Annonce
Kultur

Årets Pressefoto: Billeder af flygtningekatastrofen vandt dommernes hjerter

Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): I en pause finder en politimand tid til at ga med pa en lille piges leg. Pigen hedder Noor Al-Saedi. Hun er seks ar gammel og kommer fra Irak. I hvilken er hand er ringen? Legen hedder mheibes og er en populær leg i Irak under ramadanen.

De bedste danske pressebilleder i 2015 blev fredag kåret ved en stor prisfest i København. I nyhedskategorierne dominerede flygtningekatastrofen i Europa og Danmark, da priserne i de kategorier blev uddelt. Årets Nyhedsfoto i Danmark gik til Michael Drost-Hansen, mens Jacob Ehrbahn blev hædret med en førstepris for Årets Nyhedsbillede Udland. Rasmus Flindt Pedersen blev ligeledes hædret for en sort/hvid reportage i konkurrencens kategori for udenlandske reportager, mend Rasmus Degnbol modtog hæder i Åben Klasse for billeder af flygtningekatastrofen fotograferet med en hjemmelavet drone.

Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): i september kom flygtningekrisen for alvor til danmark. tusindvis ankom til Danmark i Rødby og Padborg. Mange ville ikke søge asyl i danmark, men ville videre til sverige. derfor lod de sig ikke registrere. i Padborg begyndte en stor gruppe flygtninge i stedet at ga ad motorvejen E45 i habet om at na sverige pa den ene eller den anden made. Den 9. september begynder en flok flygtninge at vandre nordpa ad motorvej E45. De vil ikke søge asyl i Danmark. De fleste vil videre til Sverige. Gruppen bestar mest af unge mænd, men der er ogsa mange kvinder, børn og ældre mennesker iblandt dem.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): Ti kilometer nord for Padborg er gruppen ved godt mod. Den lange tur tager dog hardt pa børnene. Flere bliver kørt pa kufferter, mens andre ma bæres.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): Politiet spærrer den videre færden pa motorvejen ved en afkørsel. en lille gruppe fremtrædende unge mænd diskuterer, hvordan de skal fortsætte.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): Gruppen vælger at storme igennem politiets barrikade. De bryder nemt igennem og fortsætter deres vandring pa motorvejen.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): Ved afkørslen ved Rødekro stopper gruppen. efter et kort ophold løber flokken over midterrabatten og den anden vejbane, hvorefter de løber i alle retninger.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): Turen gar nu hurtigt væk fra politiet. I løb spredes den store gruppe af flygtninge. Ved afkørslen har mange danskere med anden etnisk herkomst samlet sig for at give flygtningene mad og drikke. I forvirringen greb flygtningene, hvad de kunne bære og fortsatte deres flugt fra politiet.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Danmark (Vinder): For enden af afkørslen ventede flere biler. Mange af flygtningene blev hurtigt ledt ind i bilerne og kørt væk. Primært familier med ældre og børn.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder): Drømmen om et bedre liv. over en million flygtninge og migranter søgte i 2015 til Europa. langt de fleste betalte menneskesmuglere for at fragte dem over havet fra tyrkiet eller det nordlige Afrika til Europa. presset har faet Eu's asylregler til at bryde sammen og medlemslandene til at konkurrere om, hvem der kan holde flest flygtninge væk fra deres egne grænser. pigtradshegn, taregas, grænsekontrol, asylstramninger og manglende humanitær hjælp har ikke kunnet stoppe strømmen af mennesker pa flugt fra krig, undertrykkelse og fattigdom, men har i stedet skabt kaotiske tilstande mange steder pa flygtningenes vej. En bad med folk fra Syrien og Afghanistan gar i land pa den græske ø Lesbos. De har haft en hard overfart fra Tyrkiet, og alle er utrolig lettede, da de endelig kommer i land. Flere græder af glæde, en mand tænder et nødblus, og folk danser, synger, beder og tager billeder af hinanden. Glæden bliver hurtigt afløst af skuffelse, da de far at vide, at de skal ga 60-70 km hen over øen i kuperet terræn i bagende hede for at komme til et registreringscenter. De ma hverken tage taxier, busser eller bo pa hoteller. Ifølge loven er de illegalt i landet, og folk kan blive straffet for at hjælpe dem.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder) En mand falder grædende om og raber "why no help, why no help", da han endelig kommer i land. Mange af passagererne fra denne overfart er synligt berørte og græder. De har været pa havet i to timer og matte hele turen øse vand ud af baden. De var meget tæt pa at kæntre, og alt og alle er gennemblødte. Pa trods af at vinteren nærmer sig, og vejret bliver hardere, er der ingen afmatning i flygtningestrømmen til Lesbos. I forhold til tidligere bliver badene nu mødt af frivillige fra hele verden, som hjælper med tørt tøj, førstehjælp, mad og instruktioner om, hvor de skal ga hen.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder): Forholdene ved registreringscenteret i Moria pa Lesbos er forfærdelige. Det har styrtregnet tre dage i træk. Omradet flyder med skrald og mudder, og der er mangel pa mad, vand, lægehjælp og sanitære forhold. Folk venter i op til fem dage under aben himmel pa at komme ind og blive registreret. I køen for ikke-syriske mænd op- star der ofte heftige skænderier og slaskampe pga. uenigheder om pladserne i køen. Der er ingen officielle personer til at holde styr pa de mange mennesker, sa en gruppe mænd med kæppe fungerer som en slags selvbestaltet politi, der prøver at styre køen og mægle i konflikter.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder) En gruppe bad- flygtninge fra Eritrea har lavet en interimistisk lejr pa en tomt, der støder op til en af Catanias centrale pladser. Mange af badflygtningene, der kommer til den sicilianske havneby, bliver kun i byen i nogle fa dage for at hvile ud, inden de søger videre op gennem europa. Andre søger om opholdstilladelse og lader sig indkvartere pa modtagelsescentre. Ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM) har mere end 150.000 flygtninge og migranter sejlet over Middelhavet fra det nordlige Afrika til Italien i 2015. Catania, Sicilien, 22.04.2015.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder) Mahboubeh er 19 ar og fra Afghanistan. Hun er flygtet fra Iran, hvor hun boede illegalt med sin mand og deres 4-arige søn Matin. Nu sidder de i køen til registreringscenteret i Moria pa tredje døgn. Det har styrtregnet, og deres søn er blevet syg. De vil gerne til Sverige. Moria, Lesbos.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder) Torsdag den 27. august kl. 08:01 tager en flygtningefamilie chancen og kravler under det kontroversielle grænsehegn, som Ungarn er ved at opføre pa grænsen til Serbien. Pigtraden fanger den lille piges har, sa det koster dyrebare sekunder at fa hende fri. Manden, der holder hegnet, nar ikke med, inden de ungarske grænsevagter er pa pletten, men tager chancen og kommer over en time og tyve minutter senere. Det gælder om at undslippe politiet og dermed registreringen og fingeraftrykkene, der i princippet vil tvinge dem til at søge asyl i Ungarn.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder): En gruppe syriske flygtninge, der er er gaet ind i Ungarn fra Serbien, prøver at finde en togstation, sa de kan komme til Tyskland. De var tidligere pa dagen blevet tilbageholdt pa en mark af ungarsk politi, som ville tage dem til et modtagelsescenter, men pa et tidspunkt blev gruppen utalmodige og begyndte at ga. Poli- tiet ville ikke starte en konfrontation og lod dem ga, men overvagede dem. Da de efter ca. 3-4 km kom til en jernbaneoverskæring, opgav en del af gruppen og steg ind i politi- ets følgebusser, mens andre gik ud i mørket langs togskinnerne. Roszke, Ungarn. 26.08.2015.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Nyhedsbillede, Udland (Vinder): Efter at Ungarn med sit grænsehegn har lukket af for flygtninge og migranter, hober de sig op i et ingen- mandsland ind mod Serbien. En gruppe vrede unge angriber politiet med sten og flasker, hvilket far betjentene til at trække sig lidt tilbage. Det rygtes, at grænsen er blevet abnet, sa nu strømmer ogsa familier med børn og ældre mennesker op mod politikæden i hab om at blive lukket ind i Ungarn. Med et bliver omradet pakket ind i taregas, og politikæden rykker hurtigt frem og slar pa alt og alle. Der opstar kaos. Folk bløder, skriger og falder oven i hinanden, nar de prøver at komme væk.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): En ung mand falder pa knæ pa stranden, rækker hænderne mod himlen og takker de højere magter. Andre kaster sig jublende og grædende om halsen pa hinanden. en kvinde kollapser af udmattelse, mens hendes barn skriger. Dagens 26. gummibad er kommet i land ved den lille turistby Skala Sikamineas pa den græske ferieø Lesbos.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): Kørestolens hjul sidder igen fast i et af de mange huller i markvejen. Faiz er tavs, men hans hand klemmer ekstra hardt om armlænet, da folk omkring ham forsøger at fa stolen fri. Faiz er 75 ar og har taget turen hele vejen fra Deir ez-Zor i Syrien med sine to døtre Mariam og Hamda og sit barnebarn Murhaf. De har været pa flugt i næsten en maned og er nu naet til Ungarn. egentlig ville Faiz gerne til Sverige, men kørestolen kan ikke holde til mere, sa de ma lade sig registrere af myndighederne. Derefter haber de, at Tyskland vil tage imod dem, selv om de har faet taget fingeraftryk i Ungarn.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): Et 175 kilometer langt pigtradshegn blev hen over sommeren opført i Ungarn for at holde flygtningestrømmen ude. Tusindvis af mennesker - deriblandt denne pige og hendes familie - strandede pa den forkerte side af EU, da hegnet var færdigt, og grænsen blev lukket natten til 15. september.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): Under aben himmel, omgivet af skrald og efterladenskaber, venter en mor med sit barn i en midlertidig flygtningelejr uden for grænsebyen Roszke i Ungarn. Tusindvis af mennesker har hastet gennem Grækenland, Makedonien og Serbien for at na over grænsen, inden pigtradshegnet stod færdigt. I halve og hele nætter star de nu i kø til de busser, der skal transportere dem videre til registreringscentrene.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): En gruppe flygtninge forsøger at skærme sig mod politiets taregas og vandkanon. Grænsen til Ungarn er lukket, og stemningen har været pa kogepunktet i halvandet døgn, da der opstar uroligheder mellem flygtninge pa den ene side af grænsen og det ungarske politi pa den anden.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): En ung mand er blevet ramt i baghovedet og slaet bevidstløs, da der opstar slas- kampe mellem syriske og afghanske flygtninge ved togstationen i den lille kroatiske by Beli Manastir. Byen har i løbet af natten modtaget mere end 2000 flygtninge - tre gange sa mange, som de lokale myndigheder var forberedt pa - og det ender i kaos, da de mange mennesker forsøger at skaffe tog- og bus- billetter for at komme videre.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): En lille pige ligger pa fortovet og sover foran Keleti banegarden i Budapest. Tusindvis af mennesker ma sove under aben himmel, da politiet stopper al togdrift og lukker stationen for at fa kontrol over den store mængde flygtninge.
Årets Pressefoto 2015 - Arets Reportage, Udland (Vinder): Antallet af mennesker, der er flygtet til Europa i løbet af 2015, rundede i december en million. Det oplyser Den Internationale Organisation for Migration (IOM). Og mens EU- landenes politikere endnu ikke har fundet en holdbar løsning pa den akutte flygtningekrise, fortsætter menneskestrømmen mod nord. Tusinder af skæbner med hver deres forestilling og drømme om et nyt liv og en bedre fremtid.
En gummibad fyldt med ca. 45 flygtninge og migranter ankommer til kysten pa den græske ø Lesbos. Øen har i 2015 set hundredetusindvis ankomme fra Tyrkiet i gummibad.
Over 100.000 redningsveste og gummibade i en næsten 10 meter høj bunke pa Lesbos, Grækenland. Grækenland har i 2015 set over 800.000 flygtninge og migranter ankomme til deres land, primært pa Lesbos med bad fra Tyrkiet.
Flygtninge og migranter hviler sig i den privatdrevne lejr OXY uden for byen Molivos pa Lesbos, Grækenland. Øen har i 2015 set hundredetusindvis af flygtninge og migranter strømme til fra Tyrkiet, men har til dato ingen officiel hjælp eller modtagecenter haft pa nordkysten, hvor størstedelen ankommer. Derfor har private frivillige abnet lejre som OXY for private donationer, hvor de sørger for, at flygtninge og migranter kan blive kørt de ca. 60 km til et modtagecenter ved Myti-lini pa øen.
En gruppe syriske flygtninge fra Aleppo gar langs grusvejen pa kysten af Lesbos kort efter, de er ankommet med gummibad fra Tyrkiet.
Den 18. november 2015 lukkede Slovien sin grænse for, hvad de definerede som migranter, hvilket var alle andre nationaliteter end Syrien, Afghanistan og Irak. Denne praksis blev hurtigt adopteret af resten af Balkan-landene. Makedonien opførte pa under 7 dage deres grænsehegn til Grækenland, hvilket førte til sammenstød med de afviste migranter.
en række pa ca. fire kilometer med busser venter uden for den serbiske by Presevo. Busserne har sat flygtninge af til et modtagecenter i byen og venter nu pa at blive fyldt op igen for at køre flygtningene videre nordpa. Alle busserne er privatejede og -drevne og tager oftest overpriser for billetterne.
Flygtninge og migranter marcheres til toget i den kroatiske vinterlejr i Slavonski Brod. De har opholdt sig i lejren i 5-6 timer, hvor de har haft adgang til varme telte, mad og lægehjælp. Toget tager dem til den slovenske grænse og deres tur videre nord pa i europa.
Redningsbade, gummibade og redningsveste ligger pa stranden pa den græske ø Lesbos. Dags dato er der fortsat ingen løsning pa tilstrømningen af hver- ken flygtninge eller migranter pa øen, og antallet har over aret ramt dage med over 10.000 ankomne om dagen, ligesom der har været dage med over 30 døde. Vinteren har nu sat ind, og antallet er faldet til ca. 1.000 om dagen, men lokalsamfundet og de mange frivillige pa øen frygter for 2016, safremt man ikke far holdbare politiske løsninger.
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce