Annonce
Odense

Ældre ulykkelige: Livskvalitet spares væk

Ud mod Klosterbakken viser neonlogoet, at det er en svømmehal. Lige under reklamen ligger cafeteriet. Foto: John Fredy

Det er livskvalitet at kunne mødes og snakke sammen efter morgensvømningen på Klosterbakken. Det sikrer velfærd og sparer på f. eks. hjemmehjælp, mener morgensvømmere.

Cafeteriet i svømmehallen på Klosterbakken har altid været en tradition, som de morgenfriske har nydt at kunne benytte efter badet. Det har også været stedet, hvor familierne har kunnet parkere ikke badende medlemmer. Til gengæld har det også flere gange været truet af lukning, og den situation er nu ved at opstå igen.

- Der bliver holdt et møde for brugerne af Svømmehallen Klosterbakken og cafeteriet, og her vil nogle spareplaner blive lagt frem. Endnu er der ikke truffet en eneste beslutning eller sagt ansatte op, men der skal findes en ny måde at drive cafeteriet på. Det er ikke en offentlig serviceopgave, mener Kim Wendel, teamleder for de kommunale svømmefaciliteter - herunder Klosterbakken.

Mødet holdes i slutningen af februar, og her er brugerne eller andre interesserede mere end velkomne til at komme med deres meninger, input og ideer.

- Vi erkender, at cafeteriet er et socialt og kulturelt tilbud til rigtigt mange - ikke mindst de grupper af pensionister, som kommer i svømmehallen i de tidlige formiddagstimer, siger Kim Wendel.

- Der er mange, som vælger at benytte cafeteriet, men det er altså en underskudsforretning. Vi er modtagelige for alle forslag, der kan afhjælpe dette og skrue en ny måde sammen på, som ikke indebærer et tilskud til driften, forklarer han.

Annonce
Der bliver svømmet, men der bliver også snakket og vendt store og små emner i svømmehallen. Mange grupperinger samles om morgenen i hallen. Foto: John Fredy

Om lidt er kaffen klar

Cafeteriet i Svømmehallen Klosterbakken åbner hver morgen klokken 07.30 og har kaffe og rundstykker som et af sine vigtige tilbud til de tidlige morgensvømmere. Der er også andre retter på kortet. Forskellige slags smørrebrød, fisk og fritter, som der går en del af, inden cafeteriet lukker først på eftermiddagen. Der er ikke aftenåbent. Når der er de særlige aftenåbninger med dæmpet lys og musik, har cafeteriet en særlig servering, som mange vælger til og gør det til "en aften i byen".

Kim Wendel fra Idrætsparken forklarer, at man ikke går efter netop at lukke cafeteriet, men at driften tages op til overvejelse cirka hvert tredje år. By- og Kulturforvaltningen er kommet med et sparekrav, og det er årsagen til, at man har fået øje på cafeteriet.

- Der er måske andre muligheder, som vi ikke har fået øje på. Men cafeteriet er trods alt ikke en del af kerneydelsen i svømmehallen. Det er aktiviteterne, som knytter sig til den tekniske drift og til livredning, siger han.

Svømmehallen på Klosterbakken. Der er mange traditioner. En af dem er i fare. Cafeteriet efter badet lukker måske. Foto: John Fredy

Livskvalitet spares væk

Poul Eigil Rasmussen er med i en gruppe formiddagssvømmere, der qua en tidligere biskops medsvømning har fået tilnavnet "Menighedsrådet".

Vi svømmer tre gange om ugen og mødes altid til en snak og lidt kaffe og brød i cafeteriet. Det er en social ting, som er med til at holde mange af os i gang. Både psykisk og fysisk giver det velvære, og jeg har f. eks. genoptrænet og fået snakket med en masse andre pensionister efter min kræftsygdom. Vi passer på hinanden og spørger ind til, hvis nogle ikke dukker op. Det bliver tjekket, siger Poul Eigil Rasmussen.

Han mener også, at en lukning af cafeteriet vil stå i kontrast til borgmesterens udtalelser om, at "de ældres velfærd ligger ham stærkt på sinde".

- Hvad er velfærd. Det her er velfærd, og jeg er fuldstændig sikker på, at mange holder sig friske og rørige ved at svømme og mødes. Hvad der investeres i svømmehallens tilbud er investering i livskvalitet og på sigt også en udskydelse af behovet for hjemmehjælp, siger han som et eksempel.

- Skæres tilskuddet fra kommunen til cafeteriet er vi mange brugere, der bliver meget kede af det. Vi risikerer at miste et samlingssted af stor betydning for os. Så lad venligst være med at spare på det kommunale tilskud til cafeteriaet, siger Poul Eigil Rasmussen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce