Annonce
Bagsiden

Årets yndlingsoffer: Bertel Haarder hædret i Svikmøllen

Thomas Wivel overrakte kulturminister Bertel Haarder prisen som årets yndlingsoffer i Svikmøllen 2016 fredag på Lindhardt og Ringhofs stand på Bogforum i Bella Center: Dansk politiks svar på Keith Richard, kaldte Wivel ham.

102. årgang af det satiriske årsskrift Svikmøllen kårede i dag kulturminister Bertel Haarder (V) som årets yndlingsoffer. Kåringen fandt sted på Bogforum i Bella Center.

- Dansk politiks svar på Keith Richards, kaldte komikeren Thomas Wivel ham i sin tale, da kulturminister Bertel Haarder (V) i dag modtog prisen som årets yndlingsoffer i Svikmøllen.

Kåringen fandt sted på forlaget Lindhardt og Ringhofs scene ved Bogforum i Bella Center i København.

Efter at Blæksprutten ikke længere udkommer, er Svikmøllen det eneste tilbageværende landsdækkende satirehæfte. Årets hæfte er 102. årgang, og ifølge redaktionen har Bertel Haarder været minister næsten lige så længe.

Under alle omstændigheder er han den længst siddende minister i Danmark nogensinde. Ikke den længste, for det er fynske Lars Christian Lilleholt med sine 203 cm.

Satiretegner Lars Andersen har i årets Svikmøllen portrætteret Bertel Haarder i en billedkavalkade, der angiveligt skal være arkivfotos fra Svikmøllens arkiv. Her ses Bertel med matrostøj fra 1910'erne, som rullekraveklædt intellektuel i 1960'erne, punker i firserne og som brillebærende politiker i resten af Danmarkshistorien. Kun en kulstof-14-prøve kan afsløre Bertels virkelige alder, tilføjer Lars Andersen.

Annonce
Bertel Haarder i Bob Katzenelsons streg.

The Haarder they fall

I en anden tekst i årets Svikmøllen bemærkes det, at Bertel Haarder med næsten 8000 dage kun overgås internationalt af Fidel Castro og Robert Mugabe, og han nu går målrettet efter Holger Danskes rekord i disciplinen længst muligt på taburetten. Thomas Wivel citerede i sin tale et kampråb fra firserne, han selv som ung havde råbt ved en demonstration foran Christiansborg:

- "The Haarder they fall, the sooner they Schlüter". Men du faldt ikke, Bertel. Bestemt ikke. Der skal meget til at slå dig af pinden, sagde Thomas Wivel.

Kulturministeren fik overrakt en satiretegning af Bob Katzenelson - samt en skål risengrød for at sikre, at hans temperament blev holdt i ave over for de fremmødte journalister.

Nye i Svikmøllens redaktion i år er tegnerne Roald Als og Gitte Skov samt skribenterne Anders Lund Madsen og Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Sidstnævnte er Radio 24syvs ukronede satiredronning i det daglige program "Den Korte Radioavis". Seniorkorrespondent Kirsten Birgit er en fiktiv person, der spilles af skuespiller og klarinettist Frederik Cilius Jørgensen.

Forsiden af årets Svikmøllen, der udkommer i dag. Højst usædvanligt er en af de karrikerede kente på forsiden samtidig skribent på skriftet, nemlig seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm yderst til højre.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce