Fire en halv time. Så lang tid tager det i bil fra Odense at køre til det sted, hvor Jakob Skovdal slapper mest af; familiens hus i den svenske skov.
Huset er fra 1875 og ligger på en lille grund efter svenske forhold, nemlig 12.000-14.000 kvadratmeter i Dravö i det midterste af Småland, som er kendt i Danmark på grund af Astrid Lindgrens fortællinger om Emil fra Lønneberg.
- Vi kommer så langt væk, at man ikke bare lige kan tage ned på studiet og dermed afbryde sin ferie eller weekend, hvis der dukker noget op. Og så kan vi være i fred. I Danmark, hvor der næsten altid er mennesker tæt på, selv i et sommerhusområde, koster det virkelig mange penge, hvis man vil have den mulighed. Den fandt vi i Sverige, fortæller Jakob Skovdal, der sammen med Inge Skovdal står bag virksomheden Skovdal Nordic, der har eksisteret i snart 25 år.
Skovdal Nordic holder til i et stort pakhus på havnen i Odense og løser foto- og filmopgaver for navnlig fødevarevirksomheder. Derudover har Inge Skovdal også bidraget til over et halvt hundrede kogebøger, som hun har fotograferet, stylet og lavet opskrifter til. Hun er fast leverandør af en ugentlig opskrift til magasinet Livsstil, der udkommer med 14 dagblade i Jysk Fynske Medier.
Vigtig køretid
Familien, der også tæller tre teenagere, har i mange år holdt ferie i Sverige, især Isaberg-området, der er kendt for sine skifaciliteter. I begyndelsen lejede de en hytte, men efterhånden opstod lysten til at få sin egen ødegård.
- Vi tegnede en streg fra Odense og til Sydsverige, hvor der maksimalt måtte være fire en halv times køretid. På den måde kan vi nå derop fredag aften, hvis vi kører om eftermiddagen, og have hele weekenden der. Det bedste er, hvis vi kan holde fredagen eller mandagen fri, men vi er her i hvert fald tre uger i sommerferien og alle forlængede helligdagsferier, forklarer Jakob Skovdal.
Det er en tradition, at der bliver fejret jul i Sverige. Og at den nærmeste familie er med. I modsætning til Danmark er der snegaranti, hvilket sætter den rette stemning. Men det er ikke bare ved juletid, at der er den gode stemning.
- I Sverige holder jeg meget af at hugge brænde og holde gang i de tre brændeovne. Der kan sagtens være minus 10-20 grader om vinteren. Det er det sted, jeg slapper bedst af. Og det handler om at gå en tur i vores skov og samle bær og svampe, fortæller Jakob Skovdal.
Sammenskudsugen
I en uge i sommerferien inviterer familien Skovdal venner og familie på nogle dages ophold på ødegården. Opholdet er ét stort sammenskudsgilde, og der kan sagtens være 15-20 personer pr. dag. Alle bidrager og hjælper til, men det er sikkert og vist, at Jakob Skovdal er at finde om aftenen ved sin store pizzaovn på terrassen med et glas rødvin. Og en af ingredienserne på de hjemmelavede pizzaer er kantareller fra egen skov.
- Vi laver et stort skema for hele ugen, hvor folk så kan booke sig ind alt afhængig af, om det er med eller uden børn. Og så laver vi bål, spiser, drikker og hygger os. Det smarte er, at man så kan tage på ture om dagen. Nogle tager ud og bader i den nærliggende sø eller tager på indkøb eller jager ”loppis” (loppefund, red.). Man kan gå en tur i skoven og plukke bær og svampe, mens andre hjælper med at lave pizzadejen, siger han og fortsætter:
Isaberg ligger cirka en halv times kørsel derfra. Da børnene var yngre, kørte jeg dem om morgenen til Isaberg, hvor de så var på løjperne, indtil jeg hentede dem hen på eftermiddagen.
Ikke en ruin
Ødegården købte familien Skovdal i 2011 om foråret. Jakob Skovdal havde i et stykke tid holdt øje med forskellige hjemmesider, hvor der var huse til salg. En af hjemmesiderne var domicilia.dk, og der var gården i Dravö. Men den var alt for dyr. Så gik tiden, og finanskrisen bed sig fast.
- Så blev gården sat ned til cirka en million danske kroner, og der var åbent hus om lørdagen i påsken. Vi skrev, at vi kunne komme fredag og købe den, men så ville vi have, at åbent hus-arrangementet dagen efter blev aflyst. I Sverige er det nemlig sådan, at du faktisk står og køber ejendommen til sådan et arrangement i konkurrence med andre. Det havde vi ikke lyst til, fortæller han.
Til gengæld ville de meget gerne have gården i Dravö, fordi den ikke var en ruin. Der var både septiktank, to toiletter, indlagt vand og et nyt Ikea-køkken, som var blevet lavet i forbindelse med, at Domicilia erhvervede gården nogle år tidligere. Men der var masser af mulighed for at sætte sit eget præg på huset.
- Gården blev fraflyttet i 1963, efter at den samme slægt havde boet der siden 1875. Siden da har den været brugt som familiens jagthytte, indtil de tre døtre valgte at sælge den. Vi har overtaget gården med blandt andet gamle ski og manuelle landbrugsredskaber, der står i nogle af de gamle udhuse. Gården har jo været selvforsynende med både træværksted og smedje. Det er fantastisk at gå og kigge på alle de gamle ting, der har været i brug. Det nyder jeg meget, siger Jakob Skovdal.