Annonce
Middelfart

Ældrerådet om demens: Vigtigt med aflastning til pårørende

Flemming Enevoldsen sidder som formand for Ældrerådet i Middelfart. Arkivfoto

Ældrerådet har været med inde over udtænkning af de tre nye initiativer i demensindsatsen i Middelfart Kommune, hvilket formanden for rådet ser positivt på, da demensramte borgere fylder mere og mere.

Annonce

Nordvestfyn: Spørger man formanden for Ældrerådet i Middelfart, hersker der ingen tvivl om, at andelen af demente borgere fylder mere og mere - og det afspejler sig også i rådets arbejde, hvor man i højere grad arbejder for bedre vilkår og mere hjælp til de demente og deres pårørende.

- Det er et problemfelt som mange andre. Men det bliver mere og mere udbredt. Det kan vi fornemme - også fordi folk generelt er begyndt at italesætte det, og det er kun positivt, fordi jo mere forståelse, der kommer omkring sygdommen, jo bedre er det for ikke blot dem, der er ramt af sygdommen, men også deres pårørende, siger ældrerådets formand Flemming Enevoldsen, som derfor også roser de tre nye initiativer, som nu bliver igangsat af kommunen: en ekstra gæstebolig, en daghøjskole og en udvidelse af SBH-kørslen.

- Dem er vi glade for, fordi det er utroligt vigtigt, at pårørende til demente på en eller anden kan blive aflastet en gang i mellem, og det er det her eksempler på, siger formanden og påpeger, at både en daghøjskole, som holder åbent et par gange om ugen, og SBH-kørsel giver de demente bedre muligheder for at komme ud og dermed give de pårørende et frirum til at blive aflastet. Det samme gælder den ekstra gæstebolig, selvom formanden dog havde fortrukket, at de blev etableret flere steder rundt omkring i kommunen.

Demens i Middelfart

Der findes ingen konkrete tal på, hvor mange demensramte borgere der er i Middelfart Kommune, da der eksisterer et stort mørketal. Men det skønnes, at der lever omkring 650 mennesker med enten Alzheimers eller en anden demenssygdom i kommunen i dag, og at det tal vil stige til det dobbelte inden 2040.Hvert år kommer der cirka 50 nye tilfælde, og omkring 2500 personer lever i dag som pårørende med demens i hverdagen.

De totale samfundsøkonomiske omkostninger ved demens i Middelfart løber op i mere end 150-180 millioner kroner om året, og pårørende til hjemmeboende demenspatienter bruger i gennemsnit seks timer om dagen til pleje og omsorg.

Demenssygdom er den næst hyppigste dødsårsag for kvinder i Middelfart, og der findes ingen kur mod sygdommen.

Kilde: Alzheimerforeningen

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce