Annonce
Livsstil

Æbleavlere gennem generationer: Familien samles langs æbletræerne

Alle træer er klippet i en højde, så æblerne kan nås til fods. Her er Erik og Jette Henriksen i gang med dagens høst. Når der skal presses most kommer børn og svigerbørn gerne og hjælper til. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Familien Henriksen har haft Henriksen Frugt ved Horsens gennem generationer. Plantagen bliver drevet på hobbyplan, og alle i familien er klar på at give en hånd med, når æblehøsten skal i hus, lige fra etårige Eddie til 88-årige Hans.
Annonce

Etårige Eddie Petersen får hjælp af sin mor, Lisbeth Petersen, til at bide hul på det nyplukkede æble. Hans små tænder er endnu ikke stærke nok til at bryde den spændstige skræl.

Eddie Petersen og hans mor er henholdsvis syvende og sjette generation på frugtplantagen Henriksen Frugt i Stensballe ved Horsens.

Lige nu er det Eddie Petersens morfar og mormor, Erik og Jette Henriksen, der ejer plantagen. De overtog den i 2015 efter hans oldefar, Hans Henriksen, der ikke længere havde kræfter til at passe den fire hektar store plantage. Hans Henriksen er i dag 88 år og bor stadig på plantagen, hvor han hjælper til i det daglige. Præcis som resten af familien.

- Det er familiens samlingssted. Det skal ikke være en tvang. De, der har tid og lyst, kommer og er med, når der skal laves noget, fortæller Jette Henriksen.

- Det larmer jo ikke at plukke æbler, så man kan sagtens gå og snakke sammen imens, tilføjer Erik Henriksen.

Efteråret er højsæson i plantagen, så Erik og Jette Henriksen bruger gerne et par timer, når de kommer hjem fra arbejde på at plukke æbler, som de sælger i deres gårdbutik. De har også pærer og lidt blommer.

Han arbejder som maskiningeniør, og hun er landmålingstekniker. Plantagen bliver drevet som hobbyvirksomhed, og sådan skal det blive ved med at være. I 2012 blev to tredjedele af træerne fjernet og jorden lagt brak, men der skal ikke plantes flere træer.

Der kommer mange forbi og henter en pose nyplukket frugt eller et par flasker most sådan en almindelig torsdag eftermiddag.

- Folk begynder at blive bevidste om at købe lokalt og ikke kun gå efter prisen, siger Lisbeth Petersen, der er blomsterbinder og jordbrugsteknolog.

Gode råd, når du presser most

Flere byggemarkeder sælger æblepressere, der gør det nemt at omdanne havens æblehøst til friskpresset most.

Men for at sikre god hygiejne, så mosten ikke bliver sundhedsskadelig, har Fødevarestyrelsen udarbejdet nogle retningslinjer, man bør overholde.

  • Sorter frugt med råd og fugleklatter fra
  • Skyl frugten grundigt i vand - gerne flere gange
  • Vask frugtpresseren grundigt før brug
  • Fyld mosten på rene flasker, opbevar den på køl og drik den helst samme dag
  • Har du presset større mængder, kan mosten fryses ned

Kilde: Fødevarestyrelsen

Annonce

Fire ton most

Cirka en gang om måneden får de mostet æblerne i et mobilt mosteri fra Skive. Så kommer børn og svigerbørn og hjælper med at plukke. I begyndelsen af september blev det til fire ton most, som også bliver solgt i gårdbutikken og på markeder.

- Vi har ikke lagerforhold til at gemme æblerne ret længe, måske til lidt efter jul. I stedet for at opbevare æblerne presser vi dem til most og får udbytte på den måde, forklarer Erik Henriksen.

Mosten bliver pasteuriseret og kan derfor holde sig i 18 måneder.

Æbleresterne, der er tilbage efter mostningen, får en af Erik Henriksens kolleger som foder til sine køer.

Plukningen foregår ved håndkraft. Alle plukkere får en kasse med tilhørende pose på maven, og når posen er fyldt, bliver den tømt ned i æblekasserne. Der skal to poser til at fylde en kasse. Kasserne står på ladet af en gammel Massey Ferguson, der kører ned langs æblerækkerne.

Det handler om at holde øje og plukke æblerne, når de lige præcis er så søde, at de er allerbedst, men inden de falder til jorden. Gør de det, kan de nemlig ikke sælges eller bruges til most.

- Vi tager ikke noget fra jorden, vi plukker kun. Det er meget bevidst. Der skal være noget til dyrene. Og det skal højere op i temperatur, når det bliver pasteuriseret, og så går det ud over smagen, forklarer Jette Henriksen.

Annonce

18-20 sorter

Familien bruger ikke stiger, det tager for lang tid, så derfor er træerne klippet i en højde, så de kan nås, mens man står på jorden. Derfor er træerne lave, men brede.

Også beskæringen foregår ved håndkraft. Erik Henriksen bruger en hegnsklipper, som hans far fik en lokal maskinfabrik til at lave for mange år siden.

- Det er altid en prioriteringssag, for vi har ikke tid til at beskære det hele ved håndkraft, så hvert år prioriterer vi, hvad vi bruger tid på og ikke bruger tid på. Og så må det være noget andet næste år, siger Lisbeth Petersen.

I det hele taget foregår tingene mere analogt her end på mange andre plantager. I stedet for at fokusere på få sorter med stort og træfsikkert udbytte har Henriksen Frugt 18-20 forskellige æblesorter og syv forskellige pæresorter, for det var sådan Hans Henriksen anlagde plantagen. Han overtog stedet efter sin far i 1954, og fra 1969 har det udelukkende været frugtplantage.

- Vi har mange sorter, men ikke så mange af hver. De første æbler er allerede klar i august, og så kører det bare derudad hele efteråret. Det er en fordel for sådan nogle som os, der har arbejde ved siden af. Vi går her jo ikke hele tiden, siger Jette Henriksen.

Jette Henriksens tip

Familien Henriksen anvender ikke nedfaldsæbler til salg og most.

Til gengæld kan æblerne bruges til at koge æblegrød af.

Jette Henriksen bruger alle typer æbler, men tricket er at koge en godt overmoden pære med sammen med æblerne.

Den overmodne pære har et højt sukkerindhold, og derfor kan man spare på sukkeret i æblemosen.

Tippet kommer fra Jette Henriksens svigermor.

Annonce

En god balance

På professionelle plantager er træerne sjældent mere end 15 år gamle, men hos Henriksen Frugt er enkelte træer over 80 år gamle.

- Farfar har jo bevaret de gamle sorter, og det er en del af vores hobby. Det synes vi er sjovt, siger Jette Henriksen.

Faktisk har Henriksen Frugt udviklet sin helt egen sort: pernille. Det var Hans Henriksen, der såede et frø fra et kernehus sammen med sit første barnebarn, Pernille, da hun var en lille pige. I dag er hun 40 år.

- Normalt kommer der ikke frugt ud af det, der kan spises. Men en af de kerner blev til et træ med æbler, og dem fik han podet nogle flere af, og de er registeret som en æblesort i Danmark. Der er en i Viborg, der har podet en del af dem og solgt til private. I mine øjne er æblernes største egenskab, at de bliver kæmpestore, de smager udmærket, men det er nok mest størrelsen, folk synes er sjov, siger Erik Henriksen.

Det originale pernilletræ står stadig i plantagen og er det eneste af de cirka 3000 træer, der ikke er podet.

Selv om plantagen har været i familiens eje gennem generationer, er der endnu ingen der ved, om den bliver ved med at være det. Der er ingen forventninger om, at Lisbeth Petersen eller en af hendes to søskende overtager og driver plantagen videre.

- Da vi overtog i 2015, sammenlignede jeg det lidt med at købe en gammel maskine eller bil, der var ved at gå i stå, og så prøve at få den i stand. Ikke så den bliver som ny, men så den fungerer nogenlunde igen. Jeg synes, vi har fundet en balance, hvor vi kan overkomme det og får noget ud af det. Og så må vi se, hvad fremtiden bringer. Om der nogen, der har interesse i at overtage. Og om vi bliver ved med at synes, det er spændende. Det må ikke blive en sur pligt, for så skal vi lade være, siger Erik Henriksen.

Fire generation med frugt. Fra venstre er det Lisbeth Petersen med et-årige Eddie Petersen. Stående er 88-årige Hans Henriksen, kaldet farfar, og siddende Jette og Erik Henriksen, der overtog plantagen efter "farfar" i 2015. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Jette Henriksen arbejder til dagligt som landmålingstekniker, og hendes mand er maskiningeniør. De driver frugtplantagen på hobbyplan. Foto. Birgitte Carol Heiberg
I højsæsonen bruger Erik Henriksen og Jette Henriksen typisk to timer om dagen på at plukke æbler og fylde op i gårdbutikken, så der altid er friske forsyninger. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Æblerne bliver plukket ved håndkraft. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Henriksen Frugt i Stensballe ved Horsens. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En del af æblerne bliver presset til most, for Henriksen Frugt har ikke lagerplads til at opbevare æblerne længere end til jul. Mosten kan tilgengæld holde sig 18 måneder. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra venstre: Jette Henriksen, Lisbeth Petersen med sønnen Eddie Petersen på armen og Erik Henriksen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Frugtplantagen er et familieforetagende, og alle, der har lyst hjælper til, når æblerne skal plukkes. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Eddie Petersen på et år er allerede glad for æbler. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

112

Lige nu: Peter Madsen erkender sig skyldig i flugt og trusler

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce