Annonce
Assens

Økonomien er ikke på plads: Ingen kender prisen for et kyst- og lystfiskercenter

Et view udover Assens Havn. Det er i området ved DLG-siloen, at det nye kyst- og lystfiskercenter skal ligge. Foto: Assens Kommune
Økonomispørgsmålet til det nye nationale center for kyst- og lystfiskerturisme skaber bekymring fra flere stole i byrådet.

Assens: Den nye nationale center for kyst- og lystfiskerturisme skal placeres ved DLG-siloen i Assens. Det ligger fast efter denne uges byrådsmøde.

Men hvad koster et spritnyt og forhåbentlig ikonisk center? Hvad med driften?

Økonomispørgsmålene kender vi ikke svarene på. Avisen bad et par politikere fra byrådet svare på nogle spørgsmål om det. Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) mener, den del "hænger og flagrer".

- Det, der er helt centralt for mig, er den bemærkning om, at der ikke er truffet beslutning om økonomien (da han gik ind for placeringen ved DLG-siloen på byrådsmødet, red.). Med den økonomi, vi har i Assens Kommune, og med de besparelser, der har været rundt omkring på vores velfærdsområder, så er der for mig at se ikke nogle penge, vi kan tage ud til det her, siger han.

Han vil meget gerne gå ud og sige, han synes om placeringen - men:

- Man kan ikke gå ud og sige, at det her forpligter. Min bekymring vil være, at man meget 'let' peger på en placering som også er en efterfølgende forpligtelse, at når der så lige mangler 10 mio. kr. på et tidspunkt, så skal vi også finde dem. Det vil jeg ikke finde nogen som helt forpligtelse til, siger han, og mener ikke, der er penge til en eventuel drift, siger han.

- Det, vi får at vide er: Som udgangspunkt vil det være Assens Kommune, der skal stå for driften, hvis man ikke får en anden aftale, tilføjer han.

National center for kyst- og lystfiskerturisme

Det nye center, der af staten er besluttet skal placeres et sted i Assens Kommune (det blev så Assens by), skal fungere som et nationalt fyrtårn for lystfiskerturisme. Det skal styrke formidlingen og markedsføringen af de gode muligheder for lystfiskeri, mens det også skal formidle om naturoplevelser og kulturhistorie.

Byrådet har besluttet, at centret placeres i/ved DLG-siloen på Assens Havn.

Der er afsat 32 mio. kr. på finansloven over de kommende fire år til centret, hvoraf 22 mio. kr. specifikt går til selve centret og forberedelsen af det. Assens Kommune håber så at kunne "yngle" beløbet til meget mere via fonde.

Centret forventes at stå klar i 2023.

En for dyr gave

Måske kan der findes en fond, der kan gå ind i driften, nævner Jens Henrik Thulesen Dahl. Eller det kan komme på finansloven i og med, det er et nationalt center, nævner han.

- Det vil jeg rigtig gerne slås for, nu sidder jeg på Christiansborg også og kan godt give et skub. Men jeg ved fra andre situationer, at det er ikke noget, der lige sker fra dag et, siger han.

Charlotte Kjær (S) stemte blankt - ligesom partifællerne Henrik Hansen, Leif Rothe Rasmussen og Berit Schaldemose.

- Vi har nogle bekymringer i forhold til økonomien. Det var bare ikke vores førsteprioritet overhovedet (DLG-siloen, de pegede i stedet på Jordbassinerne, red.), siger hun, men betoner, at hun og de andre ikke ønsker "støj på linjen" - de bakker op om flertalsbeslutningen.

- Jeg håber, at det lykkes at få noget ekstern finansiering. Vores bekymring går på: Hvis det ikke lykkes, hvor står vi så?

- Jeg kan ikke se kommunale driftskroner (i centret, red.). Selvom jeg rigtig gerne vil have et kyst- og lystfiskercenter, så kan en gave også blive for dyr, hvis vi risikerer ikke at få de midler, der skal til, tilføjer Charlotte Kjær og tænker på, at det var staten, der tildelte Assens Kommune placeringen af centret.

Kaj Alstrup (EL):

- Det skal ikke gå fra velfærden. Vi forventer, det bliver en statslig drevet institution på sigt.

Annonce

Asfalt

Poul Poulsen (R) ser det sådan, at svaret er "nej" lige her og nu til, hvor pengene skal findes til centret. DLG-siloen kommer til at koste omkring 106 mio. kr., lyder et meget løst estimat, kommunen selv har lavet. Kommunen har 22 mio. kr. at starte op med fra statslig side. Der er altså et stykke vej i mål.

- Det er jo forudsætningen ved sådan et projekt her - den irriterende forudsætning, siger han om økonomidelen.

- Ved alle de møder, vi har haft, er der mange, der har spurgt: 'Hvordan ser økonomien ud, hvad med prisen, hvad med penge fra staten, hvad med driften'? Det er alt sammen relevant, men der er ikke én, der p.t. kan give et helt bastant svar på det. Vi kører, mens vi asfalterer, tilføjer han.

- Fondene tager stilling til et konkret projekt, som er begrundet og der er sammenhæng i. Det er den opgave, der går i gang nu med siloen. Det er en nødvendig usikkerhed på vej. Det er sådan, jeg ser det, fortæller han.

Søren Thomsen (K) er enig med Poul Poulsen.

- Man kan ikke gå ud og søge fonde, og så ikke have et konkret projekt, siger han.

Altså: Det kunne ikke være anderledes lige nu. Han er glad for, de fleste stemte for placeringen (24 for, fem stemte blankt). Så står byrådet stærkere over for fondene, mener han.

- Det gør det unægteligt nemmere at finde fonde, siger han.

Økonomidelen bekymrer Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Arkivfoto: Lasse Hansen
Annonce

Kabale

Borgmester Søren Steen Andersen (V) siger, han ser økonomidelen som en udfordring, der skal tages alvorligt, men også noget, der er kæmpe potentialer i.

- Jeg trøster mig ved, at når vi har været rundt ved andre store turistattraktioner i Danmark, og hører, hvordan de er blevet til, så har nogle af dem haft et tilløb i mange år. Der har været komplikationer, der har været muligheder, og der er kommet muligheder ind fra siden, som de ikke kunne have forudset, som lige pludselig fik kabalen til at gå op. Det er jo det spændende arbejde, vi går ind i lige nu. Det er der, vi skal bruge alle vores netværk og alt det, vi kender, fortæller han.

- Og så har vi en dygtig mand som Arne Rønnest (projektchefen for centret, red.), tilføjer borgmesteren.

Indtil videre er snøren ude.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) er fortrøstningsfuld mht. til økonomien omkring kyst- og lystfiskercentret i Assens. Arkivfoto: Martin Kloster
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce