Annonce
Kerteminde

Ældre- og handicapformand om påbud: - Det har ikke været godt nok

Britt Pedersen (S) erkender, at det ikke har været godt nok. Arkivfoto.
Langeskov Hjemmepleje har fået et påbud for deres sygeplejefaglige vurderinger og medicinhåndtering. Udvalgsformand erkender, at der er ting, der skal rettes op på.

Langeskov: Man fandt 100 forskellige tabletter i en skål i køkkenet hos en patient, og medicinlisten var ikke opdateret. Det er nogle af de ting, Styrelsen for Patientsikkerhed har givet Langeskov Hjemmepleje et påbud for. Formand for ældre- og handicapudvalget i Kerteminde Kommune, Britt Pedersen (S), erkender, at det ikke har været godt nok.

- Vi har ikke været gode nok til at sige, at her sker der noget uhensigtsmæssigt. Det skal vi blive bedre til at dokumentere.

Netop dokumentationen er ifølge Britt Pedersen hovedårsagen til, at Langeskov Hjemmepleje har fået et påbud.

- Meget af det skyldes ikke, at vi ikke gør tingene, men fordi vi ikke dokumenterer dem i journalen.

Annonce

Mange af påbuddene skyldes ikke, at vi ikke gør tingene, men fordi vi ikke dokumenterer dem i journalen.

Britt Pedersen, formand for ældre- og handicapudvalget i Kerteminde Kommune

Kan ikke holde opsyn med borgerne

Ved næste tilsyn kan påbuddet ophæves, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at påbuddet er efterlevet. Men når 100 forskellige tabletter ligger blandet sammen i en skål i patientens køkken, så er man også nødt til at tale med borgeren, siger Britt Pedersen.

- Det er borgerens eget hjem, og det har vi ikke adgang til og kan ikke bestemme over. Der kommer en sygeplejerske hver 14. dag, som kan fjerne tabletterne, men vi kan ikke vide, hvad der sker, når sygeplejersken forlader hjemmet. Derfor er vi nødt til at tale med borgeren om, at det er en uhensigtsmæssig måde at opbevare medicin på, og det har social- og sundhedsassistenterne fået besked på at gøre.

Britt Pedersen vil ikke finde undskyldninger for påbuddet, men har alligevel en forklaring på, hvorfor medicinlisterne ikke har været opdaterede.

- På medicinlisterne kan vi ændre præparatnavne hver 14. dag, fordi vi sørger for, at borgerne får det billigste medicin. Det betyder, at indholdet af medicinen er det samme, men navnet er et andet. Men det er ikke i orden af den grund. Det skal selvfølgelig ajourføres.

Nyt tilsyn og nyt journalsystem

Britt Pedersen siger, at påbuddet er rimeligt, og at det er sundt at få et tjek. Det er første gang, at Langeskov Hjemmepleje har Styrelsen for Patientsikkerhed på besøg.

- Det er jo træls og ærgerligt, men det var en ny form for tilsyn. Før var det embedslægen, der førte tilsyn, og nu er det Styrelsen for Patientsikkerhed. De kommer over det hele og lægger vægt på nogle andre ting, siger Britt Pedersen.

Hun tilføjer, at Langeskov Hjemmepleje har indført et nyt journalsystem, og det skal man blive bedre til at bruge.

- Der er lavet en implementeringsgruppe, der skal give mere undervisning i, hvordan man dokumenterer i systemet.

Påbuddet skal ophæves ved næste tilsyn

Langeskov Hjemmepleje har lavet en række tiltag, der skal sørge for, at påbuddet efterleves og dermed fjernes.

- Det er skrevet til alle, at medicinlisterne skal ajourføres hver gang, og vi har har nedsat en arbejdsgruppe med både ledere og medarbejdere, så medicininstrukserne overholdes. Dertil har vi nogle såkaldte superbrugere i organisationen, der skal i gang igen, siger Britt Pedersen.

Hun siger, at hun tror fuldt og fast på, at påbuddet efterleves.

- Næste gang er det væk. De arbejder helt sindssygt med det, for de vil være gode til deres arbejde. Nu ved vi også, hvad Styrelsen for Patientsikkerhed lægger vægt på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce