Annonce
Rejser

Øhigh5 er samarbejde frem for konkurrence: Fem småøer vil deles om turisterne

Det kan kun læses fra kystsiden, hvad der står på skiltet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Langeland, Ærø, Samsø, Læsø og Fanø er gået sammen under overskriften Øhigh5. I stedet for at konkurrere om turisterne vil de hellere deles om succesen og opfordrer deres turister til at besøge alle fem øer. Det sker gennem en række temaer og aktiviteter, som de fem øer er fælles om - blandt andet vandring og vandsport.

Ristinge Klint hæver sig 30 meter over det hvidskummende hav. Vi går ad en smal trampesti med kurs mod klinten. Nogle steder går skrænten nærmest lodret ned mod stranden, og vi priser os lykkelige over, at den hårde novembervind blæser ind mod land.

Vi er på Ristingehalvøen på det sydvestlige Langeland. Langeland er sammen med Ærø, Fanø, Samsø og Læsø en del af ø-samarbejdet Øhigh5, der har til formål at udvikle og præsentere de fem øers mangfoldighed som feriedestinationer.

Projektet løber over tre år og kunne i år præsentere de fem første temaer, der kan opleves på alle fem øer. Det er surf, golf, vandring, instaspots og mørke. Styregruppen er i gang med at lægge sidste hånd på tre nye temaer. Det er blandt andet skattejagt og kystsport. I 2023 kommer yderligere to, så det bliver i alt 10 oplevelser, de fem øer er fælles om.

Annonce

Ristinge Klint er et af de steder, Øhigh5 fremhæver, hvis man holder af at vandre.

- Tanken er, at når man har været turist på for eksempel Ærø, kunne det være, man også var interesseret i at opsøge en anden ø. Der er en decideret øturisme, hvor især danske turister går efter øerne som en særlig destinationsform, og det vil vi gerne være med til at stimulere, fortæller Jaques Rahr, der er turistchef på Samsø og tovholder på Øhigh5.

Øerne har blandt andet lavet en fælles golfturnering, der opfordrer golfturisterne til at besøge golfbanerne på alle fem øer og gennemføre turneringen i eget tempo.

- Det er egentlig en smuk og solidarisk tanke, at vi ikke konkurrerer mod hinanden, men prøver at hjælpe hinandens gæster til at komme rundt på andre øer. Jeg kender ikke tallene for de andre øer, men 70 procent af Samsøs gæster er tilbagevendende gæster. Man opbygger en relation til et sted, og det er lige præcis de gæster, vi gerne vil vise, at der også findes andre dejlige øer, siger Jaques Rahr.

Hilsner fra fortiden

Klinten er to kilometer lang og er bygget op af mere end 30 skråtstillede flager med sø-, moræne- og smeltevandsdannelser. Lagene er skubbet sammen af det sidste isfremstød under den sidste istid.

Ristingedyssen ligger smukt på toppen af landskabet med udsigt over Det Sydfynske Øhav. Foto: Katrine Becher Damkjær

Går man på stranden, kan man være heldig at finde forsteninger af snegle og muslinger, der har været gemt inde i klinten, men kommer til syne med tiden, fordi regnvandet skyller ned ad klinten og tager leret med sig. I dag er der dog så højvandet, at vi går oppe på klinten.

Under os sidder skarver på pæle med vingerne bredt ud for at tørre deres fjer, inden de igen dykker ned i vandet på jagt efter fisk.

Vi forlader trampestien og går igennem en kreaturlåge. Mellem friske efterladenskaber fra får og køer finder vi endnu en hilsen fra fortiden, nemlig stendyssen Ristingedyssen. Fra dyssen er der udsigt ud over store dele af Det Sydfynske Øhav. Det er ikke svært at forstå, hvorfor stenalderfolket valgte så smukke gravpladser til deres døde.

Annonce

Vil skabe mere turisme

Øhigh5 bygger oven på et samarbejde om blandt andet erhverv, som de fem øer havde i forvejen.

Vi har mange ligheder og er lidt i samme båd: Vi er økommuner med samme vilkår, potentialer og udfordringer. Turismemæssigt minder vi også om hinanden og slår os op som kyst- og naturdestinationer, der byder på natur, fred og ro og smagsoplevelser.

Jaques Rahr

- Vi har mange ligheder og er lidt i samme båd: Vi er økommuner med samme vilkår, potentialer og udfordringer. Turismemæssigt minder vi også om hinanden og slår os op som kyst- og naturdestinationer, der byder på natur, fred og ro og smagsoplevelser, fortæller Jaques Rahr

Øhigh5

Er et samarbejde mellem Langeland, Ærø, Læsø, Fanø og Samsø.

Projektet løber til og med 2023 og er støttet af Landdistrikternes Fællesråd og Erhvervsfremmestyrelsen. Målet er at fremme turismen på øerne.

I 2022 er der otte temaer:

Lys i Mørket: 6. november inviterede øerne til en række aktiviteter under temaet ”Lys i Mørket”. Omdrejningspunktet var at hylde øernes mørke nattehimmel. Arrangementet gentages første lørdag i november i 2022 og 2023.

Ø-surf: Alle øerne har gode surfspots, der kan tiltrække surfturister. Øhigh5 har lavet en guide til de bedste spots.

Ø-vandring: Øerne  har kilometervis af vandreruter for både nybegyndere og erfarne vandrere. Øhigh5 kommer med forslag til ruter på alle fem øer. Styregruppen er derudover ved at udvikle en såkaldt ”ømino” på alle fem øer.

Ø-golf: I 2021 kunne golfspillere på egen hånd deltage i golfturneringen Ø-golf. Turneringen fortsætter i 2022.

Instaspots: Sammen med øboerne har Øhigh5 udvalgt fem smukke spots, der har en særlig betydning og gør sig godt på Instagram.

Skattejagt: Skattejagten er for børn og barnlige sjæle. Den løber på tværs af øerne, men kan også  gennemføres på en enkelt ø. Når man har gennemført skattejagten, får man en præmie.

Kystsport: De mange kilometer kyststrækning er oplagte til alle typer vandsport, for eksempel kajak og stand-up-paddling.

Det ottende tema er endnu ikke plads.

I 2023 kommer yderligere to temaer, så der i alt er 10.

Læs mere på hjemmesiden www.oepas.dk/oehighfive.

Opgaven var at finde temaer, de fem øer er fælles om. Aktiviteterne skal tilgodese kernemålgruppen, der typisk er over 50 år, men også tiltrække nye målgrupper. Det skal surfing blandt andet være med til, da surfturisterne gerne rejser efter gode vind- og bølgeforhold.

Øhigh5 er støttet af Landdistrikternes Fællesråd og Erhvervsfremmestyrelsen.

- Vi skal sættes ting i gang, der kan stimulere mere turisme. Det handler om at skaffe flere gæster, flere overnatninger og mere omsætning på øerne. Det er sigtemålet for alt det, vi laver, fortæller turistchefen.

Projektet kører til og med 2023, men tanken er, at aktiviteterne skal leve videre uden det store vedligehold.

- Vi er ikke eventarrangører, så vi skal ikke bygge alt muligt op, som ikke kan drives videre efterfølgende, siger Jaques Rahr.

Annonce

Haler rækker ud

Fra toppen af klinten bliver landskabet igen lavere og ender i det, der kaldes Ristinge Hale. Halen er skabt af sand og sten fra klinten og vokser hele tiden. Har man mod på det, kan man vade gennem vandet til Storeholm, der nærmest ser ud til at være smeltet sammen med Eriks Hale ved Marstal på Ærø. Der er, som om de to øer - nærmest symbolsk - har dannet haler i et forsøg på at række ud og nå hinanden.

Novembervinden er frisk på toppen af klinten. Foto: Katrine Becher Damkjær

Havde vejret været lidt mildere, var vi fortsat ud på halen, der har et rigt fugleliv. I stedet vender vi om og går tilbage mod mod parkeringspladsen, hvor vores bil holder. Man kan enten gå ad vejen gennem Ristinge Landsby eller fortsætte tilbage langs klinten igen. Vi vælger det sidste og ender med 5,2 kilometer i benene. Havde vi gået hele ruten, var vi endt på 6,5 kilometer, og havde vi været friske på endnu mere, kunne vi have gået langs halvøens nordlige kyst på vej tilbage. I så fald ville turen have været 9,5 kilometer.

To tip til Langeland

Slå eventuelt et smut forbi Ristinge Havn, der er Langelands mindste havn. Jollehavnen bruges af  lokale bundgarns- og rusefiskere og ligner næsten noget fra en svunden tid. Nogle dage er det muligt at købe friskfangede fjordrejer, ål, multe, havørred og fladfisk på havnen. Der er mulighed for at overnatte i en af de tre små sheltere ved siden af havnen.

Nær Ristinge ligger Humble. Her ligger bageriet Pastry by Holst og Riess, hvor kunderne kommer langvejsfra for at købe rustikke brød og smukke kager. Parret bag bageriet overtog det tidligere Humble Bageri 1. januar i år.

Ristinge Klint er to kilometer lang og 30 meter høj. Foto: Katrine Becher Damkjær


Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

Nyborg

Der er ikke meget grønt over en autocamperplads

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Fyn

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Annonce