Annonce
Nyborg

Økologisk koryfæ klør på endnu

Erik Hansen har syv hektar med bær- og frugtproduktion. Foto: Lasse Hjeresen Wraae
Erik Hansen driver et lille økologisk landbrug i Bovense lidt nord for Nyborg. Det har han gjort de sidste 30 år. Det er hans arbejdsmæssige identitet, og det er noget, han vil blive ved med.
Annonce

Bovense: Allerede i 1960’erne, da Erik Hansen var knægt og tjente bønder, fandt han ud af, hvor meget landbruget også dengang sprøjtede deres afgrøder.

Nu er han 62 år og har taget sagen i sin egen hånd. I 1989 købte han den lille gård, der ligger i Bovense lidt nord for Nyborg. Navnet er Lystgården.

Siden har han drevet et økologisk landbrug i syv hektar med frugt- og bærproduktion. Til glæde for sig selv og til glæde for andre.

- Jeg vil gerne efterlade en sund og levende jord til de næste generationer. En jord som ikke er udpint, fortæller han lavmælt og lidt mumlende.

Solen står højt på himlen. Den 62-årige landmand traver gennem sine afgrøder iført sorte træsko og grå arbejdsdragt.

Det er torsdag morgen, og som alle andre dage på denne årstid står den på beskæring af frugttræerne. Netop frugttræerne er en vigtig del af de økologiske landbrugsvarer, han sælger.

Det er ikke en lukrativ forretning, men det hænger sammen. Og han kan da også lægge nogle penge til siden, som han selv siger.

Annonce

Kig efter mågerne

Da Erik Hansen startede med at drive økologisk landbrug i 1989, var det samlede indberettede produktionsareal med angivelse af fuldt omlagt økologisk areal et langt stykke under 50.000 hektar, viser tal fra Landbrugsstyrelsen.

I dag er det samlede areal over 250.000 hektar. Det glæder en garvet økolog, som Erik Hansen.

- Det tyder på, folk er blevet mere bevidste om, hvad de putter i munden, og om hvad de ser på jorden udenfor deres vinduer. Men også mere opmærksom omkring vores dyreliv, bemærker han.

Da Erik Hansen når til en lille åbning i træerne, stopper han og peger mod et andet landbrug, der ligger lige ved siden af hans gård.

- Det her er et godt eksempel på et opdyrket konventionelt landbrugsareal, indleder han, mens han kigger rundt på marken.

- Der er intet liv. Et godt billede på, hvornår et landbrug er økologisk dyrket, er, når der er mange måger, der prøver at fange insekter eller regnorme. Min gård er nogle gange fyldt med dem, men som du kan se, er der ingen måger i horisonten på marken, vi kigger på nu. Jorden er død.

- Hvad synes du om den biodiversitetskrise, vi befinder os i lige nu?

- Det er da et problem. Jeg kan da også selv mærke det. Og jeg vil synes det er en skam, hvis antallet af fugle for eksempel forsvinder og flere dyrearter. Det er bare en af eksemplerne på konsekvenserne af krisen. Grundvandet bliver jo også forurenet i stor grad.

Selvom alderen trykker for Erik Hansen, har han ikke tænkt sig at stoppe lige foreløbigt. Ja, selv hentyder han til at klø på de næste 15 år. Og mon ikke jorden forbliver økologisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce