spillerne i SG Flensburg-Handewitt - blandt andre den tidligere GOG-profil, norske Gøran Johannessen - midlertidigt er gået 40 procent ned i løn. Foto: Ritzau-Scanpix
Coronakrisen truer flere klubber på likviditeten. Kapitalkrav overfor klubberne sættes ud af kraft for næste sæson.

HÅNDBOLD: Mangel på likviditet i kølvandet på coronakrisen bekymrer i landets håndboldklubber.

Det kom kontant frem, da Udvalget for Professionel Håndbold - med repræsentanter for både Divisionsforeningen Håndbold og DHF - holdt møde, torsdag.

Mødet blev afviklet efter videomøder klubberne imellem, onsdag aften.

Flere klubber forudser således efter Sport Fyens oplysninger en nedgang i sponsorindtægterne på 25 procent eller mere i næste sæson på grund af et erhversliv - og dermed også håndboldens sponsorer - i krise.

På den baggrund kom udvalget frem til en række punkter, hvor man kan hjælpe klubberne i den aktuelle situation. Ikke mindst likviditetsmæssigt.

- Der arbejdes og regnes videre på en række konkrete forslag, lød det således fra udvalget efter mødet.

Annonce

Det var det værst tænkelige tidspunkt, at sæsonen gik i stå

Kasper Jørgensen, direktør i GOG

Betaling i rater til forbund

Det er allerede nu besluttet, at reglerne om kapitalkrav i ligareglementets paragraf 156 sættes ud af kraft for den kommende sæson.

Den paragraf, der altså nu sættes foreløbig ud af kraft, slår blandt andet fast, hvor stor den enkelte klubs lønsum må være i forhold til klubbens egenkapital.

Populært sat skal der en egenkapital på en million kroner til for at måtte skrive kontrakter for 2,8 millioner kroner. Men den regel gælder altså nu ikke for sæsonen 2020/21.

Udvalget vil i den kommende periode arbejde videre med hele området og beskrive nærmere, hvad det får af afledt betydning. Sideløbende vil en arbejdsgruppe i Divisionsforeningen med repræsentation fra Dansk Håndbold Forbund kigge på, hvordan reglerne skal være i fremtiden. Det arbejde skal være færdig i løbet af efteråret 2020, fremgår det af udmeldingen fra udvalget.

Udvalget har også besluttet, at der ved en del af de betalinger, klubberne har til Dansk Håndbold Forbund, kan hjælpes rent likviditetsmæssigt ved at opdele beløbene i flere rater og fordele dem ud over året.

Værst tænkelige tidspunkt

De danske topklubber har efterhånden ligget stille i lang tid på grund af coronakrisen. Den sidste kamp, der blev spillet i kvindernes liga, var 10. marts mellem Silkeborg-Voel KFUM og København Håndbold (26-28), og hos mændene er der ikke spillet siden 11. marts, hvor Aalborg Håndbold slog Mors-Thy Håndbold med 27-25.

De to fynske ligaklubber var senest i aktion 4. marts hos kvinderne (Odense-sejr på 26-22 ude over TTH Holstebro) og for mændenes vedkommende 7. marts (GOG-sejr 36-33 over KIF Kolding).

GOG's kamp mod KIF blev spillet uden tilskuere, og klubbens traditionsrige sponsorcykelløb, der skulle være afviklet inden kampen, blev aflyst. Cykelløbet giver normalt GOG en indtægt på den gode side af en halv million kroner.

- Det var det værst tænkelige tidspunkt, at sæsonen gik i stå, som direktør Kasper Jørgensen udtrykker det.

Flensburg-spillere ned i løn

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen, siger til TV 2 Sport:

- Det er klart bekymrende, hvis klubbernes indtægter falder med 25 procent eller mere. Der er selvfølgelig en stor forskel på, om det er topklubber som TTH og Aalborg eller foreningsklubber i bunden af rækkerne, men nu kan krisen begynde at mærkes på lang sigt, og det skaber bekymringer.

Thomas Christensen hilser hver en håndsrækning velkommen. Om det så kommer i form for hjælpepakker fra erhvervsministeriet eller afbetalingsordninger fra forbundet er underordnet.

I dansk håndbold har man endnu ikke set spillere og andre ansatte gå ned i løn. Det har man til gengæld inden for fodbolden - hos FC København.

I tysk håndbold er der flere eksempler på midlertidige lønnedgange. Senest er spillere og trænere i hæderkronede SG Flensburg-Handewitt gået 40 procent ned i løn frem til 30. juni i kampen for at undgå en klub-konkurs.

Blandt spillerne i den nordtyske klub er de tidigere GOG-profiler, Gøran Johannessen og Magnus Jøndal, og GOG-bomberen Lasse Møller har skrevet kontrakt med SG Flensburg-Handewitt fra næste sæson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce