Annonce
Fødselsdag

Ægte rockstjerne, med alt hvad der hører til, fylder 40

Den britiske sanger og musiker Pete Doherty fylder 40 år den 12. marts. Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

Tirsdag den 12. marts fylder sangeren og musikeren Pete Doherty 40 år.

Sex, stoffer og rockmusik.

Britiske Doherty må nærmest være indbegrebet af den definition på en rockstjerne med sin erklærede hang til heroin og alverdens andre euforiserende stoffer og sin affære med en af verdens mest kendte supermodeller.

De senere år har han forsøgt at ændre sin livsstil og lægge sit heroinmisbrug på hylden - med svingende held.

Så sent som i 2017 blev han taget med heroin på sig, da han ville krydse grænsen mellem Schweiz og Italien i sin Jaguar.

Misbruget har gennem årene kostet Pete Doherty flere anholdelser, en tur i spjældet og forholdet til den britiske supermodel Kate Moss.

Det lå ellers ikke lige for, at den unge Pete Doherty skulle blive en rockmusikkens bad boy uden lige.

Han blev født i Hexham i det nordlige England og voksede op i en middelklassefamilie med en far i militæret.

Han var som dreng dygtig i skolen - især interesserede han sig for historie og litteratur. Han var - med egne ord fra et interview med BBC - nærmest besat af poesi i en periode og studerede forskellige forfattere, ligesom han selv skrev digte.

Pete Doherty blev som ung optaget på universitet i London og flyttede til storbyen.

Han droppede dog ud allerede på første år og dannede punkbandet The Libertines med vennen Carl Barat.

Bandet slog igennem med de første singler og et album i 2002. Pete Doherty udviklede samtidig en livsstil som en ægte rockstjerne med masser af stoffer.

Hans ustabilitet førte til, at han blev smidt ud af bandet i 2004. I stedet dannede han rockbandet Babyshambles, der udgav sit første album i 2005, og fik stor succes.

Senest har Pete Doherty turneret med sit nye band The Puta Madres. Gruppen udgiver et nyt album den 26. april. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce