Annonce
Debat

Ærø Dagblad er et problem for Ærø

Chris Hammeken, direktør i Ærø Turist og Erhverv. Foto: Katrine Becher Damkjær

Misinformation har ramt Ærø med Ærø Dagblads kommen, og problemet ser desværre ud til at fortsætte her fire måneder efter bladets lancering. Ærø Dagblad er ejet af Carsten Lehrskov, og jeg nævner her fire eksempler på Ærø Dagblads misinformation.

Eksempel 1: Intet er besluttet, og Ærø Dagblad skriver det modsatte

Ærø Dagblad har bl.a. meddelt, at der kom gratis færger til Ærø sommeren 2021 længe før, det var besluttet i Folketinget, og derfor også længe før udmøntningen blev besluttet af Ærøs kommunalpolitikere, ÆrøXpressen og Ærøfærgerne.

Annonce

Jeg har forsøgt at gøre Ærø Dagblad opmærksom på, at det i sig selv er problemfyldt med misinformation af en sådan karakter, men jo også at mange turismevirksomheder grundet misinformationen kunne se sig nødsaget til at påbegynde en udvidelse af deres kapacitet, ansættelse af ekstra personale osv. på et fejlagtigt grundlag, når Ærø Dagblad uden belæg lover gratis færgepriser, som vi så det i 2020.

Eksempel 2: Fakta er et kultur- og oplevelsescenter, og Ærø Dagblad skriver luksushotel

Senere bringer Ærø Dagblad en misinformation om, at Søbygård bliver til et luksushotel for kr. 46 millioner. Dette på trods af at Ærø Kommune forud har udsendt en pressemeddelelse om Søbygårds fremtid, der på ingen måde fortæller, at stedet skal være et luksushotel. Tværtimod.

Eksempel 3: Indstillinger til politiske udvalg fremstilles som endeligt besluttet

Gentagende gange ses det, at Ærø Dagblad fremstiller tidlige indstillinger til fx et kommunalpolitisk udvalg som endeligt besluttet – om end sagerne slet ikke er endeligt behandlet endnu. Det var fx tilfældet, da Ærø Dagblad skrev, at Ærøskøbing Havn skulle udbygges med 4500 kvm parkering, hvilket slet ikke er endeligt behandlet og politisk besluttet.

Eksempel 4: Tallene for Ærø viser flere turister, og Ærø Dagblad skriver, at turisterne bliver væk

Senere igen misinformerer Ærø Dagblad om, at turisterne bliver væk fra Ærø i år. På det aktuelle tidspunkt den 1. juli 2021 var der 33 % procent flere lystsejlere og 20 % flere passagerer med vores færger end i 2020, men det forholder Ærø Dagblad sig ikke til.

Over tid kan misinformation blive sandt

Det kan godt vise sig, at en tidligere misinformation i Ærø Dagblad bliver sand over tid, om fx 1, 2 eller 10 år. Det ændrer imidlertid ikke på, at det var misinformation på det skrevne tidspunkt. Denne skelnen mellem ”tror og håber” og ”aktuelt fakta” har Ærø Dagblad svært ved at udøve.

Et nyhedsmedie skal jævnfør Pressenævnet informere korrekt og hurtigt. I Ærø Dagblads tilfælde lægges der tilsyneladende mere vægt på hurtig end korrekt, og under alle omstændigheder forvrænges informationen i mange af Ærø Dagblads artikler.

Det er vildledning af læseren. Og det er i strid med Pressenævnets vejledning om god presseskik.

Omfanget af misinformationen er stor

Ovennævnte er som sagt kun eksempler på Ærø Dagblads misinformation. Omfanget er større. Ærø Dagblad har selvfølgelig også indhold, der er sandt, men som læser bliver det svært at skelne sand information fra overdreven/forkert information, og samlet er Ærø Dagblad derfor et problem for Ærøs fortsatte udvikling som helårssamfund.

Slinger i valsen også ved opstart

Da Ærø Dagblad startede op i marts 2021, distribuerede bladet sine artikler via mails til en lang række modtagere, der ikke havde givet en forudgående accept af dette. Det er i strid med markedsføringsloven og i det hele taget dårlig stil. Det har også afstedkommet en del berettiget utilfredshed blandt modtagerne af de mange mails.

Ærø Dagblad var heller ikke fra start tilmeldt Dansk Pressenævn og var derfor ikke forpligtet til at overholde god presseskik (medieansvarslovens § 34, stk. 1). Dette gjorde jeg Carsten Lehrskov opmærksom på, hvortil han svarede, at de da bestemt var tilmeldt. Dansk Pressenævn kunne imidlertid bekræfte, at Ærø Dagblad IKKE var tilmeldt. Ærø Dagblad har siden valgt at tilmelde sig.

Anbefaling: Tag informationen med et gran salt

Nu er der gået fire måneder, og jeg har af flere omgange forsøgt at overbevise Carsten Lehrskov om misinformationens mange problemer, men uden synlige forbedringer.

Mit bedste råd til alle læsere af Ærø Dagblad vil derfor være at tage indholdet med et gran salt.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce