Annonce
forside

Ærøborgmester skuffet: Vielsesgebyr hænger i en tynd tråd

Borgmester Ole Wej Petersen (S) er skuffet over, at kampen om vielsesgebyret nu ser ud til at være tabt. Arkivfoto: Anna Stærbo

Hvis Ærø Kommune får lov af Folketinget til at opkræve vielsesgebyr fra udenlandske par, kan de godt regne med, at det bliver modregent i bloktilskuddet, og at andre kommuner kommer til at betale for festen. Sådan lyder meldingen fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Ærø: Mere og mere tyder på, at Ærø Kommune fra årsskiftet, hvor statens nye kontrolenhed, der skal forhindre proformaægteskaber, begynder sit arbejde, kommer til at miste muligheden for at opkræve gebyr fra udenlandske par, der vælger at blive gift på øen.

Det synes klart, efter børne- og socialminister Mai Mercado (K) i et svar til socialdemokraternes Mattias Tesfaye skriver, at der "ikke er noget juridisk til hinder for, at den enkelte kommunalbestyrelse kan vælge at opkræve et gebyr for gennemførelse af en vielse, når ingen af parternehar bopæl her i landet", men samtidig længere nede i sit svar bemærker, at et sådant gebyr "som følge af DUT-princippet i udgangspunktet vil medføre en reduktion af kommunens serviceramme (...) samt af bloktilskuddene til kommunerne. Med andre ord vil de kommuner, der ikke har nogen bryllupsturisme, komme til at betale for de få kommuner, der har mange udenlandske brudepar."

- Jeg har hørt fra Mattias Tesfaye, at man efter det ministersvar ikke længere har tænkt sig at kæmpe for, at vi kan opkræve et gebyr, fordi regeringen ikke er med. Det er jeg selvfølgelig skuffet over, at man opgiver så nemt. Jeg troede, socialdemokraterne på Christiansborg var mere sejlivede, lyder det fra borgmester Ole Wej Petersen (S).

Annonce

Minister betyder "tjener", men jeg synes bestemt ikke, hun tjener os på Ærø med den her beslutning.

- Borgmester Ole Wej Petersen (S) om børne- og socialminister Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) forklarer i et svar til socialdemokraten Mattias Tesfaye, at et kommunaltopkrævet vielsesgebyr fra udenlandske par, vil blive modregnet i bloktilskuddet. Arkivfoto: Robert Wengler.

Underlig kobling

DUT-princippet, hvis fulde navn er Det Udvidede Totalbalanceprincip, handler om, at "kommuner og regioner kompenseres for de udgiftsmæssige konsekvenser af ændringer i byrde- og opgavefordelingen mellem staten og kommunerne, og for ændringer staten foretager i regelgrundlaget for eksisterende kommunale og regionale opgaver".

Ole Wej Petersen har meget svært ved at se koblingen mellem, at man i kommunen vil opkræve et vielsesgebyr fra udenlandske par, og at kommunen så skal "DUT'es".

- Nej, jeg synes, det er underligt. Jeg vil umiddelbart mene, det vil være meget nemt for hende at strikke det sammen, så der ikke er noget DUT i det her. Man kunne for eksempel helt enkelt sige, at man i stedet for de planlagte 1600 kroner, man vil opkræve par, der skal have deres papirer undersøgt ved den nye kontrolenhed, så tog 2000 kroner, og sendte de 400 kroner videre til de kommuner, er rent faktisk har arbejdet med vielserne, lyder det fra Ole Wej Petersen.

- Altså, hvis man forestiller sig, at vi så endte med at opkræve et gebyr, som andre kommuner kommer til at skulle betale for gennem udligninger, bliver det ikke specielt sjovt at skulle møde andre borgmestre og hver gang skulle høre for at "det er jer med bryllupsgebyret, som vi andre skal betale for," siger Ole Wej Petersen.

Tjener ikke Ærø

Sammenlagt står Ærøs kommunekasse ved årsskiftet, når den nye kontrolenhed begynder sit arbejde, til at miste omkring 2,4 millioner kroner, i tabte gebyrindtægter.

- Mit helt store problem er jo, at de penge skal vi ud og finde i form af velfærdsbesparelser, og det er bare ikke nemt. Jeg har godt hørt Mai Mercado sige, at hun synes, hun har gjort en masse for Ærø, og at hun godt vil anerkende, at det her er et problem for os. Så siger hun godt nok, at loven skal evalueres efter seks måneder og igen efter et år, og det er så det håb, vi har at holde os til. Men jeg kan bare ikke se, at der skulle gå nogen skår af hende ved at give den her mulighed nu.

- Vender man det om, så synes jeg, det er meget underligt, at man nu tager det her prøvelsesgebyr fra os, og vi mister 800 kroner pr. vielse, for så synes jeg jo, det ville være logisk, at vi blev DUT'et den anden vej. Minister betyder "tjener", men jeg synes bestemt ikke, hun tjener os på Ærø med den her beslutning, siger Ole Wej Petersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og socialminister Mai Mercado. Vi har været i kontakt med Mattias Tesfaye over SMS, men han har ikke svaret på, om han fortsat vil kæmpe for Ærøs mulighed for at opkræve vielsesgebyr.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce