Annonce
Sydfyn

Ærøskøbing Havn skal have ny mole til tre millioner

- Jeg har været nede at dykke. Man kan se, at de bare har bygget ovenpå, så det træ, der er nedenunder vandet, er pilråddent. Det er bare et spørgsmål om tid, før noget går i stykker, og der kommer skader, fortæller Christian Ørndrup, der er havnefoged på Ærøskøbing Havn. Foto: Michael Printzlau.
Saltvand og slitage har mørnet den østre mole ved Gammel Havn i Ærøskøbing, nu er det tid til en udskiftning. Byggearbejdet bliver dyrere end forventet, men det er tiltrængt, lyder det fra havnefoged.

Ærøskøbing: Rod, rust og mørnede bjælker er næsten uundgåelige onder, når man har med gamle træmoler at gøre. Mange års konstant kontakt med saltvand giver en naturlig sidste salgsdato for den slags.

Derfor skal den gamle mole i Ærøskøbing nu renoveres. De gamle træbjælker under vandet skal skiftes ud, og det hele skal fremtidssikres. Regningen lyder på lidt over tre millioner kroner. Pengene er godt givet ud, mener Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen.

-Når man ser molen på afstand, så ser den jo egentlig godt ud, men når man kommer lidt tættere på, så kan man godt se, at det er blevet repareret meget. Og specielt det, der er nede i vandet. Det har det ikke godt. Det er faktisk uforsvarligt at køre videre med det, siger Ole Wej Petersen.

Annonce
Den gamle havnemole skal renoveres. Foto: Michael Printzlau

Christian Ørndrup, havnefoged på Ærøskøbing Havn mener også, at det er på tide med en renovering af molen.

- Vi har virkelig brug for det, siger han en kold eftermiddag på den gamle havnemole i Ærøskøbing, og fortsætter:

- Jeg har været nede at dykke. Man kan se, at de bare har bygget ovenpå, så det træ, der er nedenunder vandet, er pilråddent. Det er bare et spørgsmål om tid, før noget går i stykker, og der kommer skader, siger han.

Penge fra gulvvarme

De 3.228.000 kroner er cirka 50 procent dyrere, end hvad der var oprindeligt budgetteret. Pengene bliver fundet internt i budgettet for havnen, da de bliver taget fra renoveringen af toiletbygningerne.

Lennart Mogensen, formand i Teknik-, Miljø-, og Havneudvalget, fortæller, at pengene primært bliver brugt til dykkere, der skal lave store dele af den nye mole, fordi det er den eneste måde, man kan lave den slags mole.


- Det er bare et spørgsmål om tid, før noget går i stykker, og der kommer skader.

Christian Ørndrup, havnefoged på Ærøskøbing Havn.


- De skulle være gået til gulvvarme i toiletbygningerne, men vi har vurderet, at de var bedre brugt på at holde molen så autentisk og tæt på den originale som muligt. Det kræver, at vi får nogle dykkere ned og arbejde, siger Lennart Mogensen.

Christian Ørndrup er enig i, at det giver mening at tage pengene fra toiletterne.

- Toiletterne er alligevel kun åbne om sommeren, så der er ikke meget grund til gulvvarme, siger Christian Ørndrup.

Det billigere alternativ havde været en mole på såkaldte monopæle. Men så havde molen fuldstændigt ændret udtryk, siger Lennart Mogensen.

- Der havde været vand mellem broerne, så det var kommet til at ligne lystbådehavnen i Søby. Det synes vi ville være ærgerligt. Der er mange lystsejlere, der bruger de ekstra tre-fire meter til at sidde og grille og den slags, siger Lennart Mogensen.

Christian Ørndrup håber, at den nye mole kan være klar til gæster til sommer. Foto: Michael Printzlau

Ole Wej Petersen mener, at hvis alt går efter planen, vil molen være færdig i løbet af foråret.

- Vi har gjort en indsats for at få det gjort inden højsæsonen, siger Ole Wej Petersen.

Beslutningen om molen skal endeligt tages i kommunalbestyrelsen onsdag den 24. februar.

Her skal molen renoveres. Illustration: Michael Printzlau via Google Maps
Annonce
Annonce
Annonce