Annonce
Indland

Ændringer i styrelse skal stoppe mere Britta-snyd

Socialstyrelsen har indført nye procedurer, som skal forhindre svindel fremover, siger minister.

Det bliver meget sværere fremover uberettiget at malke satspuljemidlerne.

Og slet ikke i det omfang, som det er sket i svindelsagen i Socialstyrelsen, hvor man mistænker en medarbejder for at have overført 111 millioner kroner.

Det forklarer socialminister Mai Mercado (K) torsdag på et samråd i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget.

Her redegør hun for de ændringer, som man allerede har foretaget som en konsekvens af sagen.

Først og fremmest er der ryddet grundigt op i de roller og rettigheder, som den enkelte medarbejder har i ministeriets it-system.

- Det betyder, at de ansatte enten kan udbetale tilskud eller godkende tilskudsregnskaber, men aldrig begge dele.

- Samtidig er rollen som superbruger placeret i it-afdelingen, forklarer ministeren.

Den svindelsigtede Britta Nielsen mistænkes for at både at have overført penge til sin egen konto og til senere at godkende samme overførsel.

Det er sket, selv om det slet ikke skal kunne lade sig gøre.

Mai Mercado fortæller også, at alle kendte modtagere af tilskud er blevet bedt om at oplyse deres kontonumre igen.

Det er sket, fordi Rigsrevisionen flere gange har peget på den manglende kontrol af de konti, som Socialstyrelsen udbetalte penge til.

Der vil formentlig blive indført flere ændringer i procedurerne senere.

Ministeren afventer lige nu to eksterne advokatundersøgelser, der skal klarlægge, hvordan svindlen kunne lade sig gøre.

Mai Mercado understreger dog også, at yderligere kontrol skal vejes op mod deres virkning.

- Jeg mener, at det må kunne lade sig gøre at lave et system, hvor chancen for at blive opdaget i de interne kontroller, er meget stor.

- Det skal være så svært som muligt at snyde, men vi skal heller ikke skabe et bureaukratisk monster, der belaster modtagerne af satspuljemidler unødvendigt, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce