Annonce
Sydfyn

Ærøs hverdag og smag har fået sin egen bog: Bogpremiere på Det Gamle Værft

Turist- og erhvervschef Chris Hammeken på scenen for at holde tale, mens Kristine Skytte Glue og Bjørg Dalheim fortsat signerede bøger. Foto: Peter Becher Damkjær
Det Gamle Værft i Ærøskøbing lagde næsten bristefærdige rammer til lanceringen af bogen "Ærø - søfolk, frihed og velsmag", der gennem historier og lokale opskrifter beskriver Ærø på godt og ondt gennem de fire årstider.
Annonce

Det kan godt være, der allerede findes en del bøger om Ærø, men derfor er det alligevel en begivenhed, hver gang øen kan lægge navn til nok en udgivelse.

Søndag eftermiddag var Det Gamle Værft på havnen i Ærøskøbing stoppet til randen med gæster til bogreception på den nyeste bog i rækken, "Ærø - søfolk, frihed og velsmag".

Forfatter Kristine Skytte Glue og fotograf Bjørg Dalheim sidder allerede fem minutter inden receptionsstart bænket ved signeringsbordet og sætter deres navnetræk og et par personlige hilsner i bog efter bog, mens hallen støt fyldes med gæster.

Og der er heller ikke tid til at lægge pennen, da turist- og erhvervschef Chris Hammeken hopper op på scenen ved siden af de to, for at kaste et par pæne ord efter deres nye bog:

- Kristine og Bjørg ...

- HØJERE, bliver der råbt fra svalegangen oppe under værftshallens tag.

- KRISTINE OG BJØRG har skabt en bog, der i ord og billeder får vores sanser i spil under læsningen, og det kan mærkes, at bogen er skrevet med kærlighed til de mennesker, der er med i bogen. Det er i sig selv en præstation at kunne udtrykker det, lyder det fra turist- og erhvervschefen, mens de to forfattere giver to nysignerede bøger videre til et par købere og den næste kommer hen til bordet.

- Den er til Birthe og Svend, siger den næste i køen, mens Chris Hammeken fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at en bog som denne gavner bosætning, erhverv og turisme på Ærø. Det vil jeg selvfølgelig med min kasket også takke jer for. Men bogen er for mig meget mere end det. Bogen er relevant for alle, også selvom man mod forventning ikke skulle have interesse for Ærø.

Der var ikke mange stiller øjeblikke ved signeringsbordet. Foto: Peter Becher Damkjær
Annonce

Et par knapt så overskudsagtige mødre

De to forfattere præsenterer Ærø over de fire årstider gennem 50 små historier om ærøboer, der har sat deres eget iværksætterpræg på øen.

Julie Skaar, der er medejer af Motorfabrikken i Marstal, tager scenen efter Chirs Hammeken.

- Når man læser bogen, så tænker man "Hold da op, sikken mangfoldighed, sikken idérigdom, sikken sammenhængskraft og sikken rummelighed".

Ordene preller nok ikke af på de to forfattere, men de har bare travlt med at åbne en ny kasse med bøger til at signere, og så må Julie Skaar lige tale videre i mens.

- Hvis det her er et retvisende billede af tingenes tilstand på Ærø, så må man sige, at vi har meget at være stolte af.

Og SÅ bliver bogens to bagkvinder nødt til at lægge pennene og indtage scenen.

- Jeg havde egentlig skrevet en bog om yoga, som ingen var interesseret i, og det endte så med den her bog, fortæller Kristine Skytte Glue om starten på bogen, der startede sit liv som mest af alt en eftertanke, da forlaget Muusman takkede nej til hendes første manuskript, og hun efterfølgende kastede idéen om Ærø set gennem fire årstider efter forlaget.

- Den passede så fint ind i en bogserie om danske øer, de allerede havde, og så måtte jeg i gang, og jeg er så taknemmelig for, at Bjørg takkede ja til at være med, siger Kristine Skytte Glue fra den lille scene midt i værftshallen.

- Vi havde så et halvt år til at portrættere fire årstider, og nej; det har ikke været nemt at med 60 medvirkende i fire årstider over seks måneder. Bjørg og jeg er hver mor til tre, og vi har nok ikke været de mest nærværende og overskudsagtige mødre i det halve år siger hun med et smil.

Den fotograferende halvdel af forfatterparret, Bjørg Dalheim kigger på sine notateter, som hun har gemt på sin telefon. - Jeg har boet på Ærø i 20 år, men det er først med arbejdet på den her bog, hvor jeg har siddet og skulle finde billeder til de fire årstider, at det er gået op for mig, hvor mange gråvejrsdage, der er herovre, smiler hun.

Flere af de ærøske personer og virksomheder, der bliver præsenteret i bogen, bød på smagsprøver på deres kunne på Det Gamle Værft. Foto: Peter Becher Damkjær
Senere på eftermiddagen var der efterhånden luft nok til, at man kunne åbne bogen og kaste et blik på dens indhold. Foto: Peter Becher Damkjær
Bjørg Dalheim signerer. Foto: Peter Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce