Annonce
Fødselsdag

Økonom til fingerspidserne fylder 60

Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Erik Refner/Ritzau Scanpix

Henrik Olejasz Larsen kom ud af økonomistudiet med en af de bedste eksamener nogensinde, og de færreste kan betvivle, at han er økonom ud til fingerspidserne.

Han indledte karrieren med at forske i finansielle forhold på Københavns Universitet. Men det blev hurtigt for ensomt.

Siden han forlod forskningsverdenen, har Henrik Olejasz Larsen, der fredag den 13. december fylder 60, været vidt omkring i den finansielle branche.

Først faldt han godt til i BRFkredit og blev hængende i 12 år, inden han blev topchef i JØP, Juristernes og Økonomernes Pensionskasse. En kaffeinvitation fra Peter Straarup førte dog kort efter til en ledende stilling i Danske Bank.

Efter en stor fusion i 2000 trak han sorteper, da der skulle skæres i antallet af direktører. Men han er i dag selv glad for udfaldet. Henrik Olejasz kom til Carnegie i fem år og var senere et smut forbi ATP, inden han i 2007 blev hentet til Sampension som investeringsdirektør.

Den stilling har han holdt på i 12 år, og undervejs har han dyrket den nørdede side af jobbet med at opfinde flere finansprodukter.

- Jeg kan nok godt lide at være inde i de tekniske detaljer, men det er der alt for lidt plads til i jobbet, sagde han i maj 2015 til Berlingske, der gav ham titlen "finansopfinderen".

Henrik Olejasz har hele tiden holdt forbindelsen til universitetsmiljøet som ekstern underviser og skrevet artikler til tunge tidsskrifter.

Desuden har tre forskellige regeringer kaldt på hans ekspertise på skatteområdet ved at udpege ham til henholdsvis et udvalg, et råd og en kommission.

Han bor på Frederiksberg og bruger energien i fritiden på løb - blandt andet på maratondistancen - og dans. /ritzau

Annonce
Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Sampension/Free
Henrik Olejasz Larsen har været udpeget til skattearbejde af tre forskellige regeringer. Sampension/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce