Annonce
Sydfyn

Ærøske sygeplejersker demonstrerer for bedre løn: - Vi er mere værd

Ærøske sygeplejersker demonstrerer for at skabe synlighed om den landsdækkende strejke fra danske sygeplejersker. Foto. Rasmus Hage Dalland
Onsdag eftermiddag var en lille gruppe ærøske sygeplejersker mødt op til demonstration ved færgelejet i Ærøskøbing for at vise opbakning til den landsdækkende sygeplejerske-strejke. - Vi vil skabe synlighed om konflikten, siger tillidsrepræsentant Dorte Poulsen

Ærø: Ved færgelejet i Ærøskøbing onsdag eftermiddag blev tilrejsende mødt med bannere og skilte fra en gruppe ærøske sygeplejersker i røde trøjer. "Mere værd, ja, vi er mere værd," sang demonstranterne, som blev venligt hilst på af forbipasserende på havnen.

Omdrejningspunktet for den lille, fredelige demonstration var dog mere alvorlig. De ærøske sygeplejersker var nemlig på havnen for at skabe synlighed omkring den landsdækkende strejke fra landets sygeplejersker, der har foregået i en måneds tid.

Blandt de demonstrerende er Dorte Poulsen, tillidsrepræsentant og sygeplejerske i hjemmesygeplejen på Ærø.

Annonce

- Jeg er på ingen måde ked af eller træt af at være sygeplejerske på Ærø. Det er et fantastisk spændende og dejligt job. Men det betyder ikke, at man ikke skal kæmpe for sine rettigheder til at få en rimelig løn, siger hun.

Det er sygeplejersker organiseret i Dansk Sygeplejeråd (DSR), som er udtaget til den landsdækkende strejke. Fagforeningen kræver et løfte om at hæve lønnen, så sygeplejerskernes løn i fremtiden ikke er forskellig fra andre med samme uddannelseslængde, opgaver og ansvar.

Selvom de ærøske sygeplejersker ikke er udtaget til strejke, mener Dorte Poulsen, det er vigtigt at vise opbakning og skabe synlighed om løn- og arbejdsvilkår i sygeplejen.

- På Ærø er vi ikke udtaget til konflikten, men vi vil skabe synlighed omkring den og vise vores opbakning, for vi er fælles om at kæmpe for en lige løn, som er uafhængig af køn.

Tiden skal følge med

Og netop opmærksomheden på den seneste måneds strejke har da også været til at overse.

Ifølge en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, har mere end en tredjedel af den danske befolkning ikke taget stilling til strejken. For Dorte Poulsen er det vigtigt, at kampen for bedre og lige løn ikke bliver glemt i en sommer præget af ferie og EM i fodbold.

- I løbet af sådan en sommer er der jo mange andre ting, man er i konkurrence med – der er ferie, fodbold og andre ting, som kan skygge over den her konflikt. Nu kommer der jo mange turister til Ærø, og så vil vi da gerne gøre opmærksom på, at man faktisk kan få sygepleje på Ærø, og at vi har et velfungerende system, som også gør, at man kan få sygepleje herovre hvis man for eksempel kommer som turist fra en anden kommune.

Dorte Poulsen er sygeplejerske i hjemmesygeplejen og tillidsrepræsentant. Hun er bekymret for, at Ærø kan blive ramt af rekrutteringsvanskeligheder, hvis der ikke sker forbedringer af lønnen i sektoren. Foto: Rasmus Hage Dalland


I det hele taget er det i alle borgeres interesse, at man har et velfungerende sundhedssystem, siger Dorte Poulsen, herunder at de ansatte i sektoren får en ordentlig løn. Ifølge DSR er der faktisk ikke sket noget nævneværdigt med sygeplejerskernes løn siden Tjenestemandsreformen fra 1969, der placerede sygeplejersker, og andre kvindedominerede fag, lavt i lønhierarkiet. Også selvom arbejdsforholdene siden dengang har ændret sig væsentligt.

- Jeg tror, der er mange, som ikke er klar over, hvor meget vores ledere er på arbejde for at få puslespillet til at gå op. At folk skal ændre vagter, tage en ekstra weekend eller møde ind på skæve tidspunkter. På uddannelsen er der i årenes løb også sket meget, nu er det jo en bachelor-uddannelse med mulighed for kandidat-overbygning, og der sker hele tiden en udvikling i de opgaver, vi skal varetage, og i kompleksiteten af dem. Og så er arbejdspresset steget over årene, hvilket man både kan mærke og se. Det skal tiden jo følge med i, siger hun.

Annonce

Sværere at rekruttere til Ærø

En af de helt lokale konsekvenser, som udeblivende forbedringer af lønforhold kan have, er ifølge Dorte Poulsen større vanskeligheder ved at rekruttere sygeplejersker til Ærø. Hun er selv klinisk vejleder for sygeplejestuderende, der kommer i praktik på Ærø, og hun er bekymret for, hvilke konsekvenser det lave lønniveau kan få for fremtidens sygeplejersker.

- Vi skal helst blive ved med at kunne vække interessen, og vi kan se, at færre søger ind på uddannelsen, og flere kigger efter anden form for beskæftigelse. Og det synes jeg da er bekymrende. Fordi vi er en ø, så kan vi blive tidligere ramt af rekrutteringsvanskeligheder end andre steder. Der er selvfølgelig også nogle, der tilvælger sygeplejen herovre, fordi det kan noget specielt, og man kan få en helt anden tilværelse her. Men når det er svært på landsplan, bliver det nok et nøk sværere for os her på øen.

Den lille demonstration tog imod de tilrejsende på færgen med sange, banner og skilte. Foto: Rasmus Hage Dalland


Som situationen er nu, ligger det ikke i kortene, at sygeplejersker fra den ærøske hjemmesygepleje bliver udtaget til strejke. Men man kan aldrig vide, siger Dorte Poulsen.

- Dansk Sygeplejeråd evaluerer løbende, hvem der kan udtages til strejke. Sådan som det er lige nu, vil vi ikke kunne udtages til konflikt, for vi kan ikke stille med et nødberedskab. Men man kan ikke vide det. De sidste, de har udtaget, er operationsafdelinger i Svendborg fra den 17. august. Vi kan ikke vide, hvad fremtiden byder på - det kommer an på, hvor lang tid konflikten kommer til at løbe.

Dorte Poulsen har været sygeplejerske i 30 år, og lige siden hun blev udlært, har man kæmpet for bedre lønvilkår og hver gang blevet bedt om at vente.

- Vi brænder for vores job, og vi synes, det er ærgerligt, at vi skal ud i det her igen igen. Tingene er jo egentlig blotlagt - man ved godt, at sygeplejersker sammen med nogle andre faggrupper er placeret lavere i lønsystemet, men det bliver ligesom holdt hen. Og det er nok den frustration, der har vokset sig så stor nu, at sygeplejerskerne siger, nu kan det være nok. Vi bliver nødt til at holde fast i, at det her er en uretfærdighed og kæmpe for ligeløn, der er uafhængig af køn. Så derfor markerer vi os, som vi har gjort flere gange. Og så har vi også brug for at få noget opbakning hos politikerne.

Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Nordfyn For abonnenter

Største og dyreste projekt i kommunens historie: Om fire år er digerne ved Bogense fremtidssikret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for ulovlig markedsføring af flere varer

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Odense

78-årig kvinde reddet ud af brændende lejlighed: Personalet handlede snarrådigt

Annonce