Annonce
Kultur

Årets vinterforestilling på Magasinet: - I dag ville Pippi få stillet en diagnose ...

Ida Marstrand spiller Pippi, der lever et noget andet liv end vennerne Annika og Tommy. Foto: Claus Milling
Torsdag aften er der premiere på H.C. Andersen Festspillenes vinterforestilling "Pippi". 15-årige Ida Marstrand spiller for andet år i træk en hovedrolle og håber, at publikum vil betragte den højenergiske og særegne Pippi Langstrømpe gennem nutidens briller.
Annonce

Når "Pippi" har premiere torsdag aften på Magasinet, er det 15-årige Ida Marstrands anden vinterforestilling på Magasinet. I fjor spillede hun med i "Dyrene i Hakkebakkeskoven", hvor hun var klatremusen, der også er fortæller. Igen i år spiller hun en hovedrolle - denne gang som Pippi i forestillingen om den brølstærke svenske pige, som nok har en negerkongefar, men blev født af Astrid Lindgreen.

Amatørskuespilleren, der til daglig går i 9. klasse på Lilleskolen i Hjallese, har et imponerende cv. Til sommer skal hun formodentlig medvirke i sit syvende festspil, hvis hendes audition går godt.

- Jeg var med første gang som otteårig i 2013, hvor det var "Svinedrengen". Året efter sprang jeg over, og så har jeg været med lige siden. Min mor er sanginstruktør i sommerforestillingen, og det var hende, der fik mig med. Jeg har tilbragt de fleste somre, jeg kan huske, i Den Fynske Landsby. I år er min mor i øvrigt sanginstruktør for første gang på vinterforestillingen også, siger Ida Marstrand.

Hendes mor, Mette, læste eventyr og klassiske børnebøger op for hende, da hun var yngre. Deriblandt "Pippi Langstrømpe".

- Jeg føler på en måde, at jeg har kendt Pippi Langstrømpe hele mit liv. Da jeg var barn, tænkte jeg mest på, hvor sej hun var. Men i forbindelse med denne forestilling er det gået op for mig, at karakteren Pippi får en helt anden betydning, hvis man ser på hende med nutidens øjne. Hun tør gå mod normerne og er ligeglad med, hvad andre tænker om hende. Det er i høj grad relevant i en tid, hvor mange unge er i gang med at definere, hvilken person de gerne vil være. Det sætter også nogle tanker i gang hos mig selv om, hvilket menneske jeg vil være, siger Ida Marstrand bag scenetæppet, mens dagens prøver indledes.

Pippi på Magasinet

Torsdag 9. januar er der premiere på H.C. Andersen Festspillenes vinterforestilling "Pippi". Fortællingen om verdens stærkeste pige, der bor alene i Villa Villekulla med sin hest, aben hr. Nilsson og en taske fuld af guldmønter. Historien er skrevet af Astrid Lindgren, mens Sebastian har stået for oversættelse, sange og musik. Instruktøren er Carsten Friis, der har været instruktør og kunstnerisk leder i H.C. Andersen Festspillene siden 1997.

H.C. Andersen Festspillene er et af Danmarks største friluftsspil, og den seneste forestilling, ”Nattergalen”, samlede knap 21.000 gæster i Den Fynske Landsby.

I 2016 introducerede H.C. Andersen Festspillene for første gang en familieforestilling på Magasinet i Odense. Det er nu blevet en fast tradition med en vinterforestilling.

Der spilles i alt 16 forestillinger, og der er sat 7.340 billetter til salg. Forestillingen varer knap to timer inklusiv 20 minutters pause. Der er dobbeltforestillinger både lørdag og søndag.

Billetprisen for voksne er 150 kroner, mens børn til og med 13 år skal betale 140 kroner.

Alle forestillinger er på Magasinet, Farvergården 19, 5000 Odense C. Se spilletider på: www.hcandersenfestspillene.dk

Annonce

Spiller uden filter

Ida Marstrand tror, at Pippi Langstrømpe ville få stillet en diagnose, hvis hun var en virkelig person i 2020.

- Der er ingen tvivl om, at en 12-årig pige med så megen energi ville få stillet diagnosen "ADHD" i dag. Hun er også ekstremt ligefrem i sin måde at tale på, hvilket sikkert også ville udløse en diagnose. I det hele taget er det en interessant tanke, hvordan en historie om en adfærdsvanskelig 12-årig pige, der bor alene uden sin mor og far, ville blive tolket, hvis den udkom i dag, siger Ida Marstrand.

Hun nåede kun at sminke en fjerdedel af ansigtet, inden pressen afbrød hende. Inden den sidste sminke lægges, fortæller hun, hvordan det er at give sig selv lov til at give los på scenen.

- Det er vildt blæret at få lov til at fyre den af på scenen. Rollen som Pippi er meget anderledes i forhold til de roller, jeg har spillet tidligere. Jeg kan spejle dele af mig selv i Pippi, og det er faktisk fedt ikke at skulle holde sig tilbage og sige præcis det, man har lyst til. Jeg ved jo godt, hvad jeg kan tillade mig at sige i forskellige situationer i det virkelige liv, derfor er det fedt at smide filteret på scenen. Vores instruktør Karsten har understreget flere gange, at jeg skal spille helt uden filter. Det er faktisk sværere, end man skulle tro, siger Ida Marstrand og slutter med en opfordring til sine jævnaldrende.

- Selv om "Pippi" er en familieforestilling, er jeg sikker på, at 13- til 15-årige vil få noget ud af at se den. Der er flere lag i fortællingen om Pippi, og jeg kan tydeligt mærke, at jeg får noget andet ud af historien i dag, end da jeg var barn. "Vær dig selv" er i hvert fald et budskab, mange teenagere kan forholde sig til, siger Ida Marstrand.

Annonce

To modne debutanter

Formand for H.C. Andersen Festspillene, Rune Kallager, fortæller, at drømmen egentlig var at præsentere "Ronja Røverdatter". Men da denne eventyrlige Astrid Lindgreen-fortælling blev hapset af Nyborg Voldspil, valgte han i stedet "Pippi", som Sebastian har skrevet sangene til.

- Når det ikke kunne være Ronja, måtte det blive Pippi. Vi koncentrerer os om nordiske forfattere om vinteren og H.C. Andersen om sommeren. Vi kunne også have valgt "Mio, min Mio" eller "Brødrene Løvehjerte", men de er begge lidt dybere og tungere forestillinger, end vi kan klare. "Pippi" ligger lige til højrebenet, og Ida Marstrand er oplagt til rollen som Pippi, da hun gjorde det glimrende i "Nattergalen" i Den Fynske Landsby i sommer og imponerede som klatremusen i "Dyrene i Hakkebakkeskoven" sidste vinter, siger Rune Kallager.

Det er femte år, at H.C. Andersen Festspillene står bag en vinterforestilling. Især to elementer spiller en vigtig rolle.

- Den helt åbenlyse fordel er vejret. Det giver i sagens natur udfordringer at lave en udendørsforestilling, hvor man aldrig aner, om det står ned i stænger eller blæser. På Magasinet kan vi i langt højere grad styre lyset og skabe nogle situationer, man ikke kan skabe udendørs, siger Rune Kallager.

Den anden årsag er ønsket om at ikke kun at have børn på scenen.

- Til sommerforestillingerne medvirker der kun børn under 18 år, mens der er voksne med om vinteren. Grundtanken var at vise publikum, at børn og voksne amatørskuespillere sagtens kan skabe en god forestilling sammen. Vi har sjovt nok to voksne debutanter med i "Pippi". 47-årige Christoffer Laubel er med for første gang på scenen - i øvrigt sammen med sin datter - efter at have hjulpet til bag den i en årrække. Det er noget af det, der kendetegner H.C. Andersen Festspillene, at man hjælper, hvor man kan. Og er en del af én stor familie, siger Rune Kallager.

Den 47-årige debutant Christoffer Laubel (tv) spiller en af de to tyve, der gerne vil have fingrene i Pippis guldmønter. Foto: Claus Milling
Naturligvis er scenen med det omrejsende cirkus og den stærke mand med i forestillingen på Magasinet. Foto: Claus Milling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce