Annonce
Sydfyn

Øerne i samlet appel til Folketinget: Udvid landevejsprincippet til sommer

De danske ø-kommuner og småøer siger nej tak til gratis færger i den kommende sommerpakke. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.
Borgmestrene på Ærø, Samsø, Læsø og Fanø og de danske småøer er gået i samlet flok med en appel til Folketingets politikere om billige billetter hele året.

I sidste uge mødtes en række parter til høring i Folketinget, om hvordan dansk turisme og oplevelsesøkonomi kan kompenseres. Her var blandt andet prisen på færgebilletter på dagsordenen, og der var et budskab fra øerne, at man hellere ser landevejsprincippet udvidet, end gratis-billetter for alle som sidste år.

Det fortæller Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S).

- Lige meget hvad de finder ud af, er vi glade for, at der er nogen, der vil støtte os. Men det bedste ville være for os, hvis vi fik landevejsprincippet hele året, så priserne ikke steg om sommeren.

Annonce

Nej tak til biler

Landevejsprincippet, der er betegnelsen for, at det skal koste det samme at sejle med færge, som det vil koste at køre den tilsvarende strækning i bil, dækker nemlig ikke i sommerens syv travleste uger.

- Sidste år gav man så mange penge, at det hele blev gratis. Vi ønsker i stedet at strække perioden med billige billetter, fremfor at gøre det gratis for biler, siger Ole Wej Petersen.

- Hvis der er noget, der skal være gratis, skal det være personer og cykler. Det falder også i tråd med den grønne dagsorden og bæredygtig turisme.

Det er borgmestrene på Ærø, Samsø, Læsø og Fanø samt Sammenslutningen af Danske Småøer, der er blevet enige om et samlet forslag til folketingspolitikerne om at udvide landevejsprincippet som en del af en sommerpakke.

- Det dårligste for os ville være at autocampere, campingvogne og biler bliver gratis. Isoleret for Ærø kunne vi godt klare bilerne, men for nogle af de andre øer kan de simpelthen ikke klare flere biler.

Annonce

Mest retfærdigt

Langelandske Bjørn Brandenborg (S) sidder i Udvalget for Landdistrikter og Øer, og selvom der endnu ikke er politisk enighed om en sommerpakke, håber han at kunne påvirke sine kolleger i Folketinget i retning af et udvidet landevejsprincip.

- Det er åbenlyst, at det er bedst og mest retfærdigt for de kommuner, og det, der skal til, hvis vi vil fastholde de gode intentioner. Sommerpakken har vist at tiltrække turister, give helt fantastisk liv og mulighed for de her kommuner, så det synes jeg, at vi skal understøtte. Det er helt klart noget, jeg tager videre, siger han.

- Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Lige nu ved vi stadig ikke, om der bliver en sommerpakke eller hvilken form, den får, men det ændrer ikke på, at hvis man synes, det er vigtigt nok, tager man det med til bordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce