Annonce
Odense

Ældre får lov at købe mere hjemmepleje

Kasper Westh trådte til som suppleant og glædede sig over, at SF's stemmer var afgørende - mere af det i dansk politik, spøgte han. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

SF sendte Odense Kommune med i forsøgsordning efter at have talt med ældreplejere.

Borgerne i Odense Kommune får snart mulighed for at købe ekstra ydelser fra hjemmeplejen, når Odense Kommune bliver en del af frikommuneforsøget omkring styrket valgfrihed til borgerne.

Byrådspolitikerne debatterede forslaget fra forvaltningen på mødet sent onsdag eftermiddag, og debatten var heftig med gentagne slag hen over ovalen i byrådssalen. Frikommuneforsøget har været afprøvet i syv mindre kommuner over tre år frem til 2015, og erfaringerne viser, at blot to procent af borgere med kommunal hjemmepleje vælger at købe ekstra ydelser. Med stemmer fra SF blev forslaget sendt videre med 15-14 i Odense Byråd, og dermed bliver den offentlige hjemmepleje - i hvert fald for en periode - konkurrent til de private leverandører på området. Og det var netop de private leverandører, som blandt andre de konservatives Kristian Guldfeldt og Venstres Jane Jegind talte varmt for at støtte.

- Hvilken usikkerhed skaber vi ikke for de små private leverandører, spurgte Kristian Guldfeldt retorisk.

Det besluttede de også:

Kolonihaveforeningerne i Odense Kommune får en større tur for at komme helårsbeboelse, swimmingpools og problemer med salg af narko og anden kriminalitet til livs. Byrådet besluttede konkret at sende en stribe kommuneplantillæg og lokalplanforslag i offentlig høring.Økonomiudvalget arbejder videre med byrådsmedlem Mark Grossmanns forslag om at øge sikkerheden i Odense Kommune i en tid med mere terror i Europa. Forslaget handler om at se på alt fra datasikkerhed til sikkerhed på offentlige veje og ved konkrete events, hvor en overset trussel kan få alvorlige følger.

Kragsbjergløkke Plejehjem lukkede ved udgangen af 2016, og byrådet åbnede for, at det nu kan blive indrettet til ungdomsboliger med fælles faciliteter.

Brian Lauridsen var nervøs for offentlig konkurrence til små private leverandører.
Annonce

EL imod

Enhedslistens rådmand Brian Skov Nielsen talte imod forslaget af frygt for, at den kommunale hjemmepleje med tilkøbsydelser oven i en grundpakke ville skabe et A-hold og et B-hold blandt borgerne. Et skel mellem de rige pensionister og dem med den nøgne folkepension.

- Vi kan ikke være tjent med, at Odense Kommune ender med at skabe større ulighed i alderdommen. Vi sniger brugerbetaling ind ad bagdøren. Enhedslisten går ind for en god og værdig ældrepleje for alle, sagde Brian Skov Nielsen.

SF's Kasper Westh, suppleant for Brian Dybro, glædede sig over, at hans parti havde den afgørende stemme og ønskede meget mere af det i dansk politik. SF havde været de forskellige argumenter igennem, men valgte at gå for frikommuneforsøget efter at have konsulteret de kommunale medarbejdere, som har med de ældre at gøre.

- Men vi er enige med rådmanden i, at vi ikke skal have brugerbetaling ind ad bagdøren. Alle skal have en værdig ældrepleje, og det er i øvrigt meget få, som bruger tilbuddet om at købe ekstra ydelser. Men når de, som udfører arbejdet, synes, at det er en god idé, så har vi et godt argument. Og vi kan jo altid lukket forsøget ned, noterede Kasper Westh.

Den bemærkning fik en kommentar med fra Venstres Brian Lauridsen.

- Det er klart, når man har været på tur hos FOA. Fagforeningen vil gerne have flere arbejdspladser, mens vi i Venstre lytter til brugerne, sagde Brian Lauridsen.

- Ja, men hele frikommuneforsøget går jo ud på at høre, hvad brugerne siger, lød replikken fra SF'eren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce