Annonce
Assens

Ærteplukkeren, der blev hængende

Lars Østerby og Dana Serisova Østerby mødte hinanden for 10 år siden til en fest i Salbrovadhallen, mens hun plukkede ærter på Torup Bakkegård. Foto: Louise Koustrup

I sommermånederne mangedobles indbyggertallet i Sandager, når de mange bærplukkere slår sig ned på egnen. Lørdag var plukkerne inviteret til spisning og hygge i præstegården.

Sandager: For 11 år siden rejste Dana Serisova fra Slovakiet til Assens for at tjene en skilling ved at gå til hånde på egnens gårde og marker. Hun endte som ærte- og jordbærplukker på den store landbrugsvirksomhed Torup Bakkegård og Orelund lidt nord for Sandager.

Men modsat sine mange andre landsmænd, der også havde fundet et sommerjob på gårdene, vendte hun aldrig tilbage til Slovakiet igen.

I dag er hun gift med Lars og hedder Østerby til efternavn. Og hendes livret er stegt flæsk med persillesovs.

- Vi mødte hinanden til en Salbrovadfest i august 2007, og siden dengang har vi boet sammen i Holevad, fortæller ægteparret Dana Serisova Østerby og Lars Østerby.

De første to år gik hun på sprogskole i Odense, og nu taler hun flydende dansk. Det er også nødvendigt, for i dag sidder Dana Serisova Østerby på kontor på Torup Bakkegård og sørger ofte for, at kommunikationen mellem ansatte og arbejdsgivere er så smidig som mulig.

Det danske sprog fik Dana Serisova Østerby også brug for lørdag aften, da hun deltog i et arrangement i Sandager Præstegård. Her havde menighedsrådet ved Barløse, Holevad og Sandager kirker inviteret sognets beboere og de mange bærplukkere fra driftfællesskabet Torup Bakkegård og Orelund til hyggeligt samvær.

Det var Adam Torp, der kort efter sin ansættelse som sognepræst ved de tre kirker i januar 2012, fik den gode idé at lade sognets beboere og plukkerne lære hinanden bedre at kende.

- Jeg tænkte, at det egentlig var utroligt, at befolkningstallet i sognet steg med et par hundrede procent i sommermånederne. Her lever og bor så mange mennesker fra andre lande, uden at vi rigtig kender til dem. Så jeg foreslog, at vi inviterede dem til spisning og socialt samvær i præstegården en gang hvert andet år. Plukkerne arbejder jo i flere måneder lige ved siden af, hvor vi alle sammen bor, så det ville da være lidt mærkeligt, hvis vi aldrig hilste på dem, siger Adam Torp.

Plukkerne arbejder jo i flere måneder lige ved siden af, hvor vi alle sammen bor, så det ville da være lidt mærkeligt, hvis vi aldrig hilste på dem.

Sognepræst Adam Torp, Sandager
35 udenlandske bærplukkere fra lokalområdet havde lørdag taget imod en invitation fra menighedsrådet om spisning og hyggeligt samvær i Sandager Præstegård. Foto: Louise Koustrup

Sammenskudsgilde

Spisningen fungerer som et slags sammenskudsgilde, hvor menighedsrådet køber kød ind i rigelige mængder i Sandager Brugs, mens plukkerfolket leverer ærter, jordbær og salater til aftenens spisning.

Maria Cervenanska fra Slovakiet havde medbragt en fornem jordbærkage til dessertspisningen. Hun har de seneste uger plukket jordbær på Torup Bakkegård sammen med sin søn Samuel. Om få dage rejser de tilbage til Slovakiet, hvor Samuel Cervenansky inden længe skal begynde at læse historie og geografi på universitetet.

Tidligere var plukkere fra Slovakiet i flertal på Torup Bakkegård og Orelund, men de senere år har rumænerne overtaget den nationale førerposition.

- Rekrutteringen sker oftest ved mund til mund-metoden, men vi rejser også ofte selv til Slovakiet og rekrutterer medarbejdere til virksomheden, fortæller Orelunds indehaver Claus Jacobsen.

Han har ikke nærmere tal på, hvor mange udenlandske arbejdere, der i øjeblikket er i job på de to produktionsgårde.

- Men der kommer hele tiden nye til. Lige nu er det majs, kål og salat, der holder beskæftigelsen i gang, siger Claus Jacobsen.

Menighedsrådsformand Jørgen Jacobsen, Barløse, og Ulla Hvidkjær får sig en snak med præsteparrets datter Leah. Foto: Louise Koustrup
Der var nok at vælge imellem fra den overdådige buffet. To slags kartofler, flæskesteg, hamburgryg, lam og culottesteg. Plus flere lækre kager. Foto: Louise Koustrup
Flæskesteg med sprød svær - det går man sjældent fejl af. Foto: Louise Koustrup
Indehaver Claus Brejnholt Jacobsen, Orelund, i samtale med et par af sognets beboere, der lørdag var mødt frem til hyggefesten i teltet i Sandager Præstegård. Foto: Louise Koustrup
Menighedsrådsformand Jørgen Jacobsen - også kendt som "Den glade maler" - var trukket i sommertøjet og gav også en hånd med ved serveringen. Foto: Louise Koustrup
Ulla Hvidkjær får sig en pibe Plumcake-tobak inden spisningen. Foto: Louise Koustrup
Bodil Nielsen fra menighedsrådet dækker op med friske ærter og jordbær i præstegårdssalen. Foto: Louise Koustrup
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce