Annonce
Livsstil

Alle har ret til vind i håret: Bent og Lillian cykler rundt med ældre i ladcykel

Rimelig høj fart ned ad bakken. Foto: Lasse Olsson
Man får meget mere end man giver, fortæller ægteparret Bent og Lillian Kirkegaard, der er frivillige cykelpiloter på projektet: Cykling uden alder.

Alle har ret til vind i håret.

Sådan står der på de røde t-shirts, som Lilian og Bent har på. Udsagnet blev til, efter en blind dame havde fået en tur i en rickshaw og fortalte om alt det, hun oplevede, når hun blev kørt rundt i naturen: Duftene, indtrykkene – og så den herlige fornemmelse af vinden i håret, som hun godt kunne huske at have haft tidligere.

Det er et tilfælde, at Lilian og Bent Kirkegaard er blevet cykelpiloter og nu kører rundt med ældre fra plejehjemmet i Jelling. Men det er ikke noget tilfælde, at de bliver ved.

Det er en sand win-win situation, som begyndte, da en af kollegerne fra løbeklubben spurgte, om de ville være med.

- Vi var da oprigtig talt noget spændte på, hvor meget de ældre mennesker fra plejehjemmet egentlig kunne og om de ville have glæde af det, fortæller Lilian Kirkegaard og tilføjer, at hun for nylig atter engang kørte en tur med en meget dement herre.

- Vi kender ham efterhånden. Han har selv arbejdet som chauffør og er helt tryg ved at komme på tur. Cykelturene gør noget godt for ham. Han får simpelthen løsnet tungebåndet og fortæller hele vejen. Jeg tror ikke, han kan huske det dagen efter, men mens vi cykler og snakker sammen, er det en meget fin oplevelse for ham. Det er jeg ikke i tvivl om, siger hun.

Annonce

Ældre er flittige til frivilligt arbejde

De seneste 20 år er andelen af ældre, der arbejder frivilligt, steget markant. Det er især påfaldende, når det gælder de 67-77-årige, viser en undersøgelse fra VIVE, det nationale forskning- og analysecenter for velfærd.

28 procent flere 67-årige arbejder frivilligt i dag i forhold til for tyve år siden. 43 procent flere 77-årige arbejder frivilligt i dag i forhold til for tyve år siden.

Blandt de 67-årige er det 39 procent, der arbejder frivilligt. For de 77-årige er det 33 procent.

- Fremtidens ældre vil være endnu mere ressourcestærke end nutidens ældre, så vi forventer, at flere af de aller-ældste fremover vil arbejde frivilligt, siger seniorforsker Anna Amilon fra VIVE og uddyber:

- Hvis den positive udvikling i helbred og levealder fortsætter, så har de ældste danskere et stort potentiale i forhold til frivilligt arbejde, og vi kan forvente at se flere over 80 år i de frivillige organisationer.

Frivillighed går begge veje

Lilian og Bent er selv 71 og 72 år. De er tidligere gymnasielærere og meget aktive i blandt andet løbeklub og andre sociale sammenhænge. De nyder at have god tid til morgenkaffen, nu hvor de ikke længere skal skynde sig ud ad døren for at komme på arbejde. Men de er i høj grad også glade for, at der er nogen, der gerne vil ud og cykle med dem.

- Noget af det bedste ved at være frivillig er, at det kan gå begge veje. Vi kan måske godt overveje at blive og ordne haven herhjemme, men hvis der kommer en tur, så slår vi gerne til, siger Bent Kirkegaard.

Systemet er enkelt: Enten kan cykelpiloterne vælge at tilbyde at køre en tur, og slå det op i en fælles kalender, hvor plejehjemmet så finder beboere, der har lyst til en tur. Eller det kan være en beboer, der har lyst til at en tur på et bestemt tidspunkt, og så gælder først til mølle-princippet blandt cykelpiloterne om, hvem der først takker ja til en tur.

Plejehjemmet har i alt tre rickshaws, som er ombyggede Christiania-cykler. Som regel sørger cykelpiloterne for, at de alle tre er ude og køre samtidig. På den måde kan de være op til seks beboere og tre cykelpiloter sammen og det gør kaffepauserne på vejen til noget helt særligt.

- Det, der fanger mig ved cykling uden alder, er, at det her er en helt anden slags fællesskab end der, hvor jeg ellers kommer, fortæller Bent Kirkegaard, som er vant til at løbe sammen med yngre mennesker i løbeklubben.

- I cykling uden alder er det de ældre, jeg får lov til at møde, og det er et samarbejde som begge parter har glæde og fornøjelse af.

De ældre beboere på plejehjemmet har ofte boet på egnen i mange år og har en stor bekendtskabskreds. En beboer havde været postbud i 35 år, så det at køre med ham på hans gamle postrute var en helt særlig stor oplevelse, fortæller Bent Kirkegaard.

Indblik og udsyn

Ægteparret har fået indblik i en ellers afsondret plejehjemsverden og oplever nu, hvor fin stemningen i virkeligheden er på sådan et hjem, og hvor meget der rent faktisk kan lade sige gøre.

At cyklen kan komme ind på en beboers værelse, så man, selv om man er meget fysisk dårlig, kan blive liftet direkte over i rickshaw'en, blive forsvarligt spændt fast, få et varmt tæppe om sig og komme med på tur – uanset vejret.

- Alle bliver i godt humør af en cykeltur, og det er dejligt at kunne opleve, hvor meget man egentlig kan, når man er 93, 97 eller 103 år, siger Lilian Kirkegaard, som tilføjer, at der faktisk er en hel række yderligere gevinster ved det at være cykelpilot:

- Vi møder andre cykelpiloter, som har en helt anden baggrund end os. For eksempel er vi mægtig glade for at cykle sammen med en asylansøger og få indblik i, hvordan hans verden ser ud. Det har givet os et større udsyn.

Fakta: 4 gode grunde til at blive frivillig

Få udbygget dit netværk

Mød andre engagerede mennesker

Gør en forskel for andre – og dig selv

Prøv kræfter med nye opgaver

Med til udvikling

Et andet afkast af det at være frivillig er, at man er med til at udvikle en organisation og ikke bare kommer ind i et fast system, hvor der gælder helt faste rutiner.

Bent Kirkegaard har for eksempel valgt at være den, der oplærer nye cykelpiloter i hvordan man skal køre.

Her er det fast rutine, at man selv skal prøve, hvordan det føles at blive kørt – og for eksempel mærke forskellen på, om der bliver kørt 15 eller 19 kilometer i timen.

- Den forskel betyder meget, når man er passager, understreger Bent Kirkegaard og tilføjer, at det også er helt afgørende for komforten, hvordan man drejer i sving og kommer ind over kantsten.

Det er en fordel at være vant til at cykle og kunne færdes trygt blandt andre trafikanter. Til gengæld er det ikke så fysisk hårdt. Motoren betyder, at man ikke er så belastet, som hvis man cykler selv.

Men noget skal der trædes igennem op ad bakkerne ved Jelling, for når rickshawen er fyldt, kan den veje op til 250 kilo.

De ældre beboere på plejehjemmet i Jelling får tilbud om en cykeltur i rickshaw - og det er der mange der siger ja tak til. Man bliver i godt humør af en cykeltur. Foto: Lasse Olsson

Ferieture og udlandet

Cykling uden alder blev grundlagt i 2013 og eksisterer nu i mange byer i Danmark. Mange steder er man begyndt også at lave heldagsture og hele ferier for plejehjemsbeboerne.

- Her i Jelling har vi lige fået ekstra batterier til cyklerne, så vi nu kan komme på dagture og det bliver spændende at være med til det, fortæller Bent Kirkegaard som sammen med sin kone planlægger en ferierejse til Canada, hvor de også vil forsøge at komme ud og give vind i håret til ældre derovre.

- Vi tror på at det kan være en rigtig god måde at komme i kontakt med folk på, så det bliver mere end en almindelig ferierejse, men vi er da spændt på hvor langt de egentlig er nået med at få cykler i Canada.

Cykling uden alder findes i øjeblikket i 42 lande.

Alle har ret til vind i håret - og til at få en kop kaffe på turen. Foto: Lasse Olsson
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce