Annonce
Debat

Ældrerådsvalg i alt for mange forskellige former på landsplan

Synspunkt: Hvis ikke ældrerådene begynder at markere sig mere i de lokale samfund inden for de rammer, der er, så tror jeg, deres levetid bliver mindre og mindre. Bla. fordi kommunerne har næsten 98 forskellige måder at afholde valg på. Den meste elendige måde, som jeg kender til, er en kommune, der ville afholde valg over en tår kaffe og en snak. Og det er selvfølgelig svært at finde kandidater på et ikke godt nok oplyst grundlag.

Den bedste måde er fremmødevalg samtidig med kommunalvalget, for det giver et vigtigt signal til de stemmeberettigede medborgere, som er fyldt 60 år på valgdagen.


Den bedste måde er fremmødevalg samtidig med kommunalvalget, for det giver et vigtigt signal til de stemmeberettigede medborgere, som er fyldt 60 år på valgdagen. Det viser, at der er respekt for ældrerådsvalget på samme måde som kommunalvalget.

Annonce

Er ældrerådene synlige nok? Nej, og der er lige så mange forskellige måder at håndtere ældrerådenes virke på, som der er kommuner, men ældrerådende skal søge indflydelses på bla. antallet af plejehjemspladser, en god og nærværende hjemmepleje, tilgængelighed, offentlige transportmuligheder osv.

Hvordan? Mit bud vil være, at ældrerådsmedlemmerne skal samarbejde med alle de forsamlinger, der er i kommunen, såsom Lokalråd, Medborgerråd, Handicapråd, m.m. og så skal ældrerådene tydeliggøre deres arbejde, ikke ”bare ved at sætte oplysninger ind på kommunernes hjemmesider, men med et nyhedsbrev, som offentliggøres via en avis regelmæssigt.

Det kunne være om de høringer, ældrerådene modtager, men også andre relevant emner eks. mangel på plejehjemspladser, mangel på personale, tilgængelighed, eller oplysninger, som kan være relevante for medborgerne, så vi i fælleskab kan finde de bedste løsninger.

I dag tales der meget om ”bestyrelser” på plejehjemmene, og her mener jeg, at ældrerådene i kommunen er selvskrevne til at være en del af bestyrelserne som sparringspartnere, fordi vi har samme interesser for, at ældreplejen er toptunet til at skabe den velfærd, der er behov for. Samtidig får ældrerådet viden og indblik og ønsker fra brugerne og deres pårørende.

Måske kunne der også findes en god ordning ift. hjemmeplejen med et forum ift. de store linjer, fremtiden, nye tiltag og et tætter samspil med politikerne. Vi skal huske på, det er som regel er hjemmeplejen, borgerne og pårørende ”møder” først.

Jeg har været valgt i to forskellige ældreråd, et i otte år i det nordsjællandske og nu i Assens Kommune. To meget forskellige kommuner, to meget forskellige måde at håndtere ældrerådets arbejde på, og derfor vil mit budskab til dem, som nu går til valg til ældrerådene være:

1. Aftal mål. Hvad vil og kan vi i en aftalt periode.

2. Organiseringen af medlemmerne i forskellige arbejdsgrupper.

3. Nyt Ældreråd, så væk med evt. gamle beslutninger, men beslut ”nye” også selv om der er et sammenfald med de ”gamle” af respekt for nye medlemmer.

4. Vi må godt være ambitiøse på borgerens vegne, så praktisk hjælp, herunder rengøring hver uge. Det kunne være en del af den forebyggende indsats mod ensomhed og have en rehabiliterende effekt, så det fremmer selvhjulpenhed.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Fyn

Tatovør-hær troppede op i Miljøstyrelsen: - De har vist forstået, at vi står over for et problem

Middelfart

Fire vindere er fundet: Se alle læsernes opfindsomme græskar-værker

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Kerteminde

Det kommende valg handler om at passe på Kertemindes DNA

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce