Annonce
Nyborg

Økologisk koryfæ klør på endnu

Erik Hansen har syv hektar med bær- og frugtproduktion. Foto: Lasse Hjeresen Wraae
Erik Hansen driver et lille økologisk landbrug i Bovense lidt nord for Nyborg. Det har han gjort de sidste 30 år. Det er hans arbejdsmæssige identitet, og det er noget, han vil blive ved med.

Bovense: Allerede i 1960’erne, da Erik Hansen var knægt og tjente bønder, fandt han ud af, hvor meget landbruget også dengang sprøjtede deres afgrøder.

Nu er han 62 år og har taget sagen i sin egen hånd. I 1989 købte han den lille gård, der ligger i Bovense lidt nord for Nyborg. Navnet er Lystgården.

Siden har han drevet et økologisk landbrug i syv hektar med frugt- og bærproduktion. Til glæde for sig selv og til glæde for andre.

- Jeg vil gerne efterlade en sund og levende jord til de næste generationer. En jord som ikke er udpint, fortæller han lavmælt og lidt mumlende.

Solen står højt på himlen. Den 62-årige landmand traver gennem sine afgrøder iført sorte træsko og grå arbejdsdragt.

Det er torsdag morgen, og som alle andre dage på denne årstid står den på beskæring af frugttræerne. Netop frugttræerne er en vigtig del af de økologiske landbrugsvarer, han sælger.

Det er ikke en lukrativ forretning, men det hænger sammen. Og han kan da også lægge nogle penge til siden, som han selv siger.

Annonce

Kig efter mågerne

Da Erik Hansen startede med at drive økologisk landbrug i 1989, var det samlede indberettede produktionsareal med angivelse af fuldt omlagt økologisk areal et langt stykke under 50.000 hektar, viser tal fra Landbrugsstyrelsen.

I dag er det samlede areal over 250.000 hektar. Det glæder en garvet økolog, som Erik Hansen.

- Det tyder på, folk er blevet mere bevidste om, hvad de putter i munden, og om hvad de ser på jorden udenfor deres vinduer. Men også mere opmærksom omkring vores dyreliv, bemærker han.

Da Erik Hansen når til en lille åbning i træerne, stopper han og peger mod et andet landbrug, der ligger lige ved siden af hans gård.

- Det her er et godt eksempel på et opdyrket konventionelt landbrugsareal, indleder han, mens han kigger rundt på marken.

- Der er intet liv. Et godt billede på, hvornår et landbrug er økologisk dyrket, er, når der er mange måger, der prøver at fange insekter eller regnorme. Min gård er nogle gange fyldt med dem, men som du kan se, er der ingen måger i horisonten på marken, vi kigger på nu. Jorden er død.

- Hvad synes du om den biodiversitetskrise, vi befinder os i lige nu?

- Det er da et problem. Jeg kan da også selv mærke det. Og jeg vil synes det er en skam, hvis antallet af fugle for eksempel forsvinder og flere dyrearter. Det er bare en af eksemplerne på konsekvenserne af krisen. Grundvandet bliver jo også forurenet i stor grad.

Selvom alderen trykker for Erik Hansen, har han ikke tænkt sig at stoppe lige foreløbigt. Ja, selv hentyder han til at klø på de næste 15 år. Og mon ikke jorden forbliver økologisk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Nyborg

Tyv på spil i Ullerslev-Centret

Annonce