x
Annonce
Sydfyn

Ærøsk tradition på standby: Kommunalbestyrelse opfordrer til påske uden strandfester

Onsdagens møde i kommunalbestyrelsen kunne følges via Youtube, og da der var flest seere på, nåede tælleren op omkring de 175.
Ærø Kommune vil nu komme med en kraftig opfordring til, at alle sætter de traditionsrige fester påskelørdag på standby i år. Det blev vedtaget på onsdagens - noget usædvanlige - kommunalbestyrelsesmøde.

Ærø: Coronasmitten tvang onsdag aften de ærøske kommunalbestyrelsesmedlemmer til at tage en noget usædvanlig mødeform i brug.

I byrådssalen befandt sig kun borgmester Ole Wej Petersen (S), Jens Weiss (Ærø i Centrum) og kommunaldirektør Allan Krogh Filtenborg, mens de resterende folkevalgte deltog via skypeforbindelse.

Og selvom tiden på mange måder snegler sig af sted i disse dage, kan den engang imellem sætte i en spurt.

Det var lidt det, flere af medlemmer mente var sket med et forslag fra Det Konservative Folkepartis Søren Degn Laxy, der onsdag aften skulle behandles på det usædvanlige møde.

Forslaget gik i sin enkelthed ud på, at man fra kommunal side på alle tænkelige platforme på det kraftigste tilråder alle - ærøboer såvel som besøgende - lige netop i år at afvige fra traditionen om påskelørdag at mødes i hobetal på øens strande.

- Jeg ved, det er uhørt at røre ved påskelørdagen, men jeg synes, det er vigtigt, at vi som kommune går ud med en samlet opfordring om ikke at samles på strandene og havneområderne i tusindtal, forklarede Søren Degn Laxy.

Carl Jørgen Heide (Ærø Plus) var ikke umiddelbart begejstret for idéen:

- Jeg mener ikke, tiden er inde til at enkelte kommuner indfører egne retningslinjer. Den slags har man set i Norge, og det er endt i ragnarok.

Venstres Lennart Mogensen pointerede, at tiden måske var løbet lidt fra forslaget, siden det blev sat på dagsordenen.

- Jeg har sympati for forslaget, men siden det blev stillet, er det faktisk blevet til lov, og man udsteder jo nu bøder til forsamlinger af mere end 10 personer. Så det er simpelthen bare lov, man skal følge.

Inden forslaget kom til afstemning, fik Søren Degn Laxy lov til at skære sin idé ud i pap:

- Jeg er ikke ude på at lave særregler for Ærø. Jeg vil bare gerne have, at vi opfordrer til, at man tænker sig om. Se det som en forlængelse af de gældende love og regler.

Og med den sætning var idéen solgt til resten af bestyrelsen, der enstemmigt vedtog den kommunale påskeformaning.

Ærø Plus' Carl Jørgen Heide deltog som 13 andre kommunalbestyrelsesmedlemmer via Skypeforbindelse fra privaten. Privatfoto
Mads Boeberg Hansen (K) fulgte med fra sin egen private rådhussal i familiens køkken. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce