Når man alligevel er på besøg hos sine gamle forældre, kan man måske bruge noget af tiden på at gøre rent. Det mener formanden for landets social- og ældrechefer, Jakob Bigum Lundberg, der vil væk fra en tankegang om, at alle ældre skal have den samme hjælp fra det offentlige.
- Der kommer et voldsomt pres på at skaffe hænder til at tage sig af det stigende antal ældre, og vi bliver nødt til mere målrettet at yde hjælp efter individuelle behov. Herunder også at tage en dialog med den ældre og de pårørende for at finde ud af, om familien kan bidrage. Den dialog er der allerede flere kommuner, der er i gang med at styrke, siger Jakob Bigum Lundberg.
Udover at familien i et vist omfang kan hjælpe med at gøre rent, købe ind og andre praktiske ting, vil han vil ikke afvise, at pårørende også kan hjælpe med personlig pleje.
- For eksempel hjælper nogle ældre allerede i dag deres ægtefælle, men vi må ikke pådutte pårørende at tage ægtefællen eller en gammel mor i bad, understreger formanden for ældrecheferne.
Fyens Stiftstidende har den seneste uge bragt flere eksempler på udbrændte pårørende, der har følt sig nødsaget til at yde ekstra hjælp, fordi den kommunale ikke var tilstrækkelig.
- Det dur ikke, at pårørende brænder ud. Vi skal i kommunerne også være bevidste om, hvad hver enkelt pårørende kan magte, men vi skal turde at tage dialogen, siger Jakob Bigum Lundberg.
Stop misbrug
I Ældre Sagen oplever vicedirektør Michael Teit, at der er et øget pres på pårørende i takt med manglende hænder i ældreplejen.
- Flere kommunalpolitikere siger, at nu må familien ind i kampen, men de pårørende er allerede inde i kampen, og de bliver nedslidte. Det nytter jo ikke, at den pårørende sygemelder sig, så vi får to syge i stedet for én, siger Michael Teit.
- Men er det ikke rimeligt, at man skal tage ansvar for sine kære og udnytte den ressource, de pårørende har?
- Jo, men stop med at misbruge de pårørende. Det er ikke deres opgave at være sosu for deres familiemedlem. Det har vi uddannet personale til. På samme måde som vi har lærere til at undervise vores børn. Vores samfund hviler på, at man varetager de opgaver, man er uddannet til. Vi skal også undgå at flå pårørende væk fra arbejdsmarkedet, fordi der også er brug for deres hænder der, siger Michael Teit.
National handlingsplan
Ældre Sagen ønsker en nation handlingsplan for de pårørende. Planen skal:
- Styrke de pårørendes retsstilling.
- Sikre pårørende let adgang til støtte og viden.
- Sikre at pårørende bliver inddraget.
- Indsamle viden om og udvikle metoder til et bedre samarbejde med pårørende.
- Skabe en bedre familie-/arbejdslivbalance for erhvervsaktive pårørende.
Stop med at misbruge de pårørende. Det er ikke deres opgave at være sosu for deres familiemedlem. Michael Teit, vicedirektør Ældre Sagen
Han er dog helt enig med Jakob Bigum Lundberg i, at der er behov for en styrket dialog mellem kommunen, de ældre og de pårørende.
- Det er f.eks. fantastisk at se, hvordan et forbedret samarbejde med de pårørende har bragt sygefraværet ned på et plejehjem i Thisted (omtalt i Fyens Stiftstidende/fyens.dk i går, red.), og vi ser gerne, at det bliver et lovkrav, at der i stillingsopslag for ledere skal stå, at vedkommende skal sikre et godt samarbejde med de pårørende, siger vicedirektøren i Ældre Sagen.
Nye boformer
Michael Teit peger på, at mange pårørende bor langt væk fra deres familie, og han tror, at de manglende hænder i ældreplejen vil medvirke til ændrede boformer.
- Flere bedsteforældre vil flytte efter børnene eller børnene vil flytte tættere på deres forældre, siger han.
Jakob Bigum Lundberg peger også på, at flere seniorbofællesskaber er på vej.
- De kan også være med til at udskyde det tidspunkt, hvor den ældre har brug for hjælp fra kommunen, siger han.