Annonce
Kerteminde

Ældreplejen kommer før alt andet, når der skal lægges budget: Behov for et par nye plejehjem

Der er stort behov for et nyt plejehjem i Munkebo, og der bliver også brug for et nyt i Kerteminde indenfor en overskuelig fremtid. Med alle de munde at mætte, bliver der også behov for et nyt, større fælleskøkken. Arkivfoto: Yilmaz Polat
- Vi skal i de kommende år bygge plejecentre, nyt storkøkken og ældreboliger. Det kommer til at påvirke budgetterne i de næste mange år, siger borgmester Kasper Olesen (S).
Annonce

Nordøstfyn: Det bliver de svageste ældre, der kommer i centrum, når byrådet til efteråret skal i gang med at lægge budget for de kommende år. For der er nogle store beslutninger, der skal træffes.

- Jeg har fået resten af byrådet med på, at vi til dette års budgetlægning deler opgaven i to etaper, fortæller borgmester Kasper Olesen (S).

- Første etape bliver fremtidens ældrepleje, og først når det er på plads, kan vi tage fat på resten af budgettet. For udgifter og investeringer i ældreplejen er så store i forhold til resten af budgettet, at det skal vi have på plads først.


- For mig personligt er det et nej til private plejehjem. Jeg mener principielt ikke, at man skal kunne tjene penge på velfærd.

Kasper Olesen, Borgmester


Grunden til, at ældreplejen lige pludselig tager så megen opmærksomhed, er, at der venter store investeringer lige om hjørnet:

- Vi skal have bygget et nyt plejehjem i Munkebo, vi skal have bygget nye ældreboliger, og jeg tænker også, der skal bygges et nyt plejecenter i Kerteminde indenfor de næste år. Og alle de mange ældre skal have mad, så vi skal også have bygget et nyt, større fælleskøkken, siger Kasper Olesen.

- Det her er så stort, at det får indflydelse på vores budgetter de næste mange år.

Annonce

Offentligt, privat eller fond

Noget af det, politikerne skal have på plads, er, om det er private, fonde eller kommunen, der skal bygge nye plejehjem.

- Der er nogle, der snakker om privatplejehjem, og nogle snakker om offentlige, nogle snakker om store enheder, og nogle snakker om små. Om det skal være dit eller dat, er et spørgsmål om ideologi og overbevisning, og det blive en debat med mange nuancer i. Hvis det er private, der bygger, så skal vi ikke bruge anlægskroner, men til gengæld bliver det dyrere i drift. Omvendt skal vi skaffe mange millioner kroner til byggeriet, hvis det er kommunen, der skal bygge nyt plejehjem, konstaterer borgmesteren.

Borgmester Kasper Olesen og resten af byrådet giver ved dette års budgetlægning ældreplejen første prioritet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

-  For mig personligt er det et nej til private plejehjem. Jeg mener principielt ikke, at man skal kunne tjene penge på velfærd. Så hvis ikke vi som kommune selv skal stå for det, er der for mig at se kun to andre, der kan det, nemlig non-profit fondene OK-Fonden og  Danske Diakon Hjem.

Når der drejer sig om størrelsen på et nyt plejehjem, har borgmesteren ikke nogen personlig præference.

- Der læner jeg mig op af dem, der har forstand på det. Jeg har hørt fra en af fondene, at 60 beboere er det magiske tal. Det er det antal, der giver den optimale udnyttelse af ressourcerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce