Annonce
Debat

Ældres liv har mange ansigter

Synspunkt: Forleden var det FN’s ældredag. En dag hvor vi sætter fokus på ældres livsvilkår. Og lad det være sagt med det samme: der er umådelig stor forskel på ældreliv i dagens Danmark. Vi bliver ældre og ældre – og det er rigtigt godt, at flere lever lange gode liv med høj livskvalitet og stærkt livsmod. Det betyder, at en stor gruppe ældre trives både mentalt, fysisk og økonomisk. De rejser rundt i verden og får én på opleveren, de går på restaurant og finder glæde ved at passe børnebørnene, når det kniber for travle forældre.

Nogle bor i eget hjem, mens andre bor på plejehjem. Uanset, så skal ingen opleve ensomhedens glemsel.


Men der er også en gruppe ældre, som lever et liv på livets skyggeside. Et liv, hvor ensomheden gnaver, kalenderen er tom, og kun alt for sjældent ringer telefonen. Nogle bor i eget hjem, mens andre bor på plejehjem. Uanset, så skal ingen opleve ensomhedens glemsel. Derfor har vi i Venstre foreslået en ny national ensomhedsstrategi, så vi får skovlen under stilheden i stuerne og flere ældre ud i stærke fællesskaber, hvor man f.eks. kan spille kort, gå i teatret, spise sammen eller blot gå en tur ned ad gaden og få en lille snak. Kun fantasien sætter grænser.

Annonce

Det er nu godt og vel over ét år siden, at vi alle gennem TV2's dokumentar ”Plejehjemmene bag facaden”, blev vidne til, hvordan Else Marie Larsen på den mest uværdige måde i smerter hang i en slynge over sin seng for at besørge på en ble, mens plejepersonalet passivt stod ved siden af. Dokumentaren blev en øjenåbner for, hvor rå tonen er på nogle plejehjem.

Ja, også en øjenåbner for, hvor uværdigt mennesker som livslangt har bidraget til det danske samfund, behandles på nogle plejehjem. Med Else Maries triste historie in mente er det blevet tydeligt, hvor problematisk det er, at de ældres pårørende alt for ofte ikke bliver inddraget eller lyttet til, ligesom det er blevet helt tydeligt, hvor uretfærdigt det er, at der i langt de fleste kommuner faktisk ikke er en reel valgmulighed, når det sidste hjem skal vælges.

Venstre ønsker, at der er friplejehjem i alle kommuner, så uanset hvor man bor, så kan man vælge det plejehjem, som passer bedst til det menneske, man er. Mennesker er forskellige, og derfor er det afgørende, at de pårørende i højere grad inddrages. Jeg har været i kontakt med mange ulykkelige pårørende, som både har klaget til plejehjempersonalet, ledelsen og i nogle tilfælde også kommunalbestyrelsen uden at blive hørt. Det går ikke.

Derfor ønsker vi i Venstre, at der på alle kommunale plejehjem oprettes bestyrelser, hvor f.eks pårørende, ledelse, personale, ildsjæle og et medlem af kommunalbestyrelsen kan have en plads. Det vil sikre et dialogforum, som vi fx. kender fra skolebestyrelserne, hvor man også har indflydelse på, hvilken leder der bliver ansat. Med en lokal bestyrelse vil pårørende i højere grad få mulighed for, at få indflydelse på både hverdagen på plejehjemmet og det værdigrundlag, som skal bidrage til at sikre ældre en værdig pleje, hvor omsorg og empati er omdrejningspunkter.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Lad os lige vente på bookmakernes odds: Kristian Nielsen fik mig med på stemmesedlen

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

OB

Max Fenger lurer i startopstillingen i stedet for Bashkim Kadrii

Annonce