Annonce
Faaborg-Midtfyn

Øhavsmuseet jubler: Faaborg får besøgscenter til geopark

Et brændende ønske gik torsdag formiddag i opfyldelse for Øhavsmuseet og dets direktør, Peter Thor Andersen. Foto: Øhavsmuseet
Torsdag er en festdag på Øhavsmuseet: Besøgscenter til UNESCO Global Geopark placeres i det nye store Øhavsmuseum i Faaborg.

Faaborg: De kan næsten ikke få armene ned på Øhavsmuseet. Torsdag formiddag blev det vedtaget, at et nyt besøgscenter for Geopark Det Sydfynske Øhav placeres i Faaborg og helt præcist bliver integreret i det nye store Øhavsmuseum på Faaborg Havn med udgangspunkt i Frølageret på slagterigrunden.

Det er en vigtig milepæl i arbejdet med at skabe et nyt museum, og så er det samtidig et skridt, der kan være med til at sikre, at Geopark Det Sydfynske Øhav kan få tildelt certifikatet "UNESCO Global Geopark". Beslutningen blev taget på et bestyrelsesmøde i Naturturisme I/S, der varetager opgaven med at skabe geoparken.

Annonce

Porten til øhavet

Det har længe været et brændende ønske for Øhavsmuseet at blive udpeget som officielt besøgscenter for den kommende UNESCO Global Geopark.

- For os er det her en unik mulighed for at skabe en samlet indgang til øhavet. På det kommende museum er det ambitionen at bruge naturen, kulturen og psykologien til at gøre mennesket klogere på sig selv og på, hvordan naturen omkring os til alle tider har påvirket os. I det lys er integrationen af geoparken et helt naturlig skridt. Vi ser frem til i tæt samarbejde med Naturturisme at skabe et fyrtårn, der får omverdenens fokus til at rette sig mod øhavet og de utrolig mange unikke natur- og kulturoplevelser, området byder på, siger Øhavsmuseets direktør, Peter Thor Andersen.

Åbningen af det nye besøgscenter forventes at ske i maj 2020 bliver dermed den første af en række åbninger, der i løbet af 2020 manifesterer det nye museum på Faaborg Havn. - Øhavsmuseet er i den gunstige situation, at vi via bevillingen på 13 millioner kroner på Finansloven har de afgørende midler til at sikre opbygningen af det nye museum, og med udsigten til at blive besøgscenter for geoparken får vi i fællesskab med Naturturisme sikret de ressourcer, både faglige og økonomiske, der sikrer, at vi kommer i mål. Skal vi skabe vækst i turismen her i området, er det vigtigt, at de sydfynske kommuner, Geopark Det Sydfynske Øhav, lokale aktører og bl.a. Destination Fyn samlet skaber en destination, så vi sikrer gennemslagskraft og udvikling, fortsætter Peter Thor Andersen.

Nu bliver det konkret

Torbjørn Tarp, sekretariatschef for Geopark Det Sydfynske Øhav, uddyber:

- At vi i dag er nået så langt, at vi kan sikre aftale om geoparkcenter på Øhavsmuseet, er en utrolig vigtig milepæl i arbejdet for at opnå en UNESCO-certificering, både rent lavpraktisk og i bredere forstand. Vi ved, at repræsentanter fra UNESCO kommer til Sydfyn i sommeren 2020 for at vurdere, om vi kan tildeles UNESCO-certificeringen, og her skal et center være etableret. Derudover er det væsentligt, at ideen om en geopark går fra at være en strategi til noget, lokale og besøgende reelt kan se og opleve, og i den forstand er besøgscentret naturligvis vigtigt. I 2020 og de følgende år er det planen at etablere flere geoparkcentre og mindre udstillinger - såkaldte ”geopark-corners” - andre steder på Sydfyn og i øhavet i takt med, at der er skaffet finansiering.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce