Annonce
Erhverv

Økologi vinder frem i børnehaver og på restauranter

Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Salget af økologi i storkøkkener udgør omkring 11 procent af det samlede salg af fødevarer.

Der er i stigende grad økologiske varer i gryderne, når der bliver lavet mad i de store danske køkkener i offentlige institutioner, restauranter og kantiner.

Salget af økologiske varer til storkøkkener steg nemlig sidste år med 15 procent til 2,35 milliarder kroner. Det oplyser Danmarks Statistik.

Tallene dækker salg til alt fra køkkener i institutioner til restauranter, kantiner, caféer, hoteller og virksomheder, der bringer mad ud.

Samlet udgør økologi nu cirka 11 procent af salget. Det er en stigning fra 10 procent i 2017.

Det er det offentlige, som oftest vælger økologiske varer, når man sammenligner med det private.

Mette Jasper Gammicchia, der er leder af handel, marked og ernæring hos Landbrug & Fødevarer, hæfter sig dog ved, at restauranter, hoteller og kantiner på arbejdspladser i stigende grad vælger økologi.

- Der er en øget lyst til at spise ude, men også en større interesse for råvarerne, og hvor de kommer fra.

- Det er især hoteller og restauranter, der er kommet godt med nu. Tidligere har det høj grad har været de offentlige køkkener, der førte på økologi, men nu er den private del kommet med, siger hun.

Salget til storkøkkener er en anelse efter detailhandlen. Her udgjorde økologi 12 procent af salget sidste år.

- Detailhandlen har været rigtig god til at tage økologi ind, og salget er vokset de seneste mange år.

- Det gør, at forbrugerne har vænnet sig til at spise økologi og nu også i stigende grad vil spise økologisk, når de spiser ude, siger Mette Jasper Gammicchia.

Hun spår, at tendensen med et stigende salg af økologi til danske storkøkkener vil fortsætte i 2019 - omend måske med en lidt mindre stigning end det seneste år.

/ritzau/

Annonce
Link til tal på Danmarks Statistiks hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce