Annonce
Kerteminde

Øde ø og snorkeldyk i havkloster: Fem sommeroplevelser i det fri

I sommerhalvåret kan gæster sejle med Romsø-båden fra Kerteminde til Romsø, en i dag ubeboet perle af natur med en begivenhedsrig historie. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Lyst, lunt og lange fridage - nu er det helt rigtige tidspunkt at bevæge sig ud i naturen på. Havbiolog og naturvejleder Søren Larsen guider til fem oplevelser under åben himmel.

Kerteminde: Der er meget, som er karakteristisk for Kerteminde Kommune. Ikke mindst dens kyster, mener Søren Larsen, havbiolog, naturvejleder og projektleder for Blå Oplevelser - et nationalt naturformidlingsprojekt.

- Noget af det, der er særligt ved Kerteminde, er, at kommunen er østvendt.Det betyder, at når der er vestenvind, så er der læ langs vores kystlinje til at lave rigtig mange aktiviteter, fortæller han.

En af disse aktiviteter kunne være snorkeldyk, en anden kajakroning. Men naturligvis har kommunen også masser af muligheder at byde på, når det kommer til landfaste naturoplevelser. Det er faktisk bare med at komme afsted, konkluderer Søren Larsen.

Annonce

- Yes, det er nu, man skal tage ud. Der er masser af plads ude i naturen. Og alle de aktiviteter, vi nu taler om, foregår jo ikke på en enkelt lokalitet. Så selvom der er mange, som færdes i naturen lige nu, er der stadig masser af plads - og masser af kystlinje i Kerteminde Kommune.

1 Snorkeldyk i Storebælt

Snorkeldykning kan dyrkes langs hele Kerteminde Kommunes kystlinje, mener naturvejleder Søren Larsen. Foto: Privat

- I Kerteminde ligger en kæmpe oplevelse under overfladen - der er bare ikke ret mange, der ved det! Mange har gået ude på molen ved Sydstranden, men de ved ikke, at de pæle, der står i vandet for at beskytte molen, opleves helt særligt, når man dykker og ligger nede på havbunden. Når lyset rammer pælene, bliver man ligesom henført - jeg kalder det Kerteminde Kloster. Det er fantastisk flot. Der er en dykkertrappe, hvor man kan gå i og svømme ud langs med molen - man skal bare tage snorkel og dykkermaske med, mere skal der ikke til.

2 Vandretur ved Fyns Hoved

'Halsen' kalder man det stykke, der forbinder Fyns Hoved med Korshavn. Til højre Odense Fjord. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

- Lav en god gåtur rundt langs med kysten derude - der er fine stier, og man kan spotte marsvin særligt godt derude, fordi man kigger ned på vandet oppe fra skrænten. Lige nu er der små kalve, altså marsvinenes unger, og dem kan man se svømme rundt efter mødrene. Der er også en rigtig fin overnatningsplads derude, oppe ved det, der hedder Jøvet. Der er shelters og bålplads. Jeg vil egentlig nok sige, at det er kommunens bedste overnatningsplads; der er en fantastisk udsigt, når man vågner dér og kan kigge helt op til Samsø og Endelave.

3 Kajakroning langs Kertinge Nor

Kertinge Bygade i Kølstrup. Foto: Michael Bager

- Det er simpelthen klasse at sejle ind på Kerteminde Fjord og Kertinge Nor, enten i kajak eller i kano. Man sejler i en smal, 10 kilometer lang fjord, hvor man kan se land på begge sider, og der er rigtig gode oplevelser langs med turen; for eksempel kan man stå af ude ved Ladbyskibet. Det er meget sjovere at komme til Ladbyskibet fra vandet end at komme kørende ind i bil gennem et landbrugsområde! Og så ville jeg sejle ud til Ulriksholm, et rigtig flot slot, man kan nyde fra vandet. Jeg ville nok stå af nord for Ulriksholm og gå en tur i Ulriksholmskoven - det er kommunens flotteste kystskov med gamle, vindblæste træer. 

4 Bjergetape ad Munkebo Bakke

Høstfest på Munkebo Bakke. Arkivfoto: Kim Rune

- Både mountainbike og almindelig cykel kan bruges, når man cykler fra Kerteminde op til Munkebo Bakke. For 10.000-15.000 år siden kom isen nede fra sydøst og stoppede nede ved Munkebo Bakke, og så har isen ligesom skubbet hele bakken op - med Munkebo Bakke som det højeste punkt på 58 meter. Men der er ikke så mange, der tænker på, at den bakkekam faktisk fortsætter hele vejen gennem Drigstrup og helt ned til Sybergland. Hvis man finder det, der hedder Kløverstien Munkebo, så kan man følge nogle rigtig fine stier på cykel fra Kerteminde ud igennem Sybergland og Drigstrup hele vejen op til Munkebo Bakke, hvor der er en fantastisk udsigt over Kerteminde Fjord på den ene side og Odense Fjord på den anden side. Der er også et udsigtstårn og en masse gode skilte, som fortæller, hvad man kan se deroppe.

5 Bådtur til øde ø

- En tur til Romsø vil jeg helt klart også anbefale. Man kan sejle med postbåden derover i sommerhalvåret, eller med sin egen båd, og hvis man er øvet, og vejret er stille, kan man ro i kajak dertil. Romsø er skovklædt; der er gammel skov og mange hvidtjørn på øens overdrev. Øen er øde nu, men tidligere har der været et helt lille samfund derovre, og husene ligger der stadig, så dem kan man også gå og kigge på.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Campingvogn stod i flammer, så nabovognene smeltede: - Folk skyndte sig at tømme dem for gasflasker og sikre stedet

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

78-årig kvinde reddet ud af brændende lejlighed: Personalet handlede snarrådigt

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Nyborg

Slut med test i Nyborghallerne: Vaccination og kviktest samles på ét sted

Annonce