Annonce
forside

Ærøborgmester skuffet: Vielsesgebyr hænger i en tynd tråd

Borgmester Ole Wej Petersen (S) er skuffet over, at kampen om vielsesgebyret nu ser ud til at være tabt. Arkivfoto: Anna Stærbo

Hvis Ærø Kommune får lov af Folketinget til at opkræve vielsesgebyr fra udenlandske par, kan de godt regne med, at det bliver modregent i bloktilskuddet, og at andre kommuner kommer til at betale for festen. Sådan lyder meldingen fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Ærø: Mere og mere tyder på, at Ærø Kommune fra årsskiftet, hvor statens nye kontrolenhed, der skal forhindre proformaægteskaber, begynder sit arbejde, kommer til at miste muligheden for at opkræve gebyr fra udenlandske par, der vælger at blive gift på øen.

Det synes klart, efter børne- og socialminister Mai Mercado (K) i et svar til socialdemokraternes Mattias Tesfaye skriver, at der "ikke er noget juridisk til hinder for, at den enkelte kommunalbestyrelse kan vælge at opkræve et gebyr for gennemførelse af en vielse, når ingen af parternehar bopæl her i landet", men samtidig længere nede i sit svar bemærker, at et sådant gebyr "som følge af DUT-princippet i udgangspunktet vil medføre en reduktion af kommunens serviceramme (...) samt af bloktilskuddene til kommunerne. Med andre ord vil de kommuner, der ikke har nogen bryllupsturisme, komme til at betale for de få kommuner, der har mange udenlandske brudepar."

- Jeg har hørt fra Mattias Tesfaye, at man efter det ministersvar ikke længere har tænkt sig at kæmpe for, at vi kan opkræve et gebyr, fordi regeringen ikke er med. Det er jeg selvfølgelig skuffet over, at man opgiver så nemt. Jeg troede, socialdemokraterne på Christiansborg var mere sejlivede, lyder det fra borgmester Ole Wej Petersen (S).

Annonce

Minister betyder "tjener", men jeg synes bestemt ikke, hun tjener os på Ærø med den her beslutning.

- Borgmester Ole Wej Petersen (S) om børne- og socialminister Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) forklarer i et svar til socialdemokraten Mattias Tesfaye, at et kommunaltopkrævet vielsesgebyr fra udenlandske par, vil blive modregnet i bloktilskuddet. Arkivfoto: Robert Wengler.

Underlig kobling

DUT-princippet, hvis fulde navn er Det Udvidede Totalbalanceprincip, handler om, at "kommuner og regioner kompenseres for de udgiftsmæssige konsekvenser af ændringer i byrde- og opgavefordelingen mellem staten og kommunerne, og for ændringer staten foretager i regelgrundlaget for eksisterende kommunale og regionale opgaver".

Ole Wej Petersen har meget svært ved at se koblingen mellem, at man i kommunen vil opkræve et vielsesgebyr fra udenlandske par, og at kommunen så skal "DUT'es".

- Nej, jeg synes, det er underligt. Jeg vil umiddelbart mene, det vil være meget nemt for hende at strikke det sammen, så der ikke er noget DUT i det her. Man kunne for eksempel helt enkelt sige, at man i stedet for de planlagte 1600 kroner, man vil opkræve par, der skal have deres papirer undersøgt ved den nye kontrolenhed, så tog 2000 kroner, og sendte de 400 kroner videre til de kommuner, er rent faktisk har arbejdet med vielserne, lyder det fra Ole Wej Petersen.

- Altså, hvis man forestiller sig, at vi så endte med at opkræve et gebyr, som andre kommuner kommer til at skulle betale for gennem udligninger, bliver det ikke specielt sjovt at skulle møde andre borgmestre og hver gang skulle høre for at "det er jer med bryllupsgebyret, som vi andre skal betale for," siger Ole Wej Petersen.

Tjener ikke Ærø

Sammenlagt står Ærøs kommunekasse ved årsskiftet, når den nye kontrolenhed begynder sit arbejde, til at miste omkring 2,4 millioner kroner, i tabte gebyrindtægter.

- Mit helt store problem er jo, at de penge skal vi ud og finde i form af velfærdsbesparelser, og det er bare ikke nemt. Jeg har godt hørt Mai Mercado sige, at hun synes, hun har gjort en masse for Ærø, og at hun godt vil anerkende, at det her er et problem for os. Så siger hun godt nok, at loven skal evalueres efter seks måneder og igen efter et år, og det er så det håb, vi har at holde os til. Men jeg kan bare ikke se, at der skulle gå nogen skår af hende ved at give den her mulighed nu.

- Vender man det om, så synes jeg, det er meget underligt, at man nu tager det her prøvelsesgebyr fra os, og vi mister 800 kroner pr. vielse, for så synes jeg jo, det ville være logisk, at vi blev DUT'et den anden vej. Minister betyder "tjener", men jeg synes bestemt ikke, hun tjener os på Ærø med den her beslutning, siger Ole Wej Petersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og socialminister Mai Mercado. Vi har været i kontakt med Mattias Tesfaye over SMS, men han har ikke svaret på, om han fortsat vil kæmpe for Ærøs mulighed for at opkræve vielsesgebyr.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce