Annonce
Fyn

Årets politihund: Den niårige schæferhund Chuck har reddet sin herre flere gange

Hundefører Ole Noack, Fyns Politi, præsenterede i 2010 politihunden Chuck for en flok begejstrerede skoleelever, og siden har hunden fulgt ham tæt i hans arbejde. Lørdag blev Chuck kåret som Årets Politihund 2019 på Dansk Kennel Klubs udstilling i Herning. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Schæferhunden Chuck fra Fyns Politi har reddet menneskeliv og løst mange andre opgaver. Det har den været så god til, at den lørdag blev kåret som Årets Politihund 2019. Når den ikke er i tjeneste, bor den hjemme hos politiassistent Ole Noack og hans familie i Odense.

Fyn: Den har været ude at lede efter savnede personer i krat, på marker, byer, baggårde og søer, været med til anholdelser på fersk gerning og fundet spor i sædelighedssager. Og altid sammen med sin herre ved sin side eller lige i nærheden.

Sådan har det været i mange år for den niårige schæferhund Chuck, og lørdag blev den fynske politihund kåret som Årets Politihund 2019 på Dansk Kennel Klubs udstilling i Messecenter Herning.

- Jeg er stolt og beæret, og det er en anerkendelse af det arbejde, vi gør sammen, siger Ole Noack, politiassistent og politihundeejer i Fyns Politi.

I 32 år har han været hundefører, og Chuck er den fjerde hund, han har ved sin side til arbejdet i politiet.

- For mig er kåringen af Chuck til Årets Politihund en personlig hæder for det arbejde, jeg gør, siger Ole Noack.

Annonce

Politihunde

Der er omkring 400 hundeførere i dansk politi.

Det er Rigspolitiet, som har indstillet Ole Noacks hund, den niårige schæfer Chuck, til prisen som Årets Politihund. Det blev den kåret til lørdag eftermiddag klokken 15 hos Dansk Kennel Klubs udstilling i Messecenter Herning.

Politiet i Danmark har siden 1907 brugt hunde til forskellige opgaver.

I dag bruges hundene til at søge efter savnede eller eftersøgte personer, og til at lede efter blod, spyt, sæd, hår og andre spor, som mennesker efterlader på skades- eller gerningssteder.

Hundene bruges også, når en gerningsmand skal standses og ikke efterkommer politiets ordre om at stoppe.

En patruljehund er oftest af racen schæfer, men der er også set eksempler på, at blandt andre rottweiler, dobermann, riesenschnauzer og malinois er blevet godkendt.

Alle patruljehunde er hanhunde. Årsagen er, at hanhunde ofte ”puster sig op” overfor hinanden, hvis der kommer en tæve ind i flokken, og det kan forstyrre arbejdet.

Alle politiets hunde bor hjemme hos hundeføreren, hvor de fungerer som almindelige familiehunde, når de har fri.

For de fleste hundeførere er det en livsstil at være hundefører. Meget af træningen foregår i fritiden, hunden bor i hjemmet og er ofte med, når familien tager på ferie, og arbejdet kan foregå på skæve tidspunkter. Derfor kræver jobbet, at familien også er indstillet på det.

Politiet råder også over hunde, som bruges til at spore narkotika, sprængstoffer og pengesedler.

Forgænger kørt ned i aktion

De to første politihunde havde han i hver 10 år, hvorefter de ikke længere kunne bruges i polititjenesten, hvorefter de kom på pension hjemme hos hans kone. Den tredje hund havde han kun i tre et halvt år, fordi den blev kørt ned under en politiaktion. De seneste ni år har det været Chuck, som egentligt hedder Dederthing Cruyff, som har været Ole Noacks faste arbejdsmakker.

- Den er et arbejdsredskab for mig, men jeg arbejder også meget alene, og det er betryggende at have en hund med. Min hund har da reddet mig mange gange, fordi den har en vis præventiv effekt, når en situation spidser til, erkender hundeføreren.

Rigspolitiet havde indstillet Chuck på baggrund af en fynsk eftersøgning af en savnet ældre person, som desværre blev fundet omkommet i en sø. Det ændrer dog ikke på Chucks fund af personen. Men episoden, som ligger til grund for indstillingen til kåringen af Årets Politihund, er for Ole Noack blot én af mange opgaver gennem schæferhundens liv, og især de humanitære eftersøgninger vægter han meget højt.

- At komme ud en nattetime og efter lang tids eftersøgning finde en person, som har været forsvundet og eftersøgt og måske er tæt på at dø, er det alle arbejdstimerne værd. Det kan man leve højt på i mange måneder, siger Ole Noack.

Hele familiens hund

Nu er Chuck blevet hædret for sin indsats som politihund, men den er meget mere end det, for når den ikke er i tjeneste med Ole Noack er den også familiehund.

- Man knytter sig utroligt meget til en hund. Jeg har altid hunden med mig. Den er med mig på arbejde, og den er med mig derhjemme. Kører jeg nogle steder, er den bag i bilen, og om natten ligger den på gulvet ved siden af sengen, indrømmer Ole Noack.

Derfor skal familien også acceptere, at hunden er på lånt tid, og at den kan risikere at miste livet under en opgave.

- Inden man bliver hundefører, skal man gøre det klart for familien, at den er et arbejdsredskab. Mine hunde har jo gået hjemme ved mine børn, og nu mine børnebørn, og de skal kunne affinde sig med, at det ér min hund og mit arbejdsredskab, forklarer han.

Chuck fylder faktisk ni år søndag, og Ole Noack håber, der endnu er et års arbejde tilbage i den. Det passer nogenlunde med, at så er Ole Noack selv 62 år og klar til at gå på pension. Men hund vil han ikke undvære.

- Jeg har haft hund, siden jeg var 20 år, og det kan jeg ikke undvære, siger han, og indrømmer, at der venter et ekstra stort kødben til Chuck oven på kåringen.

I sommer var hundefører Ole Noack med sin schæfer-politihund Chuck på opgave efter en forsvundet, efterlyst 82-årig mand, som senere blev fundet i god behold. Chuck er nu blevet kåret som Årets Politihund på Dansk Kennel Klubs udstilling i Messecenter Herning. Foto: Lars Krejberg
I sommer var hundefører Ole Noack med sin schæfer-politihund Chuck på opgave efter en forsvundet, efterlyst 82-årig mand, som senere blev fundet i god behold. Chuck er nu blevet kåret som Årets Politihund på Dansk Kennel Klubs udstilling i Messecenter Herning. Foto: Lars Krejberg
I sommer var hundefører Ole Noack med sin schæfer-politihund Chuck på opgave efter en forsvundet, efterlyst 82-årig mand, som senere blev fundet i god behold. Chuck er nu blevet kåret som Årets Politihund på Dansk Kennel Klubs udstilling i Messecenter Herning. Foto: Lars Krejberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce