Annonce
Debat

Ældres ret til frit valg må ikke knægtes af ny ældrelov

Synspunkt: I sin nytårstale varslede Mette Frederiksen et opgør med bureaukrati på ældreområdet. Det ønske er der vist ingen, som er uenige i. Statsministeren italesatte også et ønske om en ny og kort ældrelov. Det kan såmænd også give god mening. Men hånden på hjertet, så er regeringens forslag om en ny ældrelov løst og ukonkret. Det bekymrer mig. Særligt fordi de initiativer, vi hidtil har set fra regeringen, har sat ældres ret til frit valg af eksempelvis madservice, pleje og omsorg under hårdt pres.

Vi er i Venstre optagede af, hvordan vi sikrer den ældrepleje, som vores ældre ønsker sig. Vi må aldrig glemme, at systemet er til for os borgere og ikke omvendt. Det skal en ny ældrelov også afspejle. For mennesker er forskellige og har forskellige præferencer livet igennem. Det skal vores velfærdstilbud indrettes efter. Omdrejningspunkterne for en moderne og tidssvarende ældrepleje bør være omsorg, empati, værdighed, klar ledelse, høj faglighed og inddragelse af pårørende.

Hvorfor skal vores ældre ikke selv vælge at få mad fra den lokale slagter eller den lokale kro?

Venstres klare ønske er at styrke vores ældres muligheder for at leve det liv, som de ønsker sig. Vi ønsker for eksempel, at der skal være friplejehjem i alle kommuner. I dag er det sådan, at kun 41 kommuner ud af 98 har friplejehjem. Det betyder, at tusindvis af ældre og deres pårørende ikke har et reelt alternativ til det kommunale tilbud, når det sidste vigtige hjem skal vælges. Det skal vi gøre bedre, så alle ældre får mulighed for at bo, præcis som de ønsker den sidste del af livet.

Annonce

Det samme gør sig gældende i forhold til eksempelvis madservice. Hvorfor skal vores ældre ikke selv vælge, om de vil have mad fra den lokale slagter eller den lokale kro? Det kan vi sikre ved at lade pengene følge borgeren. Er tilbuddet dyrere end det kommunale tilbud, kan man selv lægge resten oveni. Det er jo næsten umyndiggørelse af mennesker, som gennem livet selv har bestemt alt, at de, blot fordi de er blevet ældre og visiteret til madservice, skal være underlagt kommunalt ”diktat”, når aftensmaden skal bestilles. Lad vores ældre vælge selv, om de vil have flæskesteg, frikadeller og makrelmadder.

Undersøgelser har vist, at vores ældre er glade for mulighederne for frit valg. Men mange ældre kender ikke de muligheder, de reelt har. Derfor har Venstre foreslået tværkommunale ældrevejledere, som kan guide vores ældre og deres pårørende gennem de tilbud, der findes både i privat og kommunalt regi. Vi skal med andre ord have skabt mere lighed, så også de ældre, som mangler socialt eller personligt overskud, får bedre mulighed for at vælge det rigtige tilbud for lige netop dem. For mig er det ikke afgørende, om man vælger et kommunalt eller privat tilbud. Men det er afgørende, at der er noget at vælge imellem. Vi i Venstre står vagt om ældres ret til frit valg, og vi står vagt om, at ældres rettigheder ikke knægtes. Det vil vi aldrig acceptere.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Fyn

Chefredaktøren anbefaler: Fem varme historier i en kold tid

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Annonce