Annonce
Hvem skal passe farmor

Vil have familien til at tage sig mere af farmor: Ældre Sagen advarer mod misbrug af pårørende

Fyens Stiftstidende har den seneste uge talt med en række pårørende, der har brugt tid på at tage sig af familiemedlemmer, fordi hjælpen fra det offentlige ikke har været tilstrækkelig. For Bente Olesen var det en lettelse, da hendes mor Ruth Østergaard flyttede på plejehjem (øverst til venstre), Tina Tofting (det høje foto) måtte sygemeldes efter at have taget sig af sin nu afdøde mor, og Betina Bünger flytter nu sin mor fra plejehjemmet og hjem til sig. Foto: Michael Bager
Formand for landets ældrechefer vil have familien til at spille en større rolle i den desperate kamp for hænder i ældreplejen. Ældre Sagen advarer mod udbrændte pårørende.

Når man alligevel er på besøg hos sine gamle forældre, kan man måske bruge noget af tiden på at gøre rent. Det mener formanden for landets social- og ældrechefer, Jakob Bigum Lundberg, der vil væk fra en tankegang om, at alle ældre skal have den samme hjælp fra det offentlige.

- Der kommer et voldsomt pres på at skaffe hænder til at tage sig af det stigende antal ældre, og vi bliver nødt til mere målrettet at yde hjælp efter individuelle behov. Herunder også at tage en dialog med den ældre og de pårørende for at finde ud af, om familien kan bidrage. Den dialog er der allerede flere kommuner, der er i gang med at styrke, siger Jakob Bigum Lundberg.

Udover at familien i et vist omfang kan hjælpe med at gøre rent, købe ind og andre praktiske ting, vil han vil ikke afvise, at pårørende også kan hjælpe med personlig pleje.

- For eksempel hjælper nogle ældre allerede i dag deres ægtefælle, men vi må ikke pådutte pårørende at tage ægtefællen eller en gammel mor i bad, understreger formanden for ældrecheferne.

Fyens Stiftstidende har den seneste uge bragt flere eksempler på udbrændte pårørende, der har følt sig nødsaget til at yde ekstra hjælp, fordi den kommunale ikke var tilstrækkelig.

- Det dur ikke, at pårørende brænder ud. Vi skal i kommunerne også være bevidste om, hvad hver enkelt pårørende kan magte, men vi skal turde at tage dialogen, siger Jakob Bigum Lundberg.

Stop misbrug

I Ældre Sagen oplever vicedirektør Michael Teit, at der er et øget pres på pårørende i takt med manglende hænder i ældreplejen.

- Flere kommunalpolitikere siger, at nu må familien ind i kampen, men de pårørende er allerede inde i kampen, og de bliver nedslidte. Det nytter jo ikke, at den pårørende sygemelder  sig, så vi får to syge i stedet for én, siger Michael Teit.

- Men er det ikke rimeligt, at man skal tage ansvar for sine kære og udnytte den ressource, de pårørende har?

- Jo, men stop med at misbruge de pårørende. Det er ikke deres opgave at være sosu for deres familiemedlem. Det har vi uddannet personale til. På samme måde som vi har lærere til at undervise vores børn. Vores samfund hviler på, at man varetager de opgaver, man er uddannet til. Vi skal også undgå at flå pårørende væk fra arbejdsmarkedet, fordi der også er brug for deres hænder der, siger Michael Teit.

National handlingsplan

Ældre Sagen ønsker en nation handlingsplan for de pårørende. Planen skal:

  • Styrke de pårørendes retsstilling.
  • Sikre pårørende let adgang til støtte og viden.
  • Sikre at pårørende bliver inddraget.
  • Indsamle viden om og udvikle metoder til et bedre samarbejde med pårørende.
  • Skabe en bedre familie-/arbejdslivbalance for erhvervsaktive pårørende.

Stop med at misbruge de pårørende. Det er ikke deres opgave at være sosu for deres familiemedlem. Michael Teit, vicedirektør Ældre Sagen

Han er dog helt enig med Jakob Bigum Lundberg i, at der er behov for en styrket dialog mellem kommunen, de ældre og de pårørende.

- Det er f.eks. fantastisk at se, hvordan et forbedret samarbejde med de pårørende har bragt sygefraværet ned på et plejehjem i Thisted (omtalt i Fyens Stiftstidende/fyens.dk i går, red.), og vi ser gerne, at det bliver et lovkrav, at der i stillingsopslag for ledere skal stå, at vedkommende skal sikre et godt samarbejde med de pårørende, siger vicedirektøren i Ældre Sagen.

Nye boformer

Michael Teit peger på, at mange pårørende bor langt væk fra deres familie, og han tror, at de manglende hænder i ældreplejen vil medvirke til ændrede boformer.

- Flere bedsteforældre vil flytte efter børnene eller børnene vil flytte tættere på deres forældre, siger han.

Jakob Bigum Lundberg peger også på, at flere seniorbofællesskaber er på vej.

- De kan også være med til at udskyde det tidspunkt, hvor den ældre har brug for hjælp fra kommunen, siger han.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid