Annonce
Faaborg-Midtfyn

Øhavet gisper efter ilt: Forsker slår alarm efter iltsvind-målinger i havet syd for Fyn

Forskningsskibet Aurora lagde torsdag til kaj i Faaborg efter en uge på mission i det sydfynske øhav. Foto: Bent Warncke
Et hold forskere fra Aarhus Universitet har den seneste uge sejlet farvandet mellem Ærø, Lyø og Faaborg tyndt, for at blive klogere på udbredelsen af iltsvind på havbunden. Og det ser slemt ud.

Faaborg: Hvert år i september topper iltsvindet i de indre danske farvande. September 2019 er ingen undtagelse, og det sydfynske øhav er hårdt ramt i øjeblikket, konstaterer et hold forskere fra Aahus Universitet, der i den seneste uge har kortlagt udbredelsen af iltsvind i området.

- Store dele af havbunden i Ærøbassinet og andre steder i det sydfynske øhav er næsten uden ilt i øjeblikket. Dykker man ned på bunden, vil man i store områder se den karakteristiske bund med "et ligklæde" i form af hvide svovlbakterier. Fisk og bunddyr vil enten være døde eller fortrukket, fortæller seniorrådgiver ved Aarhus Universitet Jens Würgler Hansen.

I den seneste uge har han sammen med et fold forskere fra universitetet været på togt i det sydfynske øhav med forskningsskibet Aurora i et forsøg på at blive klogere på iltsvind. Det handler blandt andet om at blive klogere på hvilke parametre, der regulerer iltsvinds-hændelserne.

Specielt har forskerne interesseret sig for udbredelsen af en relativt nyopdaget bakterie - de såkaldte kabelbakterier - der ser ud til at spille en vigtig og positiv rolle, når der er ved at opstå iltsvind. Det er nemlig en yderst snedig bakterie, der har organiseret sig på en måde, forskerne ikke har set før. Kabelbakterierne, der hver især blot er en tusindedel millimeter store, slutter sig nemlig sammen i centimeterlange kæder, der rummer titusindvis af bakterier.

- Det unikke er, at bakterierne har en arbejdsdeling, således at fødeindtaget i form af svovlbrinte foregår i den bundnære del af kæden, mens "åndingen" foregår i en anden.

Den seneste forskning har vist at tilstedeværelsen af disse bakterier er med til udsætte den tid, der går, før effekterne af iltsvind sætter ind.

Forskningsskibet Aurora

Forskningsskibet Aurora tilhører Aarhus Universitet.

Skibet er på togt 200 dage om året og løser også opgaver for kommercielle interessenter.

I den seneste uge har Aurora sejlet døgnet rundt i det sydfynske øhav og målt iltforholdene på havdybder over 10 meter.

Det skønnes, at klimaforandringer vil forsure havvandet i en grad, så havenes PH-værdi er faldet med 0,3-0,4 i år 2100, hvis udviklingen fortsætter som nu.

Vil man høre mere om de "snedige" kabelbakterier, så er der et livestream-arrangement den 22. oktober mellem 19 og 21 på Det gl. Bibliotek i Grønnegade.

En syg patient

Ifølge Jens Würgler Hansen er der god grund til at være bekymret for det danske havmiljø.

- Vi må konstatere, at iltsvindet er ekstremt udbredt i det sydfynske øhav i øjeblikket, og der er noget, der tyder på, at bundmiljøet er blevet mere sårbart. Der skal ikke så meget til som tidligere til at tippe balancen, så det går rigtig galt, siger han.

Han beskriver det danske havmiljø som en syg patient.

- En patient vi skal sikre ordentlig lægehjælp, så vi får den på benene igen. Status quo bliver havmiljøet ikke raskt af, siger han.

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man snakker iltsvind. Man ved, at udledningen af næringssalte fra landbruget spiller en rolle, og vindforhold gør det også.

- Jokeren der er kommet ind er klimaforandringerne. Temperaturen i havene er steget 1-1,5 grad, og det er problematisk, fordi vand der er varmere kan indeholde mindre ilt, plus at processer der forbruger ilt går stærkere i varmere vand. CO2-øgningen i luften skaber også en øget forsuring af havvandet, der påvirker havmiljøet, forklarer Jens Würgler Hansen.

Her og nu er der kun én ting, der virkelig kunne hjælpe den syge patient, og det er en ordentlig efterårsstorm, som kan skabe så meget turbulens i havet, at bundvandet bliver iltet.

- Der skal kraftig blæst til, og det skal være i flere dage i træk. Så forsvinder iltsvindet, siger Jens Würgler Hansen.

Havmiljø-forskerne på Aurora havde inviteret gymnasieelever fra Faaborg og Svendborg ombord for at fortælle om deres arbejde. Foto: Bent Warncke
Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce