Annonce
Erhverv

Ærlige Dean mangler personale og kan ikke åbne sin café: - Det vil være en fiasko at åbne med tre tjenere

Her fra Café Banken i forbindelse med en genåbning i 2020, hvor der ikke var krav om mundbind. Arkivfoto: Daniel Kofoed.
Café Banken i Østergade har endnu ikke åbnet op, selvom restaurationsbranchen har måtte holde åbent i flere uger. Indehaver Dean Coles har problemer med at skaffe nok personale.

Assens: Kort efter sommerferien sidste år var bar- og caféejer Dean Coles klar over, at en anden bølge af corona ville ramme landet, og han opfordrede derfor meget af sit sæsonpersonale til at finde et andet arbejde, fordi han ikke kunne garantere, at han kunne ansætte dem igen til højsæsonen.

Men i bagklogskabens lys fortryder Dean Coles nu den opfordring. Han mangler nemlig personale til Café Banken og baren O'Neils, der begge ligger på Torvet i Østergade i Assens.

- I vinter var jeg ærlig over for mit personale, fordi vi i slutningen af sommeren kunne se, at anden bølge nok kom. Jeg sagde til dem, at hvis jeg var dem, ville jeg lede efter et nyt job. Når jeg kigger tilbage nu, så skulle jeg have holdt min mund, siger Dean Coles.

Annonce

Derfor er meget af hans faste sommerpersonale rykket videre til jobs i supermarkeder og butikker. Værst står det til på caféen, der har været nedlukket i seks måneder ud af de sidste 12.

- Mit køkkenpersonale er ikke et problem, men jeg har kun tre tjenere ansat, og de tre kan jeg ikke gøre noget med. Jeg mangler omkring ni tjenere mere, siger Dean Coles.

Han fortæller, at det hvert år kan være en udfordring at skaffe personale nok til højsæsonen, men at det i år har været ekstra svært.

Ville være en fiasko

Dean Coles siger, at det ikke er en mulighed at åbne Café Banken med kun tre tjenere.

- Om sommeren vil jeg til en normal frokostservering have tre tjenere på, og til aftenservice har jeg fem. Tre tjenere er ikke engang nok til at dække en hel dag, og de kan ikke arbejde hele dagen, syv dage om ugen, siger han.

Café- og pubejer Dean Coles har svært ved at skaffe arbejdskraft nok. Arkivfoto: Kim Rune.

Derudover mener Dean Coles, at det er bedre at vente med at åbne, til caféen kan køre på fuldt blus.

- Det vil være en fiasko at åbne med tre tjenere, og jeg vil hellere vente, til jeg kan åbne ordentligt. Det er ligesom at køre en bil med tre hjul. Det går ikke ret hurtigt, og det virker, men det gør det ikke særlig længe. Så er det bedre at vente, til det fjerde hjul er der. Jeg vil ikke forsøge at køre med tre hjul, bare for at se om jeg kan, siger briten, der tidligere på året fik dansk statsborgerskab.

Annonce

Måske på halv kraft

Dean Coles understreger også, at han ikke vil gå på kompromis med caféens koncept for at kunne åbne tidligere.

- Jeg kunne godt servere en buffet, fordi det ikke kræver så mange tjenere. Jeg vil have, at vi kan køre normalt med a la carte-menu, som vi har gjort de sidste otte år, siger han.


Det vil være en fiasko at åbne med tre tjenere, og jeg vil hellere vente, til jeg kan åbne ordentligt.

Dean Coles


Dean Coles har på trods af situationen bevaret sit gåpåmod og siger, at både borgere og turister i Assens vil kunne nyde mad ved Café Banken i løbet af sommeren.

- Jeg er sikker på, at vi åbner i juli. Worst case scenario (værste tilfælde, red.) er, at vi kun kører med 50-60 procent kapacitet og må have reservationsskilte på flere borde, fordi vi ikke kan betjene så mange ad gangen. Det er svært at skaffe personale nu, men de skal nok komme, siger han.

Dean Coles siger, at nedlukningerne selvfølgelig vil påvirke caféens omsætning, men han har ansøgt om og fået kompensation undervejs. Han har dog ikke mange rosende ord til den seneste tid.

- 2020 bliver et år, vi bare skal glemme. 2021 vil vi heller ikke kigge tilbage på som det bedste år, men vi kan godt nå at redde året, hvis vi holder åbent i juli, august og september. Men det bliver ikke det bedste år, siger han.

Annonce

Sæt en seddel op

Virksomhedskonsulent Annette Wichmann fra erhvervsorganisationen Udvikling Assens nikker ja til, at flere virksomheder i kommunen står med samme udfordring som Dean Coles.

- Indenfor den sidste måned har vi haft tre virksomheder, som manglede ansatte, hvor vi har koblet jobcentret på, fortæller Annette Wichmann, der beskriver det som en generel udfordring i øjeblikket.

Hun råder til, at Dean Coles - og andre - sætter sedler op på eksempelvis gymnasier og andre steder, hvor unge færdes.

- Man er nødt til at tænke alternativt. Der er trods alt mange unge, der gerne vil have sommerferiejobs lige om lidt, nævner hun.

Bureauleder ved Visit Assens, Louise Skøtt Christensen, krydser fingre for, at de lokale spisesteder får skaffet arbejdskraft nok, inden højsæsonen for alvor sætter ind lige om lidt.

- Vi går en sæson i møde, hvor der bliver travlt, og der kommer mange gæster. Mange holder stadigvæk ferie hjemme, så der bliver tryk på, understreger bureaulederen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Faaborg-Midtfyn

Gik helt amok og raserede hjemmet: Køkken og badeværelse smadret - og møbler blev skåret op

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce