Annonce
Kultur

Ø-præster: Kristi himmelfartsdag bebuder eftertænksomhed og samarbejde

Marstal Kirke. Arkivfoto
I dag er det Kristi Himmelfartsdag, dagen hvor Jesus farede til himmels og gjorde plads til Helligånden i hans sted. Vi har spurgt to af øens præster, hvad dagen siger dem.

Jesus tilbragte 40 dage med sine disciple efter genopstandelsen Påskedag, inden han på den dag, vi fejrer som Kristi himmelfartsdag, farede til himmels. Med den handling gav Jesus plads til, at Helligånden kunne komme til jorden og træde i hans sted. Vi har spurgt præsterne Rikke Dupont og Pia Vandrup, hvad dagen betyder for dem.

1 Rikke Dupont

Rikke Dupont, præst i Marstal

- Tiden efter Påske er lidt underlig, når man går i kirke, for den er fyldt med Jesus' afskedstaler, hvor han siger til disciplene gentagne gange: Jeg er her nu, men om kort tid ser I mig ikke længere. Og de står tilbage forvirrede og i en eller anden grad afmægtige, for de kan jo ikke gøre noget ved det og skal vænne sig til den nye virkelighed - og at det, der kommer bagefter, altså Helligånden, ikke er noget dårligere, men bare er noget andet. Så for mig betyder det, at det godt kan blive en lidt tom tid, men dagen siger mig mere noget om eftertænksomhed og forventning, snarere end tomhed.

- Helligånden bliver kaldt talsmanden. Og vi kan jo allesammen have brug for en talsmand i vores liv. Om det er en, der forsvarer eller hjælper os, om det er en pædagog eller opdrager, det kan være mange ting. Men det kan være nok så nødvendigt i et liv, hvor vi allesammen begår fejl.

2 Pia Vandrup

Pia Vandrup. Privatfoto

- Det betyder i hvert fald, at Jesus endegyldigt forlod den her jord. Og jeg tror, at disciplene må have følt et stort savn. Man kan sige, at Jesus kun kunne være nærværende ét sted ad gangen, hvorimod Helligånden, der kommer i stedet for, bliver beskrevet som allestedsnærværende - den kan være hos kristne samtidigt og alle steder. Jeg knytter det meget sammen med Pinsen, hvor Helligånden kommer, og disciplene får mod til at forkynde og fortælle om Jesus, hvad han har betydet og hvad hans budskab er - kærlighedens budskab. Og kristendommen forbinder jeg meget med kærlighed. Ikke bare en romantisk kærlighed, men en dybfølt kærlighed, som både gives som en gave, men som også forpligter til at give den videre.

- Jeg tænker, Kristi himmelfart handler om fravær og nærvær - fraværet af det guddommelige for en kort stund. Man står og tænker: Den lederfigur, jeg havde, forsvandt, så hvad gør jeg nu? Magter jeg at tage opgaven op? Man kan blive udfordret i sit eget liv med en kæmpe opgave, hvor man tvivler på, om man tør at gå ind i det. Og når man så gør det, finder man måske ud af, at man godt kan. Altså, man vokser med opgaven. Det handler også om vores fællesskab. Det var jo ikke kun én discipel eller apostel, der blev kaldet til at gå ud og forkynde, det var dem allesammen. Så samarbejdet og det at løfte i flok og respektere hinanden for det, man kan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce