Annonce
Kultur

Æreskultur forstærker den negative sociale kontrol

Æreskultur spiller en stor rolle i forhold til at opretholde og forstærke negativ social kontrol. Arkivfoto: Salaamfilmfestival
En rapport fra den danske forskningsvirksomhed Als Research viser, at oplevelser af negativ social kontrol og psykisk mistrivsel oftest opstår i samspil med æreskulturelle spørgsmål.
Annonce

Rapporten "Unges oplevelse af negativ social kontrol" udarbejdet i 2018 af den danske forskningsvirksomhed Als Research viser, at et flertal af unge i Danmark i aldersgruppen 15 til 29 år - på tværs af køn og etnisk oprindelse - ikke har oplevet hverken negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter.

Samtidig viser undersøgelsen, at den andel af unge, der oplever negativ social kontrol, oftest kommer fra minoritetsetniske - altså ikke-danske - kulturelle baggrunde, og at negativ social kontrol i høj grad bidrager til psykisk mistrivsel hos de personer, der udsættes for den. Især bidrager negativ social kontrol i form af overvågning, vold og trusler til psykisk mistrivsel.

Det er oftest minoritetsetniske kvinder, der oplever negativ social kontrol, og af undersøgelsen fremgår det, at den negative sociale kontrol især viser sig i begrænsninger ved valg af kæreste, ved retten til at have mandlige venner samt ved friheden til at træffe samme valg i livet som mandlige jævnaldrende.

Begrænsninger ved valg af kæreste gør sig gældende for 23 procent af minoritetsetniske kvinder og desuden for 16 procent af minoritetsetniske mænd.

Annonce

Familie, ære og tvang

Det fremgår, at en betydelig andel af minoritetsetniske unge oplever, at hensynet til familiens ære betyder henholdsvis meget eller alt for, hvad de unge må foretage sig i hverdagen.

Dette gør sig altså gældende for 25 procent af minoritetsetniske kvinder og 28 procent af minoritetsetniske mænd i aldergruppen 18 til 29 år. Disse unge har desuden større sandsynlighed for at have holdninger, der understøtter praktisering af negativ social kontrol over for andre, og herunder mener 13 procent af minoritetsetniske kvinder og 33 procent af minoritetsetniske mænd, at brødre i nogen eller høj grad bør være ansvarlige for deres søstres opførsel.

I samme aldersgruppe oplever 46 til 48 procent af de minoritetsetniske unge, at deres familier i mindre grad eller overhovedet ikke ville acceptere, hvis de valgte et liv uden for familiens religion. Samme konklusion gør sig gældende for 17 til 18 procent af etnisk danske unge i aldersgruppen 18 til 29 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce