Annonce
Middelfart

Ødelagte møbler og tis i håndvasken: Unges hærværk lukker åbent bibliotek

De ansatte på biblioteket i Nørre Aaby har fået nok. Torsdag mødte de ind til tis i skraldespande, udover hele toiletgulvet og ikke mindst på et legekøkken til børn. Fra torsdag aften er der lukket udenfor normal åbningstid, fortæller Charlotte Pedersen, kulturchef i kommunen. Foto: Daniel Kofoed

- Det er trist for både de unge og brugerne, men nok er nok, siger kulturchef Charlotte Pedersen, der efter flere måneder med ødelagte bøger, møbler, vinduer, døre og tis i håndvasken i det splinternye Nørre Aaby Bibliotek, har valgt at låse dørene udenfor den bemandede åbningstid.

Annonce

Nørre Aaby: Noget tyder på, at gruppen af unge, som holdt til i og ødelagde den gamle stationsbygning i Nørre Aaby, indtil den blev barrikaderet, er flyttet videre til byens nye bibliotek.

I hvert fald har biblioteket siden august været ramt af så megen hærværk, at kommunens kulturchef, Charlotte Pedersen, har fået nok og nu lukker det selvbetjente bibliotek.

Det betyder, at der fra og med lørdag den 17. november kun vil være adgang i den bemandede åbningstid, som er mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra klokken 13 til 17. Hidtil har brugerne kunne låne materialer og læse aviser fra 7-22.

Optagelser fra bibliotekets overvågningskameraer fortæller om op til 30 unge i alderen 10-17 år, som kaster rundt med bøger, ødelægger møbler, vinduer og døre og tisser i stedets håndvask.

De sviner desuden med tobaksrester og tomme energidrik-dåser. Mange af dem kommer også i den bemandede åbningstid, hvor de dog ikke begår hærværk.

Selvfølgelig er vi rigtig kede af at måtte træffe så drastisk en beslutning, men vi ser ingen anden udvej, hidtil er hærværket løbet op i 50.000 kroner, og det er nødvendigt at tage en time-out.

Kulturchef Charlotte Pedersen.
Biblioteket har fået ekstra kraftige låse - på hoveddøren en stor en af slagsen - der skal holde hærværkspersoner ude efter bibliotekets normale åbningstid. Paw Lyng fra biblioteket monterer. Foto: Daniel Kofoed.
Kulturchef Charlotte Pedersen og medarbejder Marianne Henningsen taler om de seneste oplevelser, hvor personer har tisset i "håndvasken" på legekøkkenet. Det mødte medarbejderne ind til torsdag morgen. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Trist for de unge

- Det er forstemmende, at de unge ikke har noget bedre at tage sig til. Men det er selvfølgelig også utrolig ærgerligt for de mange lånere, som nu bliver ramt, for det er jo den klassiske historie om de få, der ødelægger det for de mange, siger Charlotte Pedersen og nævner, at flere af Nørre Aabys lånere er begyndt at benytte nabobiblioteket i Ejby på grund af de unges opførsel.

- Selvfølgelig er vi rigtig kede af at måtte træffe så drastisk en beslutning, men vi ser ingen anden udvej. Hidtil er hærværket løbet op i 50.000 kroner, og det er nødvendigt at tage en time-out, forklarer hun.

Både kommunens SSP-konsulent og politiet har været inddraget.

- Det er vores opgave at drive bibliotek og ikke at opdrage eller fange unge hærværksmænd, så selve løsningen er ude af vores hænder. Heldigvis er det vores oplevelse, at både SSP og politi har taget vores henvendelser meget alvorligt, siger Charlotte Pedersen.

Men vi kan ikke opdrage de unge, det er en forældreopgave, og nu må forældrene altså træde i karakter og være deres ansvar voksent.
Bo Hansen, SSP-konsulent

Annonce

Prøvelukning til 1. februar

Foreløbig er det besluttet at lukke for selvbetjeningen i en prøveperiode frem til 1. februar.

- Håbet er, at SSP og eventuelt politiet får så god en dialog med de unge, at de besinder sig, så vi kan komme tilbage på det gamle spor og holde åbent bibliotek igen. Jeg har også en forhåbning om, at skoler og forældre får talt med de pågældende unge, så de ændrer adfærd, siger Charlotte Pedersen, der finder det nærliggende at finde en løsning i et værested til de unge.

- De flytter sig hver gang, de bliver smidt ud et sted. Det fortæller mig, at de mangler et fælles mødested, hvor de kan lave noget meningsfuldt, uden at det ender i hærværk, siger Charlotte Pedersen.

Annonce

Opråb til forældrene

SSP-konsulent Bo Hansen mener, det er op til forældrene at fortælle deres børn, at deres opførsel er fuldstændig uacceptabel.

- Jeg har opholdt mig rigtig mange aftener på Nørre Aaby Bibliotek dette efterår og har hver gang oplevet de samme fem-otte unge på 13-17 år hænge ud. Når vi er der, opfører de sig ordentligt, og når vi spørger til hærværket, siger de, at det ikke er dem, men nogle andre.

- Men vi ved jo, at det er dem, der gør det, når vi ikke er der. Og deres forældre ved også, at det er dem. Men vi kan ikke opdrage de unge, det er en forældreopgave, og nu må forældrene altså træde i karakter og være deres ansvar voksent, siger Bo Hansen og fortsætter.

- Der er tale om en gruppe unge, som opfører sig irrationelt, for nu mister de jo biblioteket som et sted at mødes, og det er netop et sted at mødes, de unge efterlyser over for os, når vi taler med dem.

- De går ikke til sport eller i ungdomsklub, de vil bare gerne have et sted at mødes, og som jeg kan forstå på Nørre Aabys Facebook-gruppe, så er de på vej op til den gamle cykelfabrik nu, siger Bo Hansen, der betegner situationen i Nørre Aaby som paradoksal.

- De unge vil gerne have et mødested, men de vil have et sted uden tilstedeværelse af voksne, og det hverken kan eller skal en kommune tilvejebringe, siger han.

Annonce

Håber de unge tænker sig om

Han forstår godt kulturchefens beslutning om at lukke det åbne bibliotek efter det omfattende hærværk.

- Jeg håber på, at det vil få de unge til at tænke sig om, når det åbner igen uden bemanding til februar, siger Bo Hansen, der roser politiets indsats i Nørre Aaby.

- Der har aldrig været så meget politi i Nørre Aaby som dette efterår. Politiet har nærmest været forbi flere gange i døgnet uden at kunnet tage nogen på fersk gerning, men de unge er jo snu nok til kun at gå over stregen, når SSP og politi ikke er der, siger Bo Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bil kørte ind i jordbunke

Annonce